Wat een (school)jaar…

2020 was, zacht uitgedrukt, geen makkelijk jaar. Veel mensen zijn geconfronteerd met ziekte, verlies of financiële tegenslagen. Voor diegenen: sterkte! Het onderwijs kwam ook voor een enorme uitdaging te staan. Wij van Learnbeat zijn trots op alle docenten, leerlingen en schoolleiders die het afgelopen jaar alles op alles hebben gezet om het onderwijs door te laten gaan! Al begonnen we schooljaar 20/21 nog zo vol goede moed, helaas werd halverwege toch besloten dat scholen hun deuren weer (voor de meeste leerlingen) moeten sluiten. Ons team staat klaar om docenten en leerlingen in 2021 te helpen om er het beste van te maken. Maar nu eerst blikken we graag terug op het schooljaar so far met wat feitjes en cijfers over Learnbeat. Én we hebben wat leestips voor de kerstvakantie voor je in petto!

Geschreven door
Marit Rooijakkers

Welkom nieuwe docenten en leerlingen!

Dit schooljaar gingen 3.463 docenten en 78.054 leerlingen voor het eerst met Learnbeat aan de slag. In totaal werken dit schooljaar nu zo’n 500 scholen in het VO en MBO met Learnbeat. Op een gemiddelde schooldag maakten de leerlingen samen 1.487.904 opgaven.

in-learnbeat-antwoorden-geven-meerkeuzevraag-digitale-toets

1,2 miljoen woordjes geoefend

Leerlingen oefenden dit schooljaar al 1,2 miljoen woordjes en begrippen in Learnbeat. Misschien niet heel verrassend, maar vooral voor de talen is het druk in de oefentool. Engels, Frans, Duits en Nederlands zijn de vakken waarvoor het meest wordt geoefend, gevolgd door aardrijkskunde en geschiedenis.

leerling-maakt-veilig-digitale-toets-in-Learnbeat

577 uur extra tijd om aan leerlingen te besteden

Sinds het begin van het schooljaar zijn er 13.276 toetsen gemaakt in Learnbeat. Bij 10% van die toetsen werd de Safe Exam Browser ingezet voor optimale veiligheid. De meest gebruikte vraagvormen zijn: 

  1. de open vraag (42,3%)
  2. de meerkeuzevraag (20,8%)
  3. gatentekst invulvragen (17,8%)

Doordat Learnbeat vragen automatisch kan nakijken, bespaarden docenten samen 577 uur aan nakijktijd dit schooljaar. Deze vrijgekomen tijd kunnen docenten vervolgens besteden aan hun leerlingen, die dit schooljaar bij elkaar al 109.952 keer een persoonlijk feedback-bericht van hun docent ontvingen in Learnbeat. Dat is nu al veel meer dan we de afgelopen schooljaren hebben gemeten in Learnbeat!

Bij Learnbeat zaten we niet stil

Dit schooljaar kreeg onze digitale leeromgeving er weer veel mooie nieuwe functionaliteiten bij, waar we zowel docenten als leerlingen blij mee hopen te maken.

Voor de docent:
Zo kun je nu op het voortgangsscherm de leerlingen sorteren op verschillende manieren. Ook kun je nu per leerling alle recente antwoorden inzien.

Nieuwe functies in het lesmateriaal:
In de laatste maand van het jaar maakten we het een stuk makkelijker om met je collega’s samen te werken aan eigen lesmateriaal. Je kunt zelf je collega’s uitnodigen en direct samen aan de slag! Ook is er nu – op veler verzoek – een zoekfunctie binnen het lesmateriaal. Zo kun je altijd terug-navigeren naar bijvoorbeeld die ene leuke opdracht, waarvan je even niet meer precies wist in welke paragraaf die ook alweer stond.

Voor de leerling:
Leerlingen kunnen nu direct van hun eigen antwoorden checken welke zo goed en fout hebben beantwoord. Ook kunnen zij direct hun opdrachten inleveren vanuit Google Drive.

Nieuw in onze bibliotheek met digitaal lesmateriaal:
Examentrainer werd uitgebreid en is nu voor 10 vakken beschikbaar. De nieuwste edities van ThiemeMeulenhoff lesmethodes De GeoNew Interface en Feniks zijn nu ook beschikbaar in Learnbeat. En de Stercollecties van Wikiwijs voor Duits en Engels werden vernieuwd! Werk jij met Leswijs NederlandsStudiebegeleidingChemie in Onderzoek of Koers economie? Dan kun je het aanvullende docentenmateriaal nu makkelijker vinden in Learnbeat.

Ken je deze blogs en handige downloads al?

We schreven dit schooljaar ook weer een heleboel nieuwe blogs en handige downloads met tips. En we mochten weer inspirerende docenten en schoolleiders interviewen. We zetten hier onze leestips voor de kerstvakantie op een rij:

Learnbeat wenst je fijne kerstdagen en een gezond en gelukkig 2021!

Zo haal je in Learnbeat een per ongeluk verwijderde vraag zelf uit de prullenbak.

Elke maand de laatste nieuwtjes en tips over digitaal onderwijs in je mailbox?