Learnbeat    >   Lesmateriaal   >   Chemie in Onderzoek

Over CiO Bekijk CiO CiO proberen Tarieven Veelgestelde vragen

Chemie in Onderzoek is ontwikkeld door docent Henk Ubbels van het Zaanlands Lyceum. Hij was niet tevreden met de manier waarop het nieuwe examenprogramma in bestaande methodes was verwerkt en zag kansen voor de vernieuwende methode Chemie in Onderzoek.

De methode is gebaseerd op het nieuwe examenprogramma en de aanbevelingen van de commissie van Koten. De concept-context-benadering, het molecuul-concept en het micro-macro-concept vormen de basis van de methode.

 • Zowel in boekvorm als digitaal beschikbaar
 • Door de vele practica komt scheikunde tot leven
 • Sluit aan bij de beleving van de leerling

Bekijk Chemie in Onderzoek

De context-en-concept-benadering vormt een doorlopende leerlijn in de onder- en bovenbouw. Belangrijke onderwerpen als de deeltjestheorie, formules en reactievergelijkingen komen vroeg in het schooljaar aan bod, omdat de leerlingen al halverwege het jaar een voorlopige profielkeuze moeten maken.

Ook de modules voor bovenbouw havo en vwo vormen een logische leerlijn op basis van concepten.

Zowel voor de onderbouw als de bovenbouw is een handige toolbox beschikbaar met links naar handige websites, filmpjes van proefjes en uitlegfilmpjes.

Chemie in Onderzoek is beschikbaar voor:

 • h/v leerjaar 3
 • havo leerjaar 4, 5
 • vwo leerjaar 4, 5, 6

Benieuwd naar Chemie in Onderzoek?

Chemie in Onderzoek proberen

Demo op school

We komen graag volledig vrijblijvend bij je langs op school om je alles over de methode te vertellen. Ook geven we dan een uitgebreide demonstratie van de digitale mogelijkheden van de methode. Laat je gegevens achter en we nemen direct contact op!

 Er zit heel veel oefenstof in Learnbeat. Als een leerling iets moeilijk vindt, kan hij extra oefenen in een persoonlijk leerroute. Het programma is heel adaptief.’

– Sanne Klaver, docent op het Pleysier College Westerbeek

Tarieven 2018/2019 

Kosten zijn per leerling per jaar.

*    Prijzen zijn af-fabriek.

**   Chemie in Onderzoek is onderdeel van de Learnbeat Premium Licentie. Voor €35 per leerling per jaar kun je gebruik maken van ruim 30 verschillende lesmethodes. Meer weten?

Meer weten?

We vertellen je graag meer over de methode. Via sales@learnbeat.nl kun je proefmateriaal aanvragen. Voor vragen over het bestelproces kun je contact opnemen met: info@learnbeat.nl of (020) 70 09 854.

Veelgestelde vragen

‘Chemie in Onderzoek’ is de nieuwste methode scheikunde voor de onder- en bovenbouw van het havo en vwo. De methode sluit volledig aan op het nieuwe examenprogramma en de aanbevelingen van de commissie van Koten. De concept-contextbenadering, het molecuulconcept en het micro-macroconcept vormen de grondslagen van de methode.

‘Chemie in Onderzoek’ is beschikbaar voor de boven- en onderbouw van het havo en vwo. Voor de onderbouw is er een havo-vwo arrangement. Voor de bovenbouw zijn er aparte arrangementen voor het havo en het vwo. Bij het vwo is er extra aandacht voor analysetechnieken, waaronder chromatografie, AS, MS, IR en titreren.

De onderbouwmethode bestaat uit zes modules. Omdat de leerlingen al halverwege een voorlopige profielkeuze moeten maken, is er gekozen voor een opzet waarbij belangrijke onderwerpen als deeltjestheorie, formules en reactievergelijkingen dan ook halverwege het schooljaar aan de orde kunnen komen. Daarnaast zijn er vele extra onderwerpen, die de leerlingen een beter inzicht verschaffen in de scheikunde, zoals de octetregel, ionisatie-energie, elementenanalyse en oxidatiegetal.

 1. Safety first! Veiligheid en stofeigenschappen
 2. Wie zoet is krijgt lekkers Scheidingsmethoden en reagentia
 3. Wie het kleine niet eert… Deeltjestheorie, formules en reactievergelijkingen
 4. Waar rook is, is vuur! Verbrandingsreacties en reactiesnelheid
 5. Duur of duurzaam? Fossiele brandstoffen, koolstofchemie en duurzaamheid
 6. Food, Health and Lifestyle Voeding, schoonmaakmiddelen en metalen

De bovenbouweditie van ‘Chemie in Onderzoek’ is opgebouwd uit acht modules, een herhalingsmodule over de onderbouwstof, een examentrainer en een bijlage over onderzoeksvaardigheden.

(Modules: onderwerpen)

 • Herhaling onderbouwstof: Scheiden, formules, reacties, rekenen
 • Het geheim van het atoom: Atoomtheorie, atoom/ion binding, zouten
 • Superslurpers! Polaire binding en polaire/apolaire stoffen
 • Wat bak jij er van? Chemische berekeningen
 • Groene Chemie: Energie, evenwichten, atoomeconomie, milieu
 • Gebufferd papier: Zuurbase, pH, rekenen aan pH en evenwichten
 • Survival in de Afrikaanse Bush: Reductoren en oxidatoren
 • Chemie voor het leven: Organische chemie
 • Analysetechnieken: Chromatografie, AS, MS, IR en titreren
 • Examentraining: Herhaling alle modules
 • Bijlage Algemene Vaardigheden: Onderzoeksvaardigheden en veiligheid

Learnbeat is de digitale leeromgeving waarmee leerlingen op interactieve wijze aan theorie en opgaven kunnen werken. Docenten hebben altijd inzicht in de voortgang en resultaten en kunnen eenvoudig zelf bronnen en opgaven toevoegen. Ook biedt Learnbeat uitgebreide mogelijkheden voor gepersonaliseerd leren, zodat scholen naar eigen wens vorm kunnen geven aan leren-op-maat.

Je kunt volledig digitaal werken met de methode. Leerlingen kunnen alle theorie terugvinden op de digitale leeromgeving en ze maken alle opgaven digitaal. Als docent kun je precies volgen wat de voortgang van de leerlingen is, beoordelen welke thema’s moeilijk worden gevonden en extra materiaal klaarzetten. Ook kun je de opbouw van de methode aanpassen of eigen materiaal toevoegen. Tot slot bevat de leeromgeving uitgebreide mogelijkheden voor gepersonaliseerd leren.

Je kunt digitaal werken met Chemie in Onderzoek op pc’s, Macbooks, Chromebooks, iPads, Android-tablets en Windows-tablets. De enige voorwaarde is een moderne internetbrowser, zoals Chrome, Safari, Internet Explorer 10+ of Firefox, en een werkende internetverbinding.

We vertellen je graag meer over de methode. Via info@learnbeat.nl kun je proefmateriaal aanvragen. Ook komen we graag vrijblijvend bij je langs op school om je alles over de methode te vertellen en voor een uitgebreide demonstratie van de digitale mogelijkheden. Voor vragen over het bestelproces kun je contact opnemen met:
info@learnbeat.nl
(020) 70 09 854