vernieuwde hoofdstukken van Stercollecties Duits en Engels in Learnbeat

Dit is de meerwaarde van de vernieuwde Stercollecties in Learnbeat

De Stercollecties van VO-content in Learnbeat zijn vernieuwd! Maar wat betekent dat precies? Voor de vakken Engels en Duits (onderbouw) bieden we komend schooljaar de meest recente editie aan in Learnbeat. Completer en overzichtelijker, opgebouwd in een vaste structuur in Learnbeat. De Stercollecties zijn beschikbaar voor iedereen die met Learnbeat werkt, ook als jouw school geen bijdrage betaalt aan VO-content. In deze blog zetten we op een rij wat  Learnbeat toevoegt aan het lesmateriaal van de vernieuwde Stercollecties.

Geschreven door
Maj Hansen

1. Alle functionaliteiten in één systeem

Met de Stercollecties in Learnbeat combineer je het lesmateriaal met de handige functionaliteiten van Learnbeat:

2. Pas het materiaal aan zoals je zelf wilt

Door met Learnbeat te werken kun je als docent zelf bepalen wat je precies met het lesmateriaal van de Stercollecties doet. Gebruik je het als volledige methode? Of als aanvulling op andere modules? Het is jouw keuze. Onderdelen die je niet belangrijk vindt, haal je zo weg of vervang je door alternatief materiaal. Ook kun je zelf tekst, vragen of links toevoegen als je dat wilt. Misschien twijfel je of het materiaal dan wel overzichtelijk blijft. Maar wees gerust. De leerlingen zien alleen het definitieve lesmateriaal dat jij met ze deelt, in de structuur die ze gewend zijn.

3. Passende en leuke digitale werkvormen

In Learnbeat wordt het lesmateriaal uit de Stercollecties altijd op de meest efficiënte manier aangeboden. Links, video’s en werkbladen zijn zoveel mogelijk geïntegreerd in de leeromgeving. Maar ook de vragen en opdrachten bieden we in passende digitale werkvormen aan. De Stercollecties in Learnbeat bestaat lang niet alleen uit open vragen en meerkeuzevragen. We hebben verschillende digitale werkvormen toegepast. Dat maakt het voor leerlingen afwisselend en leuker. Jij als docent bespaart hiermee ook nog eens tijd, omdat Learnbeat de meeste vragen automatisch nakijkt.

voorbeeld van woordselectie bij luisteropdracht Duits

4. Een vaste, overzichtelijke structuur in Learnbeat

Het voordeel: Leerlingen weten precies waar ze aan toe zijn als ze beginnen aan een hoofdstuk uit de Stercollecties. In Learnbeat zijn de hoofdstukken of thema’s uit de Stercollecties op een vaste manier gestructureerd. Per vak zijn ze op dezelfde manier opgezet, namelijk:

  1. inleiding
  2. blokken (bestaat uit stappen met opdrachten)
  3. project of keuzeopdracht
  4. afsluiting

Na een inleiding met korte uitleg over het thema worden een aantal deelonderwerpen in ‘blokken’ of ‘lessen’ behandeld. Deze blokken bestaan uit een aantal stappen. Afhankelijk van het vak volgt eventueel een project of keuzeopdracht. In de afsluiting wordt reflectie op de geleerde stof gestimuleerd, en soms een diagnostische toets aangeboden. Vervolgens kunnen leerlingen hierin nog een keer de theorie doornemen.

Door het kruimelpad zien leerlingen waar ze precies zijn in het thema, en kunnen ze met één muisklik terugkeren naar de beginpagina.

Voorbeeld structuur hoofdstuk Stercollecties.

5. Met leerdoelen per activiteit weet de leerling wat er verwacht wordt

Leerlingen weten waar ze aan werken en hoeveel tijd het ze kost. Elke activiteit begint namelijk met een aankondiging van wat er van ze verwacht wordt, hoe lang ze daar mee bezig zijn, en of ze dit individueel of samen kunnen doen.

Werken vanuit leerdoelen.

Voortgang inzichtelijk voor de leerling
Daarnaast zien leerlingen in Learnbeat per paragraaf precies hoever ze zijn en wat ze nog niet af hebben. Voortgangsbalkjes tonen welk percentage afgerond is. “Dat leerlingen zelf zien in Learnbeat hoe ver ze zijn, werkt heel motiverend” volgens docent Ludwig van Aagten van Vakcollege Maarsbergen.

6. Woordjes oefenen op verschillende manieren

Bij de Stercollecties voor de talen kunnen leerlingen hun vocabulaire oefenen met overhoringstool Woordjes. Hier staan kant-en-klare lijsten waar je leerlingen meteen mee aan de slag kunnen op drie manieren. Ze kunnen zelf kiezen of ze zichzelf willen overhoren met flashcards, meerkeuzevragen of open vragen. Zo kunnen ze ook zelf het moeilijkheidsniveau opbouwen.

Zelfstandig leren met de Stercollecties in Learnbeat

Als je de vernieuwde Stercollecties gaat gebruiken kunnen je leerlingen meteen zelfstandig aan de slag. Begeleidende teksten en formulering van leerdoelen zorgen dat ze weten wat ze moeten doen. En na afloop blikken ze zelf terug op de geleerde stof. Door de overzichtelijke structuur en inzicht in voortgang hebben leerlingen en docenten altijd duidelijk voor ogen wat er nog moet gebeuren. Gesloten vragen worden automatisch nagekeken, en daarnaast kun je als docent gebruik maken van alle functionaliteiten die Learnbeat te bieden heeft.

Neem een kijkje in de vernieuwde Stercollecties

Vraag gratis en vrijblijvend een proefaccount aan.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Zo haal je in Learnbeat een per ongeluk verwijderde vraag zelf uit de prullenbak.

Elke maand de laatste nieuwtjes en tips over digitaal onderwijs in je mailbox?