Immersive learning: hoe pas je dit toe in het onderwijs?
Stel je voor: studenten geneeskunde leren een medisch noodgeval te behandelen door te oefenen op een 3D-patiënt. In een virtuele omgeving zoomen ze in op lichaamsonderdelen en kunnen deze vervolgens opereren. Klinkt dat nog als toekomstmuziek? Nee hoor, dit is al mogelijk. Het verschijnsel heet immersive learning. Naast geneeskunde is immersive learning in tal van velden toe te passen. In deze blog vertellen we hoe immersive learning op een brede manier ingezet kan worden in het onderwijs.
Hoe wordt immersive learning ingezet in het onderwijs?
Immersive learning creëert met digitale elementen een zo rijk mogelijke leerervaring. Dat kan op verschillende manieren. Een laagdrempelige manier om immersive learning te gebruiken in je lessen is door te focussen op interactiviteit in de digitale leeromgeving. Hier volgen een aantal voorbeelden uit de praktijk.
- Vanuit het initiatief Schrijver op je scherm komen schrijvers op online bezoek in de klas. Zo zetten scholen in op een interactieve manier om leesvaardigheid en taalgevoel van hun leerlingen te ontwikkelen.
- Een ander voorbeeld is de educatieve escaperoom van de bibliotheek van Eemland. Hier moeten leerlingen samenwerken om puzzels op te lossen. Zo werken ze aan vaardigheden als burgerschap, mediawijsheid, economie en computational thinking. Een mooi voorbeeld van het integreren van 21e-eeuwse vaardigheden.
- Voor praktijkonderwijs is immersive learning al helemaal handig. Er wordt inmiddels op een aantal mbo’s al gebruik gemaakt van virtual en augmented reality. Bijvoorbeeld op het STC in Brielle, waar studenten via simulatie oefenen met veiligheidsprotocollen.
In welke situaties kun je als docent immersive learning toepassen?
Immersive learning biedt uitkomst als oefenen in de praktijk risico’s met zich mee brengt of lastig te realiseren is binnen het leertraject. Door een gesimuleerde ervaring op basis van virtuele elementen kunnen leerlingen of studenten dan toch oefenen met bijna levensechte situaties. Denk bijvoorbeeld aan militairen die moeten leren handelen tijdens een gewapend conflict of een commandotraining van een gijzeling.
Misschien klinkt het nabootsen van gijzeling en hartoperaties vergezocht voor de gemiddelde VO-docent. Maar je kunt immersive learning wel degelijk inbouwen in je lessen. Zo kan het ook in bredere zin uitkomst bieden voor (praktijkgericht) onderwijs dat online moet plaatsvinden, zoals tijdens de lockdowns van de afgelopen twee jaar. Denk aan het simuleren van samenwerken in tijden van afstandsonderwijs. Of het leren van een vreemde taal met een native speaker. In plaats van op uitwisseling te gaan kunnen leerlingen door middel van immersive learning bijvoorbeeld spreekvaardigheid oefenen met een virtuele buddy.
Een laagdrempelige manier om immersive learning te gebruiken in je lessen is door te focussen op interactiviteit in de digitale leeromgeving.
Rijke leerervaringen creëren
Je kunt immersive learning ook zien als tool om lessen in de klas interactiever, uitdagender of rijker te maken. Zo wordt de aardrijkskundeles spannender wanneer je leerlingen de aardkorst in 3D kunnen bekijken. En geschiedenis wordt tastbaar wanneer leerlingen een rondleiding door het Nederland van 1000 jaar geleden maken met behulp van een VR-bril. Voor dit soort virtuele uitstapje kun je gebruik maken van Google Expeditions en Google Earth in VR.
Mogen je leerlingen er weer ‘in het echt’ op uit dit jaar? Combineer dan de virtuele dimensie met de werkelijkheid en laat leerlingen in een museum of dierentuin opdrachten maken door met QR-codes te werken. Zo kunnen ze buiten de kaders van het klaslokaal kennis leren toepassen.
Immersive learning in Learnbeat
Als je met Learnbeat werkt kun je immersive learning toepassen door de verschillende elementen van de auteursomgeving in te zetten. Deze biedt je namelijk alle ingrediënten voor een interactieve, rijke leerervaring. Maak bijvoorbeeld een online escaperoom met behulp van de verschillende soorten werkvormen en mogelijkheid om media toe te voegen. Hiermee kun je als docent voor jouw vak een serie puzzels en uitdagingen opstellen die ervoor zorgen dat je leerlingen helemaal ondergedompeld worden in een levensechte situatie.
Zo pak je het aan
Begin met een ingesproken audiofragment of video waarin je de situatie schetst. Hiermee creëer je het virtuele, driedimensionale kader en gevoel van immersion. Vervolgens kunnen leerlingen alleen of in tweetallen de activiteit doorlopen. Zorg dat ze de antwoorden van de ene opdracht weer nodig hebben voor de volgende opdracht. Het woord dat overblijft bij een hotspot op afbeelding kan de hint zijn voor de gatentekst op de volgende pagina, enzovoorts. Zo kunnen leerlingen hun kennis van het vak toepassen in een virtuele, dynamische context.
Het game-gevoel in Learnbeat
Wist je trouwens dat de voortgangsbalk in Learnbeat ook bijdraagt aan een gevoel van immersion? Net als in een videogame worden leerlingen hiermee gestimuleerd om voor de volle 100% te gaan.
Aan de slag met immersive learning
Hopelijk heb je met deze tips voor de toepassingen van immersive learning inspiratie opgedaan om zelf aan de slag te gaan. Gaan jouw leerlingen binnenkort op expeditie in het heelal, spreken ze Duits met een virtuele buddy of dagen ze elkaar uit in een digitale business game?
Samenstellen, maken en delen
Het stappenplan helpt je op weg met het maken van je eigen lesmateriaal. Vraag hem hier gratis aan.