7 werkvormen voor digitaal onderwijs

Het schooljaar is nu echt aangebroken. Een nieuwe groep brugklassers met frisse energie begint aan een nieuwe fase in hun leven. Voor jou is het minder nieuw. Jij kunt je curriculum wat inhoud betreft wel dromen. Maar toch zou je soms iets meer willen meegaan met ‘het digitale tijdperk’. Zonder afbreuk te doen aan de inhoud en het niveau van je lessen. Natuurlijk moet het gebruik van digitale werkvormen in het onderwijs geen doel op zich zijn, maar écht waarde toevoegen aan je les. Om je te inspireren zetten we in deze blog 7 werkvormen voor digitaal onderwijs op een rij.

Welke digitale werkvorm past bij jouw onderwijsvorm en leerdoel?

Als je aan de slag gaat met digitale werkvormen, kies je er natuurlijk een die past bij jouw leerdoel. Bepaal dus eerst voor jezelf je leerdoel(en) voor jouw les of lessenreeks. Kies vervolgens uit één van de vele beschikbare tools en digitale hulpmiddelen.

1. Video-puzzelen met Edpuzzle

Video’s zijn niet voor niets een veelgebruikt medium: ze spreken tot de verbeelding en leerlingen vinden het leuk. Maar vaak is er net iets extra’s nodig om een video precies in jouw les te laten passen. Hoe handig is het als je zelf video’s in kunt korten, of er vragen, commentaar of geluidsopnames aan kunt toevoegen? Daarnaast wil je als docent volgen wie de video heeft bekeken en hoeveel vragen er al beantwoord zijn. De tool Edpuzzle maakt het mogelijk. Hier bewerk je eigen filmpjes of materiaal van YouTube, National Geographic en Crash Course. Leerlingen krijgen d.m.v. een unieke code toegang tot het materiaal krijgen en kunnen zo aan de slag. Als docent volg je de voortgang en geef je feedback. Het gebruik van Edpuzzle is gratis.

2. Vloggen om de voortgang inzichtelijk te maken

De andere manier van presenteren of om de voortgang van een project te laten zien: vloggen! Leerlingen kunnen zo terwijl ze werken aan een opdracht of project documenteren waar ze mee bezig zijn, zodat ze uiteindelijk ook het proces in beeld kunnen brengen voor een complete presentatie. Werk je met een digitale leeromgeving met een portfolio-functie zoals Learnbeat? Dan voegen je leerlingen hun vlog en video’s eenvoudig toe aan hun eigen portfolio.

3. Quizzen met Kahoot

Werk jij met Kahoot? Deze quiz-tool is al jaren populair onder zowel leerlingen als docenten. Als docent maak je eenvoudig quizzen, of gebruik een bestaande quiz. Ook leerlingen kunnen een eigen Kahoot maken en zo de kennis van klasgenoten testen.

Werk je al met Learnbeat? Dan stel je eenvoudig een quiz samen in de auteursomgeving die je met de hele klas kan maken. 

4. Leren met digitale kaarten in Quizlet

Met Quizlet oefenen leerlingen woordenschat, grammatica of feitenkennis met kaartjes. Je kunt eenvoudig series van vragen ontwikkelen rondom een onderwerp. Leerlingen gaan ermee aan de slag op hun laptop, iPad of telefoon. Als docent Engels, Frans of Duits kun je bijvoorbeeld kaartjes met meervoudsvormen van zelfstandige naamwoorden maken. Voeg een afbeelding toe om het aantrekkelijker en duidelijker te maken. Neem vooral eens een kijkje bij het bestaande materiaal. Er staat al heel veel in! 

Woordjes en begrippen oefenen kan nu ook in Learnbeat. Je leerlingen kunnen zelf een oefenlijst maken of jij zet deze als docent voor hen klaar. En als docent zie je welke leerling er actief is met welke oefenvorm. 

5. Draai aan het rad van avontuur met Wheel decide

Deze tool is niet echt een digitale werkvorm, maar kan een leuke digitale aanvulling op je les zijn. Wil je de klas opsplitsen in groepjes leerlingen? Onderwerpen uitdelen? Of wil je vragen stellen? Het rad van avontuur doet het werk voor je in de tool Wheel decide. Je kunt zelf verschillende raderen maken. Je kunt ze zo vaak gebruiken als je wilt en eventueel aanpassen. 

6. Speurtocht met QR Treasure Hunt Generator

Het leuke van digitale werkvormen in het onderwijs is dat leerlingen hier any time anywhere mee aan de slag kunnen. Zo maken leerlingen die werken met Learnbeat vanuit de dierentuin een opdracht voor biologie of een andere opdracht voor de regionale geschiedenisles. De tool QR Treasure Hunt Generator helpt jou bij het omzetten van vragen naar QR-codes. Voer zelf minimaal 5 vragen in, dan worden deze omgezet naar QR-codes. Wanneer leerlingen deze codes scannen (met een smartphone of tablet) komt er een vraag in beeld. De QR-codes zijn tekstbestanden, de mobiele apparaten hoeven niet verbonden te zijn met het internet om hier gebruik van te maken.

7. Vind inspiratie op LearningApps

Zoek je nog meer leuke digitale werkvormen of oefeningen? Op learningapps.org staan oefeningen die je gratis kunt gebruiken. Ook kun je eenvoudig oefeningen aanpassen en hier je eigen content inzetten. Deze deel je in een handomdraai met je klas en je volgt de voortgang per leerling.

Ontdek het gemak van een alles-in-één leeromgeving

Zoals je leest, zijn er tal van werkvormen en verschillende tools die je kunt verwerken in jouw lesprogramma voor digitaal onderwijs. Behoud jij graag het overzicht en wil je de resultaten van je leerlingen in één overzichtelijk Learning Analytics dashboard zien? Dan is lesgeven in één digitale leeromgeving met veel functionaliteiten iets voor jou. Je kunt bestaande lesbrieven of complete methodes gebruiken uit de bibliotheek, of zelf je eigen materiaal ontwikkelen. Nieuwsgierig? Ervaar zelf hoe Learnbeat werkt! Vraag hier je gratis Learnbeat proefaccount aan, zonder dat je ergens aan vast zit.