Leuker leren met multimediale werkvormen voor digitaal onderwijs.

Learnbeats multimediale werkvormen voor digitaal onderwijs

Als je zelf lesmateriaal maakt, wil je natuurlijk graag wat variatie in werkvormen kunnen aanbrengen. Binnen de digitale leeromgeving van Learnbeat heb je de keuze uit wel 16 verschillende werkvormen. Naast de bekende open vragen en meerkeuzevragen kun je in Learnbeat gebruik maken van bijvoorbeeld ordeningsvragengeluid opnemen en structuurformules tekenen. Voor elke soort opdracht is er wel een werkvorm die daar goed op aansluit. In deze blog bespreken we digitale werkvormen waarin je multimedia kunt verwerken.

Geschreven door
Maj Hansen

Multimediale opdrachten voor digitaal onderwijs

In Learnbeat kun je als docent allerlei bronnen toevoegen: links, filmpjes, plaatjes, en audio. Maar in Learnbeat kun je deze elementen ook op verschillende manieren integreren in je vragen. Dat kan met de volgende werkvormen, die we hieronder één voor één toelichten:

  1. Hotspot op afbeelding
  2. Geluidsfragment opnemen
  3. Meerkeuzevraag
  4. Bestand inleveren
  5. Afvinken

1. Geef je vragen een visuele dimensie met de hotspot op afbeelding

Stel, voor biologie moeten leerlingen de onderdelen van een plant laten benoemen. Of ze moeten voor aardrijkskunde de juiste termen bij een doorsnede van de aardkorst zetten. Dat werkt het beste met een foto of plaatje. In Learnbeat kan dat met de hotspot op afbeelding. Leerlingen kunnen dan op een afbeelding begrippen slepen (daarbij geef je alvast een voorzetje met een aantal begrippen) of invullen (dan moeten leerlingen zelf de begrippen bedenken). Denk ook bijvoorbeeld aan het invullen van Engelse, Duitse of Franse termen bij de foto van een fiets. Of het plaatsen van de juiste steden op een landkaart.

Hotspot-vraag-maken-in-de-auteursomgeving-van-Learnbeat

2. Beoordeel uitspraak met geluidsopnames

Voor de talen is de werkvorm geluid opnemen superhandig. Wil je dat je leerlingen hun Duitse uitspraak oefenen? Of moeten ze een familielid interviewen in het Engels? Dan is deze werkvorm perfect. Leerlingen nemen hierbij binnen Learnbeat gesproken tekst op. Geluidsfragmenten blijven zo veilig binnen de leeromgeving. En als docent kun je er digitaal feedback op geven. Ook voor andere vakken is het natuurlijk handig als korte presentaties in Learnbeat opgenomen kunnen worden. Denk aan een korte podcast voor geschiedenis, een betoog voor maatschappijleer, of het spelen of zingen van een nummer voor het vak muziek.

3. Multiple choice met afbeeldingen

De meerkeuzevraag of multiple choice kent iedereen wel. Maar wist je dat je in Learnbeat ook foto’s, geluidsfragmenten of wiskundige formules kunt verwerken in de antwoordopties?Bijvoorbeeld: leerlingen moeten voor Frans uit verschillende opties de correcte uitspraak van een woord selecteren. Of ze moeten voor biologie de waarheidsgetrouwe afbeelding van het lymfesysteem kiezen.

Meerkeuze-vraag-maken-in-de-auteursomgeving-van-Learnbeat

4. Alle soorten media uploaden

Of het nu om een vlog, een projectverslag of een technische opdracht gaat: leerlingen kunnen allerlei bestandsvormen inleveren in Learnbeat. Vaak moeten leerlingen voor techniek theorievragen maken en daarnaast een praktisch onderdeel voltooien. Dan is de werkvorm bestand inleveren een uitkomst. Hiermee kunnen leerlingen namelijk een foto van hun driedimensionale project of installatie makkelijk uploaden in Learnbeat. Maar ook verslagen van een opdracht buiten, in een museum, of voor een practicum kunnen ze hier kwijt. Zo hoeven leerlingen geen aparte blaadjes meer in te leveren en kun je als docent zoveel mogelijk opdrachten (en de beoordeling daarvan) binnen Learnbeat houden. Bestanden inleveren kan nu ook direct via Google Drive.

5. Voortgang van analoge opdrachten bijhouden

Moeten je leerlingen een praktische opdracht afronden, niet in hun schrift en niet op de computer? Daarvoor is er de afvinkopdracht. Deze komt van pas als je leerlingen iets samen moeten doen. Zoals elkaar interviewen, overhoren of iets uitleggen. Of het afronden van een bepaalde stap in een proces: iets klaarzetten voor een practicum of tekenen op papier met een passer of geodriehoek. Als docent kun je ook een antwoordmodel toevoegen, zodat leerlingen kunnen nagaan of ze de juiste stappen hebben gezet. Door af te vinken houd je als docent ook zicht op de voortgang van analoge opdrachten.

Aan de slag met werkvormen voor digitaal onderwijs

Nu weet je met welke werkvormen van Learnbeat je multimedia in kunt zetten. Daag je leerlingen uit met herkennen van diagrammen en formules. Laat ze oefenen met hun uitspraak en beluister het in Learnbeat. Stuur ze erop uit met een fototoestel en bekijk het resultaat in de leeromgeving. Wil je weten hoe je deze werkvormen optimaal inzet in de praktijk, lees dan de supportartikelen over werkvormen in Learnbeat. Wil je weten wat voor digitale werkvormen er zijn als je (nog) niet met Learnbeat werkt, lees dan de blog 7 werkvormen voor digitaal onderwijs. Download het Stappenplan voor meer informatie over het zelf maken van lesmateriaal.

Samenstellen, maken en delen

Het stappenplan helpt je op weg met het maken van je eigen lesmateriaal. Vraag hem hier gratis aan.

Zo haal je in Learnbeat een per ongeluk verwijderde vraag zelf uit de prullenbak.

Elke maand de laatste nieuwtjes en tips over digitaal onderwijs in je mailbox?