Bij immersive learning worden virtuele elementen gebruikt.

Wat is immersive learning en hoe verrijkt dit het leerproces?

Het spel Pokémon GO was de eerste keer dat ik om me heen augmented reality in actie zag. Een digitale laag over de ‘echte wereld’ zorgt voor een nieuwe, interactieve dimensie. Immersive learning is een vorm van leren waarbij technieken uit augmented en virtual reality ingezet worden voor het leerproces. Een soort educatieve Pokémon GO dus. Deze vorm van leren is in opkomst in het bedrijfsleven, maar ook in het onderwijs. In deze blog vertellen we wat immersive learning is en wat je ermee kan.

Geschreven door
Maj Hansen

Wat is immersive learning?

Immersive learning kun je in het Nederlands vertalen naar ‘ondergedompeld leren’ of ‘volledig opgaand in het leren’. Wat betekent dat dan concreet? Het leerproces vindt plaats in een gesimuleerde situatie die zo realistisch mogelijk lijkt. Hierdoor kan de cursist, leerling of student zich maximaal voorbereiden op de realiteit. De ‘immersion’ komt tot stand door IT en kan verschillende vormen aannemen. Van een case uit het bedrijfsleven of de rechtbank, tot educatieve escape rooms, virtual reality apps, het gebruik van 360 graden foto’s en video’s en digitale spelelementen (ook wel bekend als gamification).

Waar wordt immersive learning voor ingezet?

In het bedrijfsleven wordt immersive learning onder andere ingezet om medewerkers bij te scholen of aan een specifieke casus te laten werken. Dat kan met een game voor de smartphone zijn, bijvoorbeeld om medewerkers te stimuleren tot het vergroten van klanttevredenheid. Of om werknemers te trainen in slechtnieuwsgesprekken met een ‘ontslagsimulator’.

Oefenen met het onbereikbare
In het onderwijs kunnen leerlingen en studenten met behulp van immersive learning  oefenen met situaties die in de praktijk risicovol zijn of lastig te realiseren. Bijvoorbeeld door met VR een operatie te simuleren voor geneeskundestudenten. Of op het VO Franse spreekvaardigheid oefenen met een virtuele buddy. Maar denk ook aan toepassingen voor aardrijkskunde en geschiedenis. Bijvoorbeeld het virtueel bezoeken van plekken waar je anders niet met je leerlingen kunt komen, zoals de diepzee, het heelal of het verleden.

Immersive learning slaat de brug van theorie naar praktijk

Door immersive learning kunnen leerlingen en studenten vaardigheden leren toepassen in een context die de werkelijkheid het meest benadert. Ook blijkt dat het werken met 3D-beelden en situaties geeft veel meer inzicht dan informatie in 2D. Met speelse en interactieve elementen motiveer je bovendien de leerlingen om zich te verplaatsen in een reële situatie waar ze in de toekomst mee te maken kunnen krijgen. Immersive learning is daarmee een veilige, gecontroleerde brug van theorie naar praktijk. Vooral in het beroepsonderwijs kan deze vorm van leren uitkomst bieden.

In het onderwijs kunnen leerlingen met behulp van immersive learning oefenen met situaties die in de praktijk lastig te realiseren zijn.

Wat is het verband tussen immersive learning en augmented en virtual reality?

Nog even iets over deze termen. Bij immersive learning worden vaak technieken ingezet uit augmented en virtual reality. Maar wat is het verschil? Bij augmented reality wordt de werkelijke omgeving verrijkt of aangevuld met digitale elementen. Bijvoorbeeld met projecties of animaties op je smartphone (zoals bij Pokémon Go). Bij virtual reality ben je afgesloten van de werkelijke omgeving en bestaat je wereld volledig uit digitale componenten. Het bekendste voorbeeld hiervan is de VR bril. Beide technieken kunnen gebruikt worden voor immersive learning. De termen worden in het dagelijks leven nog wel eens door elkaar gebruikt.

Betrek je leerlingen met immersive learning

Immersive learning biedt op verschillende punten meerwaarde in de overgang van theorie naar praktijk. Het kan de leerervaring verrijken door een vergrote interactie. En je kunt vaardigheden oefenen in omstandigheden die anders lastig te realiseren waren. Bovendien zorgt de simulatie ervoor dat de leerling meer betrokken is bij het proces. Kortom, immersive learning is een trend om in de gaten te houden.

Samenstellen, maken en delen

Het stappenplan helpt je op weg met het maken van je eigen lesmateriaal. Vraag hem hier gratis aan.

Zo haal je in Learnbeat een per ongeluk verwijderde vraag zelf uit de prullenbak.

Elke maand de laatste nieuwtjes en tips over digitaal onderwijs in je mailbox?