Vreemde talen leren

8 tips voor het leren van een vreemde taal

Even drie weekjes aan de slag met Duolingo en voilà: je spreekt plots vloeiend Japans. Was het maar zo’n feest. Een nieuwe taal leren betekent eindeloos oefenen, stampen en herhalen. Kortom, je moet er een hoop uren in stoppen. Toch zijn er een aantal manieren die het proces makkelijker en leuker kunnen maken. Om te laten zien hoe je het leren van een taal net wat leuker kunt maken, zet Learnbeat hier 8 tips op een rij.

Geschreven door
Maj Hansen

8 slimme tips voor het leren van een vreemde taal

De volgende tips hebben wij verzameld en lichten we hieronder één voor één toe.

  1. Dompel je onder in de taal
  2. Maak een spel van het leren
  3. Leg verband met dingen waar je interesse in hebt
  4. Bouw een dagelijks oefenmoment in
  5. Leer een taal in de taal zelf
  6. Vind een kletsmaatje
  7. Vergroot je vocabulaire met Woordjes van Learnbeat
  8. Bedenk waarom je het doet

1. Dompel je onder in de taal

Het advies dat vaak gegeven wordt bij het leren van een nieuwe taal is: stel je zo veel mogelijk bloot aan de taal. Aan alle aspecten ervan. Wil je dat je leerlingen op een effectieve manier Frans leren? Laat ze dan kijken naar de serie Lupin op Netflix, artikelen lezen uit Le Monde, naar Stromae luisteren en boodschappenlijstjes in het Frans schrijven.

Tip van Learnbeat

Als je als docent zelf lesmateriaal maakt in Learnbeat voeg je eenvoudig allerlei mediabestanden toe waarmee je leerlingen op verschillende manieren met de taal kunnen oefenen. Zo combineer je visuele, auditieve, en tekstuele bronnen.

2. Maak een spel van het leren

Iets is altijd makkelijker als het leuk is. Dus: maak het leren leuk door er een spelelement aan toe te voegen of het te gebruiken bij je hobby. Maak er een spel van door klasgenootjes tegen elkaar te laten strijden in een quiz. Geef aan gamende leerlingen de tip om de taal van hun spel op Duits, Spaans of Frans te zetten. Laat je leerlingen in het weekend hun favoriete film eens in een vreemde taal kijken. En de fans van muziek kunnen op de website LyricsTraining hun taalgevoel oefenen door liedteksten van hun favoriete artiest aan te vullen.

Tip van Learnbeat

In Learnbeat kun je als opdracht je leerlingen liedteksten laten aanvullen door een geluidsfragment te combineren met een gatentekst open.

3. Leg verband met dingen waar je interesse in hebt

Deze tip sluit aan op de vorige en komt van ‘heartmybackpack’, de Amerikaanse blogger die al twaalf vreemde talen leerde spreken. Zij geeft als tip: zoek bij het leren van de vreemde taal naar aspecten waar jij sowieso in geïnteresseerd bent. Dan heb je al een stukje context en zul je bovendien merken dat je nieuwsgieriger blijft.

Tips van Learnbeat

Ga in de klas de interesses van je leerlingen eens na. Zijn er leerlingen die graag bakken? Zij kunnen op zoek naar recepten in de vreemde taal en die eens proberen te maken. En er zijn vast leerlingen die van gamen houden. Geef hen de tip om eens recente reviews over nieuwe games te lezen op sites in de vreemde taal. Geef je Duits en kijken je leerlingen graag vlogs? Je raad het al, laat ze als huiswerk eens een aantal vlogs in het Duits opzoeken.

4. Bouw een dagelijks oefenmoment in

Bij het leren van iets nieuws is de frequentie belangrijk. Elke pianoleraar zal je vertellen dat je dagelijks moet oefenen, wil je het pianospelen onder de knie krijgen. Zo gaat het ook met een taal. Dus, laat je leerlingen elke dag een kwartiertje een tekst in een vreemde taal lezen of beluisteren. Dat kan een leesboek zijn, maar ook een blog, artikel, taartrecept, recensie van een game, younameit.
Met programma’s als Coffee Break (die trouwens ook gratis podcasts aanbiedt) wordt een taalcursus in bitesize lesjes aangeboden. Zo kun je makkelijk een dagelijks oefenmoment inplannen.

Tip van Learnbeat

Geef als huiswerk de opdracht om naar een leuke buitenlandse podcast te luisteren. Je leerlingen kunnen naar de podcast luisteren terwijl ze op de fiets zitten of naar de supermarkt lopen. Je leerlingen kunnen oefenen met de taal zonder er speciaal voor te hoeven gaan zitten. Bovendien is gebleken dat je dingen beter onthoudt als je beweegt!

5. Leer een taal in de taal zelf

Deze tip komt van Gabriel Wyner, een operazanger die voor zijn werk vloeiend Italiaans, Duits, Frans én Russisch leerde spreken. Volgens hem leer je het beste als je de taal leert in de taal zelf. Tijdens Wyners Duitse leertraject mocht hij niet in zijn eigen moedertaal spreken. Met deze strategie wordt je meteen gedwongen in die taal te gaan denken en moet je snel je basiskennis toepassen en uitbreiden. Dus aan alle docenten: geef eens een hele les met uitleg en instructies én vragenrondje in de vreemde taal zelf.

Tip van Learnbeat

Probeer het eens uit. Geef je een klas drie keer per week Engels, dan kun je wellicht één les daarvan volledig in het Engels geven. In de andere lessen mogen leerlingen wel in het Nederlands vragen stellen.

6. Vind een kletsmaatje

Ook contact met native speakers is belangrijk. Als dit niet kan (soms komt er zoiets als een globale pandemie tussendoor), zoek dan een alternatief. Bijvoorbeeld door te luisteren naar gesprekken tussen moedertaalsprekers en deze na te spreken. Samenwerken met een vriend of klasgenoot is ook een goed idee. Door samen te oefenen met een kletsmaatje of buddy creëren leerlingen zelf de interactie.

Matthew and Michael Youlden bewezen dat dit werkt. Deze tweelingbroers leerden namelijk samen meer dan 20 talen. Uit hun ervaring blijkt dat een beetje gezonde rivaliteit het leren stimuleert. Met zijn tweeën kun je elkaar helpen maar ook uitdagen. Als je bij de ander vooruitgang ziet, motiveert dat jouzelf ook. Samen leg je de lat hoger en kun je elkaars excuses om niet te oefenen van tafel vegen.

Tip van Learnbeat

In de klas kun je deze tip toepassen door bijvoorbeeld per hoofdstuk vaste tweetallen te maken. Zo kunnen leerlingen elkaar voor een aantal weken ondersteunen en uitdagen bij het oefenen. In Learnbeat kunnen leerlingen bovendien hun eigen voortgang altijd inzien.

7. Vergroot je vocabulaire met Woordjes in Learnbeat

Een groot deel van een nieuwe taal leren draait om het aanleren van woordenschat. Het leren van nieuwe woorden en vooral het onthouden ervan gaat beter als je op verschillende manieren oefent. Learnbeat heeft daarvoor speciaal de oefentool Woordjes ontwikkeld. Hiermee kunnen leerlingen zichzelf op drie manieren overhoren.

Tip van Learnbeat

Wil je meer weten over vocabulaire leren? Lees dan de blog ‘Woordjes leren met 4 handige leerstrategieën’.

8. Bedenk waarom je het doet

Als laatste nog een tip van Matthew Youlden: bedenk waarom je een taal wil leren. Alleen dan kun je jezelf serieus toeleggen op het leren. Dus: niet puur Italiaanse woordjes stampen om het woordjes stampen, maar om Elena Ferrante te kunnen lezen in het Italiaans. En stagelopen in het buitenland gaat een stuk makkelijker als je de taal spreekt. Oftewel: het is belangrijk dat leerlingen een toepassing van de theorie zien.
Bij deze tip draait het om motivatie. Als je weet waarom je ergens voor werkt, dan ben je meer bereid je ervoor in te zetten.

Tip van Learnbeat

In de klas kun je dit doen door aan het begin van het schooljaar leerlingen zelf een doel te laten stellen voor het vak dat jaar. Zoals: jezelf kunnen redden tijdens de schoolreis naar Parijs of Londen. Of geef als docent zelf een voorbeeld waarom het zo fijn is om vloeiend een andere taal te spreken. Zo hebben leerlingen een toepassing voor ogen bij het leren.

Jouw leerlingen worden polyglotten met het vreemde-talen aanbod van Learnbeat

Ga jij met deze tips je leerlingen omtoveren tot ware polyglotten? Pas de tips toe met het lesmateriaal voor Frans, Duits, Engels, of je eigen lesmateriaal. Bekijk hieronder gratis het aanbod van Learnbeat voor vreemde talen.

Icon_functionaliteiten

Maak talen leren leuk met Learnbeat

Bekijk het aanbod van Learnbeat voor vreemde talen vrijblijvend. Vraag direct een gratis proefaccount aan:

Zo haal je in Learnbeat een per ongeluk verwijderde vraag zelf uit de prullenbak.

Elke maand de laatste nieuwtjes en tips over digitaal onderwijs in je mailbox?