Inzicht in voortgang en leerresultaten met het LVS.

Wat is een LVS?

Werken met een digitale leeromgeving brengt vele mogelijkheden met zich mee. Namelijk: online toetsen, lesgeven op afstand en vinger aan de pols houden bij je leerlingen. Maar wat is wat in het geheel van de digitale leeromgeving? Om je digitale woordenschat up-to-date te houden schreven we al over de ELO en het LAS. In deze blog verklaren we de derde component: wat is een LVS oftewel leerlingvolgsysteem?

Geschreven door
Maj Hansen

Wat is een LVS oftewel een leerlingvolgsysteem?

LVS staat voor leerlingvolgsysteem. Het is dus een manier om je leerlingen te volgen. Wat dat inhoudt is het volgende: in het LVS kun je als docent de (toets)resultaten van leerlingen over langere tijd bijhouden. Hierdoor wordt inzichtelijk welke leerlingen behoefte hebben aan extra uitleg of juist meer uitdaging. Ook het niveau van verschillende klassen en de prestaties van de school als geheel worden zo in kaart gebracht.

Waarvoor gebruik je een LVS?

Als je de vorderingen van leerlingen volgt, kun je tijdig bijsturen. In Learnbeat doe je dat met de learning analytics dashboards. Je kunt als docent hiermee de voortgang bijhouden van elke leerling per vak. Met grafieken en voortgangsbalken worden resultaten visueel inzichtelijk gemaakt. Zo houd je het leerproces van je leerlingen tot op het niveau van een opdracht bij. Maar je kunt ook uitzoomen en zien hoe leerlingen binnen één klas ten opzichte van elkaar scoren. Zo krijg je heel specifiek inzicht in de pijnpunten van elke leerling, en kun je vervolgens ook gericht feedback geven.

voortgangsscherm-learnbeat-klasoverzicht-voortgang-laatst-gegeven-antwoorden

LVS als onderdeel van je digitale leeromgeving

Het LVS vult samen met het LAS de ELO aan. Waar de ELO draait om de inhoud van het lesmateriaal, zijn het LVS en het LAS de administratieve wederhelften van hun grote broer. Ze geven als het ware het stokje aan elkaar door. Het LVS geeft resultaten uit de ELO door aan het LAS, die deze informatie als cijfers registreert. Waar ouders misschien genoeg hebben aan de cijfers uit het LAS, kun je als docent dankzij het LVS meer kwalitatief inzicht krijgen in deze voortgang.

In het geheel van de digitale leeromgeving zorg het LVS er dus voor dat jij als docent weet hoe je leerlingen ervoor staan.

Alles in één met de digitale leeromgeving Learnbeat

Bij Learnbeat komen ELO en LVS samen. Een overzichtelijke leeromgeving waar je lesmateriaal vindt en zelf maakttoetsen afneemt en de voortgang van je klassen volgt. Met Learnbeat staat gepersonaliseerd leren voorop. Zo kun je als docent met de studieplanner verschillende leerroutes klaarzetten waarin leerlingen direct het juiste lesmateriaal vinden. Ook kun je in het portfolio opdrachten geven die aansluiten op de belevingswereld van je leerlingen. Benieuwd? Bekijk Learnbeat dan in een gratis proefaccount.

Zo haal je in Learnbeat een per ongeluk verwijderde vraag zelf uit de prullenbak.

Elke maand de laatste nieuwtjes en tips over digitaal onderwijs in je mailbox?