Lesmateriaal kopiëren of delen? Dit moet je weten over auteursrechten als docent

door Suzanne op 12 mei 2025

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Lesmateriaal kopiëren of delen? Dit moet je weten over auteursrechten als docent</span>

Wellicht heb je het niet altijd door, maar als docent krijg je regelmatig te maken met auteursrecht. Je gebruikt vast wel eens bronnen van anderen of ontwikkelt en deelt juist veel lesmateriaal. Maar weet jij precies wat jouw auteursrechten zijn en wanneer je het materiaal van een ander mag gebruiken? In dit blog leggen we uit wat deze vorm van copyright inhoudt en wat de do’s en don’ts zijn bij het kopiëren of delen van lesmateriaal.

 

Wat is auteursrecht?

Het auteursrecht beschermt makers van kunst, wetenschap of literatuur. Het zorgt ervoor dat zij zelf kunnen bepalen wanneer, waar en hoe hun werk wordt gebruikt en verspreid. Je hebt voor het kopiëren of verspreiden van auteursrechtelijk materiaal dus toestemming nodig van de maker. 70 jaar na het overlijden van de laatst levende maker vervalt het auteursrecht. Dat betekent dat je die teksten of kunstwerken mag gebruiken zonder eerst om toestemming te vragen.

Bronnen van anderen in de klas gebruiken, hoe zit dat?

Het goede nieuws is dat er onder het auteursrecht een speciale uitzondering wordt gemaakt voor het onderwijs, oftewel de ‘onderwijsexceptie’. Dit komt doordat het materiaal in het klaslokaal niet voor commerciële doeleinden wordt gebruikt. Je mag dus veel artikelen, filmpjes, podcasts etc. gebruiken zonder daar speciaal toestemming voor te vragen, zolang dit materiaal voor gebruik binnen de school bestemd is. 

Jouw school levert elk jaar een bijdrage aan het Reprorecht. Hierdoor mag je bijvoorbeeld enkele artikelen uit kranten of tijdschriften kopiëren en uitdelen in de klas, zonder dat je toestemming van de auteur nodig hebt. Je mag echter niet hele tijdschriften of kranten verspreiden. Twijfel je of je een bron wel of niet kunt gebruiken? Op de website van Onderwijs & Auteursrecht staat een handige wegwijzer.

Er bestaat ook veel openbaar lesmateriaal onder de Creative Commons-licenties. Met deze licenties stelt de auteur een aantal gebruiksvoorwaarden vast, bijvoorbeeld dat er een bronvermelding bij gezet moet worden als je het materiaal overneemt. Als je zo’n licentie tegenkomt, lees die dan goed door om te controleren hoe je het materiaal mag gebruiken.

Ik heb zelf lesmateriaal gemaakt, wat zijn mij rechten?

Als jij lesmateriaal maakt, is dat materiaal ook beschermd onder het auteursrecht. Dat betekent dat anderen niet zomaar jouw materiaal mogen overnemen, tenzij je daar expliciet toestemming voor geeft. 

Als het onderdeel van je functie is om lesmateriaal te maken, dan ligt het auteursrecht meestal bij jouw school. Als jij naast je werk als docent besluit om lesmateriaal te maken, ligt het auteursrecht bij jezelf. Spreek vooral goed af met je school of sectie hoe dit is geregeld. Zo voorkom je problemen als je jouw zelfgemaakte lesmateriaal mee wil nemen naar een eventuele nieuwe baan op een andere school.

Auteursrecht in de digitale leeromgeving

Binnen een digitale leeromgeving zoals Learnbeat gelden dezelfde regels als binnen de onderwijsexceptie. Let er wel op dat op het moment dat je jouw materiaal openbaar zet en dus deelt met andere scholen, hier geen auteursrechtelijk beschermd materiaal tussen zit. Als jij bijvoorbeeld een mooie module hebt gemaakt over gedichten en deze buiten jouw school wil delen, heb je daar eerst schriftelijke toestemming van de uitgeverij waar het gedicht is verschenen voor nodig. 

Ook heb jij zelf als maker van digitaal lesmateriaal bepaalde rechten. Als andere docenten jouw materiaal willen overnemen of verspreiden, hebben ze daar jouw schriftelijke toestemming voor nodig. Op de website van de Auteursbond kun je meer lezen over wat jouw rechten precies zijn.

Do´s

✅ Uitvoeren van een check: is het materiaal dat je wil kopiëren en/of verspreiden beschermd?

✅ Linken naar materiaal zoals afbeeldingen, video’s of teksten is altijd toegestaan, indien je linkt naar een website waar het materiaal legaal geplaatst is

✅ Kopiëren en/of verspreiden van openbaar materiaal, bijvoorbeeld Youtube-video’s, weblinks of bronnen met een Creative Commons-licentie

✅Kopiëren en/of verspreiden van enkele artikelen, fragmenten of video’s binnen jouw klaslokaal of beschermde omgeving, zoals intranet of een digitale leeromgeving

✅Schriftelijk toestemming verkrijgen voor het kopiëren en/of verspreiden van auteursrechtelijk beschermd materiaal

Dont's

❌ Auteursrechtelijk beschermd materiaal verspreiden via internet of sociale media

❌ Auteursrechtelijk beschermd materiaal delen met andere scholen, via bijvoorbeeld een digitale leeromgeving

❌ Kopiëren en/of verspreiden van meer dan 10% of 10 pagina’s van boeken, kranten, tijdschriften, films, etc.

❌ Meer dan 25 afbeeldingen van dezelfde maker of uit dezelfde bron gebruiken 

❌ Meer dan 1 pagina aan bladmuziek of songtekst kopiëren en/of verspreiden