[Update] Verbeter jouw eigen lesmateriaal met vraagstatistieken in Learnbeat

Veel docenten maken zelf lesmateriaal in Learnbeat en stellen hun materiaal beschikbaar voor collega’s. Dat kan binnen de eigen school, maar ook voor andere scholen. Als docent zie je nu in Learnbeat hoe jouw vragen worden ingezet. Is je vraag niet te moeilijk of te makkelijk? Begrijpen leerlingen jouw vraag goed? Komen antwoorden in de buurt bij het modelantwoord? Het antwoord op deze vragen vind je in Learnbeat´s nieuwe functionaliteit: vraagstatistieken. 

Geschreven door
Jeanne Goossens

Wat biedt vraagstatistieken in Learnbeat?

Voor iedere vraag die jij hebt ontwikkeld, toont Learnbeat je uitgebreide statistieken op basis van alle antwoorden die leerlingen hebben gegeven, zowel van leerlingen op jouw school als leerlingen van andere scholen (als je je materiaal hebt gedeeld). De statistieken helpen je om de kwaliteit van de door jou ontwikkelde vragen inzichtelijk te maken en te verbeteren. Je vindt de ‘vraagstatistieken’ in het lesmateriaalkoffertje.

Inzicht in gebruik en p-waarde van jouw vraag

Je ziet voor iedere vraag steeds drie statistieken staat in Learnbeat:

  1. Het totale aantal antwoorden dat ooit op deze vraag is gegeven.
  2. De p-waarde van de vraag.
  3. Het aantal leerlingen dat op dit moment de vraag in zijn of haar klas heeft staan.

Check de vraagkwaliteit met de p-waarde

De p-waarde helpt jou om de kwaliteit en toepasbaarheid van jouw materiaal te verbeteren.

De p-waarde geeft de verwachtingswaarde van de vraag weer. Anders gezegd: de kans dat een leerling deze vraag goed beantwoordt. Hebben meer dan 25 leerlingen deze vraag beantwoord? Dan toont Learnbeat de p-waarde. Een hoge p-waarde betekent dat de vraag makkelijk is. Een lage p-waarde geeft aan dat de vraag moeilijk is. 

De ideale waarde ligt tussen 60% en 80%. Een vraag met een p-waarde tussen de 60 en 80% is goed gebalanceerd voor zowel sterke als zwakke leerlingen. Een vraag boven de 80% is gemakkelijk en wordt dus door veel leerlingen correct beantwoord. 

Een vraag met een waarde onder de 60% is moeilijk. Heeft jouw vraag een p-waarde onder de 60%? dat kan betekenen dat de vraag te moeilijk is. Dit kan ook betekenen dat er een fout in de vraag zit of dat de vraag heel vaak niet juist wordt geïnterpreteerd. 

 

Extra inzichten voor open vragen, meerkeuzevragen en gatentekst – open-vragen

De drie meestgebruikte vraagvormen voor eigen lesmateriaal zijn de open vraag, de meerkeuzevraag en de gatentekst open-vraag. Voor deze 3 vraagtypes geeft Learnbeat nog aanvullende vraagstatistieken. 

Statistieken voor open vragen

De vraagstatistieken voor de open vraag tonen de 20 meest recente goede antwoorden en de 20 meest recente foute antwoorden. Met deze inzichten kun je zien hoe de vraag wordt geïnterpreteerd door leerlingen en welke antwoorden ze geven.

Statistieken voor meerkeuzevragen

Voor de meerkeuzevraag zie je per antwoordoptie hoe vaak deze is gekozen als percentage van het totaal aantal antwoorden. Met de informatie hoe vaak het juiste antwoord is gekozen,  weet je hoe goed jouw afleiders zijn. Wordt een afleiders (bijna) nooit gekozen? Dan is het té duidelijk dat dit een fout antwoord is en kun je deze antwoordoptie vervangen. 

Wordt een afleider heel vaak gekozen? Check dan of deze antwoordoptie wel écht fout is of dat jouw vraagstelling toch niet helder genoeg is. 

Statistieken voor de gatentekst-open-vraag

Voor de gatentekst-open-vraag zie je per invulveld de 20 meest gemaakte fouten. Zo krijg je inzicht in welk type fout er vaak wordt gemaakt in die vraag. Zijn het spel- of typefouten? Of wordt de vraag verkeerd begrepen?

Vraagstatistieken voor docenten die werken met Learnbeat

In de komende dagen maken we Learnbeat vraagstatistieken beschikbaar voor alle gebruikers. We zijn ervan overtuigd dat het je kan helpen jouw lesmateriaal nog beter te maken en zijn benieuwd naar je reactie! We horen graag van je op [email protected] of via de toeter links-onderin.

Hoe maak jij jouw eigen lesmateriaal?

Maak jij nog geen lesmateriaal in Learnbeat? Vraag een gratis proefaccount aan en bekijk de digitale leeromgeving  zonder dat je ergens aan vastzit.

Zo haal je in Learnbeat een per ongeluk verwijderde vraag zelf uit de prullenbak.

Elke maand de laatste nieuwtjes en tips over digitaal onderwijs in je mailbox?