Leerlingen leren programmeren in Learnbeat

[Update] Programmeren met Hedy in Learnbeat

Wil jij je leerlingen graag leren programmeren? Je kunt nu de programmeertaal Hedy gebruiken in Learnbeat!

Geschreven door
Leo

Hoe begin je met programmeren?

Voor kinderen zijn er verschillende opties om spelenderwijs te leren programmeren. Ze kunnen bijvoorbeeld oefeningen maken met Bee-Bots, of een taal zoals Scratch gebruiken om programma’s te bouwen met blokjes code. Voor middelbare scholieren is dit in de meeste gevallen echter te makkelijk en te kinderlijk. Leerlingen zijn dan meer toe aan een taal met tekstcodes.

Maar jongeren meteen leren programmeren met Python (of andere teksttalen) kan voor velen van hen te moeilijk zijn en afschrikkend werken. Foutmeldingen verschijnen alleen in het Engels en zijn vaak niet constructief of veelzeggend (SyntaxError: unexpected EOF while parsing, bijvoorbeeld). Bovendien moeten leerlingen erg veel tegelijk leren. De programmeertaal Hedy pakt het daarom net even anders aan.

Hedy

Hedy is de ideale programmeertaal voor jongeren. In tegenstelling tot Scratch is Hedy een taal met tekstcodes. Hierdoor lijkt het al een stuk meer op veelgebruikte programmeertalen zoals Python! Met Hedy leren je leerlingen programmeerconcepten en -commando’s trapsgewijs in 18 levels. Ze worden dus niet meteen overladen met nieuwe informatie. Foutmeldingen zijn ook een stuk minder afschrikwekkend, kijk maar:

Werk jij nog niet met Learnbeat en zou je de werkvorm Hedy graag eens willen bekijken? 

Vraag dan nu een proefaccount aan. 

Hedy in Learnbeat

En nu is Hedy ook beschikbaar in Learnbeat! Met de nieuwe werkvorm Programmeren met Hedy kun je programmeeropdrachten voor je leerlingen maken. Je kunt per vraag zelf het Hedy level selecteren, een startprogramma toevoegen, een modelantwoord maken en uitleg bij het antwoord geven. De in- en uitvoer van het programma komen naast elkaar te staan voor je leerlingen. Wil je dat ze lange coderegels schrijven? Dan kun je ‘Editor in volledige breedte’ aanvinken. De in- en uitvoer van het programma komen dan onder elkaar te staan.

Naast de nieuwe werkvorm, is er ook een nieuwe bron: Hedy programma. Hiermee kun je voorbeeldcodes toevoegen aan je materiaal. Ook bij de bron moet je het Hedy level selecteren, want niet alle codes werken in alle levels!

De Hedy werkvorm en bron zijn natuurlijk beschikbaar voor het vak Programmeren, maar ook voor Informatica, Informatica en ICT en Techniek. 

Tip: Heeft jouw school een Learnbeat Premium licentie?

Neem dan een kijkje bij de Xtra module Programmeren met Hedy. In deze module staan al een heleboel leuke programmeeropdrachten met uitleg, oefentoetsen, en presentaties!

Zo haal je in Learnbeat een per ongeluk verwijderde vraag zelf uit de prullenbak.

Elke maand de laatste nieuwtjes en tips over digitaal onderwijs in je mailbox?