screenshot-van-het-portfolio-in-Learnbeat-verzamelt-werk-in-een-map

Het portfolio verzamelt alle projecten van leerlingen in één digitale map

Steeds meer leerlingen moeten tijdens de middelbare schoolperiode aan een loopbaanoriëntatie (LOB)-dossier of Plusdocument werken. Dit helpt hen keuzes te leren maken en te reflecteren op hun eigen ontwikkeling. Deze projecten worden vaak uitgevoerd op papier en in allerlei verschillende mapjes bewaard. Maak nu kennis met de nieuwe portfolio-functie in Learnbeat. Laat leerlingen voortaan digitaal werken aan deze projecten en bewaar dit keurig en overzichtelijk in één map: het portfolio. Werk je nog niet met Learnbeat? Vraag dan direct een proefaccount aan en bekijk meteen een voorbeeld van een portfolio.

Wat is het LOB-dossier?

Op de middelbare school krijgen leerlingen begeleiding bij keuzes voor hun verdere loopbaan. Scholen noemen dat loopbaanoriëntatie- en begeleiding (LOB). In het dossier worden de loopbaancompetenties van de leerlingen vastgelegd om zich voor te bereiden op keuzes voor de toekomstige baan of studie. Leerlingen mogen voor LOB bijvoorbeeld alvast kennis maken met het bedrijfsleven door middel van een stage.

Wat is het plusdocument?

Het Plusdocument is een onderbouwing van de brede vorming van leerling. Het laat naast de cijferlijsten en het diploma zien wat de leerling daarbuiten nog heeft geleerd en gedaan. De leerling is bijvoorbeeld voorzitter van de leerlingenraad geweest of heeft de wintersportvakantie voor de school georganiseerd. Het LOB-dossier is vaak onderdeel van het Plusdocument. Het plusdocument geeft daarnaast vervolgopleidingen meer inzicht in de kwaliteiten en ervaringen van de leerlingen die zich aanmelden. Een portfolio is een verzamelplek voor activiteiten, ervaringen of reflecties en maakt vaak deel uit van het Plusdocument.

portfolio-item-op-tablet-en-op-mobiel

De digitale portfolio-functie

De nieuwe portfolio-functie laat leerlingen nu hun LOB- of Plusactiviteiten digitaal in Learnbeat verwerken. Het portfolio is een digitale map waarin meerdere projecten in één omgeving gemaakt en bewaard kunnen worden. Alle opdrachten, projecten en kwaliteiten van de leerlingen kunnen nu digitaal onder één overzicht worden gemaakt en opgeslagen. Het portfolio is helemaal aangepast aan de tijd van nu waardoor de leerlingen al hun creativiteit kunnen gebruiken en bijvoorbeeld ook een video kunnen maken en bewaren in deze digitale omgeving.

Waar stelt de leerling zijn portfolio samen in Learnbeat?

Het portfolio wordt aangeven door middel van het icoon van een map. De leerlingen krijgen deze een nieuwe knop links in de menubalk. Hier kunnen zij de verschillende projecten aanmaken. De projecten zijn automatisch inzichtelijk voor elke docent die lesgeeft aan de leerling. Projecten in het portfolio zijn niet gebonden aan vakken en kunnen daarom vakoverstijgend zijn. Daarnaast behoudt de leerling zijn projecten in Learnbeat over de jaren heen. Hierdoor krijgt de leerling zelf een mooi beeld van zijn kwaliteiten buiten de gebruikelijke diploma’s en cijferlijsten om en kan hij betere keuzes maken voor de toekomst.

Leerling perspectief: weergave portfolio

Elke leerling heeft een voorbeeldproject in zijn portfolio staan. Hier kan de leerling in één oogopslag zien wat de mogelijkheden in de omgeving zijn. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld vaardigheden koppelen aan hun project om aan te tonen op welk gebied zij zich ontwikkeld hebben. Daarnaast is het ook mogelijk om het project verder in te richten door verschillende brontypes toe te voegen, zoals: tekst, afbeelding, video, geluidsfragment, bestand of een link.

Wat betekent de portfolio-functie voor mij als docent?

Als docent kan je de portfolio’s van verschillende leerlingen uit jouw klassen bekijken. Zoek een project op de naam van een leerling of zoek binnen de klas waar de betreffende leerling in zit of open een overzicht van alle leerlingen per klas. Tevreden over het project? Dan kan je deze als afgerond markeren. Als je nog niet tevreden bent, is daar het chatscherm. Geef aan wat de leerling nog moet verbeteren, zodat de leerling hier mee aan de slag kan. De leerling kan andersom ook om een reactie van jou als docent vragen. In dit geval ontvang je een e-mail waarin je wordt uitgenodigd door de leerling om een reactie op het project te geven.

Bekijk de portfolio-functie zelf

Hier leggen we de functie stap voor stap uit. Ben je benieuwd naar hoe de portfolio-omgeving er voor leerlingen uit ziet? Vraag hier een proefaccount aan en bekijk de voorbeelden van een LOB-dossier, een leesdossier en meer.

Zo haal je in Learnbeat een per ongeluk verwijderde vraag zelf uit de prullenbak.

Elke maand de laatste nieuwtjes en tips over digitaal onderwijs in je mailbox?