Hoe Learnbeat het Houtens hielp het onderbuikgevoel te vervangen door gedegen toetsanalyse

Twee jaar geleden spraken Lars de Bie en ik elkaar voor het eerst. Hij was op zoek naar een toetsplatform voor op school en ik wist toevallig van een platform dat weleens bij zijn school zou kunnen passen. Toen ik hem vlak voor de meivakantie belde, blikten we samen terug op die twee jaar. We bespraken zijn ervaringen bij het keuzeproces, de implementatie en de reacties op het werken met Learnbeat sinds die tijd.

Geschreven door
Anton

Welke rol speelt digitaal onderwijs op het Houtens?

Het Houtens profileert zich niet per se als een digitale school. Sommige vakgroepen gebruikten een methode digitaal en andere vakgroepen wilden dat juist totaal niet. Er zat in dat opzicht geen lijn in. 

 

Ik geloof zelf heel erg dat ICT een middel is en moet zijn. Ik geloof daarom ook niet per se in scholen die zich profileren als een digitale school. Het is geen doel op zich, het moet een bepaald didactisch doel dienen. En bij sommige vakken is dat meer van toepassing dan bij andere.

" We zouden graag zien hoe een leerling heeft gescoord op basis van data. Iets meer een exacte benadering en minder vanuit de onderbuik "

Wat is jouw rol dan precies op school?

Ik ben, zoals ze dat hier bij het Houtens noemen, een ICT-coach. Dat wil zeggen dat ik me vooral richt op de onderwijskundige kant van de ICT. 

 

Er lag een concrete vraag om te beginnen met de analyse van toetsen. Dat zou je natuurlijk handmatig kunnen doen, maar we waren al wat langer aan het kijken naar een digitaal toetssysteem. Concreet was de wens om inzicht te krijgen in de taxonomie. We zouden graag zien hoe een leerling heeft gescoord op basis van data. Iets meer een exacte benadering en minder vanuit de onderbuik. Dat je kan zeggen ‘Je had 40% van de reproductievragen goed, dus daar is nog winst te behalen.’ of ‘Je reproductie is top, maar inzicht nog niet.’Zulke inzichten gebruik je voor de gesprekken met leerlingen of hun ouders.

" Jullie support zit in Nederland. De lijnen met support en de reactietijd zijn heel erg kort. Dat geeft vertrouwen "

En hoe kwam je toen bij Learnbeat terecht?

Wij waren dus heel specifiek op zoek naar een middel waarmee we onze toetsing op de rit zouden krijgen. Dus qua analyse, qua opbouw, qua controle en ook samenwerking binnen een vakgroep.

 

Jullie support zit in Nederland. Dat is bij andere platforms wel anders. Bij jullie zijn de lijnen heel erg kort, de reactietijd is erg kort en de communicatie is in het Nederlands. Dat gaf mij heel veel vertrouwen. 

 

Daarbij komt nog dat Learnbeat gewoon heel erg intuïtief werkt. Learnbeat is echt uit te leggen aan iedereen. Het doet wat het moet doen. 

 

Ook het feit dat Learnbeat meer kon dan alleen toetsen hebben we meegewogen. Dat was niet direct relevant, maar wel op termijn. We zien nu dat de ene na de andere vaksectie kiest voor een methode in Learnbeat.

" Bij ICT-dingen is het altijd in het begin hakken in het zand, met de uitzondering van een aantal collega’s die het wel interessant vinden en er snel in meegaan. Maar jullie bereidheid om te ondersteunen heeft de drempel erg laag gemaakt, waardoor het draagvlak er snel was "

Hoe heb jij de implementatieperiode ervaren?

Heel prettig. Wij hebben elkaar natuurlijk een aantal keer hier op school gesproken. Dat ging over de mogelijkheden van het platform en heel plat over de kosten. 

 

Maar wat ik ook heel prettig vond, is dat we voor het hele personeel, in drie verschillende lokalen, op drie verschillende niveaus, training konden krijgen. Alles, van hoe ga je om met Learnbeat en hoe je nu een toets maakt. Ik ben gewoon heel blij met de bereidheid om hier te komen en ons te helpen. Op een gegeven moment moest dat natuurlijk stoppen, maar dat ging heel erg natuurlijk. Vanaf dat moment leefde het gewoon in de school. Er was genoeg draagvlak gecreëerd door jullie. 

 

Ook de overzetservice, dat is vast een zeer intensieve dienst voor jullie, is heel positief ontvangen.Dat maakt wel dat mensen echt met Learnbeat gaan werken. Ze leveren gewoon die toetsen aan en ze staan er vervolgens in. Zo is de overstap wat makkelijker. 

 

Ik heb natuurlijk vanaf het begin geroepen dat Learnbeat een fijn systeem is, maar als dat warme bad er niet was, die makkelijke overstap, dan was het een stuk lastiger geweest. Dus er zijn veel collega’s die door de overzetservice en de workshops juist wel over zijn gegaan.  

Zou jij Learnbeat aanraden aan andere scholen?

Zeker. Vanwege de voordelen die het je oplevert. Ik vind het heel belangrijk dat je niet vanuit een gevoel in de onderbuik dingen roept over je leerlingen, maar dat je echt kan zién hoe een leerling het doet en waar de meeste winst te behalen is.

Benieuwd naar de toetsomgeving in Learnbeat? Bekijk de toetsen in Learnbeat. 

proefaccount aan. Geen zorgen, je zit nergens aan vast.

Zo haal je in Learnbeat een per ongeluk verwijderde vraag zelf uit de prullenbak.

Elke maand de laatste nieuwtjes en tips over digitaal onderwijs in je mailbox?