leerlingen-maken-digitaal-een-toets-in-de-klas

[Interview] ‘Digitaal toetsen wordt over vijftien jaar de nieuwe standaard’

Wim van der Kamp is docent economie op het Christelijk Gymnasium in Utrecht. Zijn leerlingen hebben al heel wat toetsen digitaal gemaakt. Wim kan zich niet voorstellen dat we over vijftien jaar nog steeds examens op papier afnemen. Digitaal toetsen met een tool zoals Safe Exam Browser, geïntegreerd in Learnbeat, is volgens hem dan ook de toekomt.

Waarom digitaal toetsen?

Wim en zijn leerlingen zijn druk bezig met digitaal toetsen in Learnbeat“Het scheelt mij veel nakijkwerk doordat meerkeuzevragen automatisch worden nagekeken. Zo ben ik sneller en efficiënter met nakijken en dat betekent ook dat leerlingen sneller hun cijfers hebben.” Leerlingen vinden de nieuwe manier van werken ook prettig bij het inzien van de toets. 

Leerlingen kijken zichzelf na

“Je kunt de antwoorden openzetten, zodat leerlingen zelf op ieder moment de antwoorden kunnen bekijken. Als docent kan ik ook makkelijk(er) open vragen nakijken en feedback geven, geen papieren pagina’s meer omkeren maar op een knop drukken“, aldus Wim.

‘Met Safe Exam Browser geïntegreerd in Learnbeat durf ik bij wijze van spreken tegen een leerling te zeggen dat wanneer het hem of haar lukt de software slimmer af te zijn, hij een tien krijgt.’

Wat is de Safe Exam Browser?

De Safe Exam Browser is een browser die ervoor zorgt dat toetsen volledig beveiligd kunnen worden afgenomen. Vanuit Learnbeat worden leerlingen bij het afnemen van een digitale toets automatisch doorgestuurd naar Safe Exam Browser. Leerlingen kunnen in deze browser geen andere handelingen meer uitvoeren, zoals een andere tabblad openen of een screenshot maken. Het enige dat de leerling nog kan doen, is het inleveren van de toets.

Digitaal toetsen afnemen in Learnbeat met de Safe Exam Browser

Wim heeft digitaal toetsen in Learnbeat met de Safe Exam Browser samen met zijn leerlingen getest en dat was een positieve ervaring. “Leerlingen zijn slim en weten veel beveiligingsmaatregelen te omzeilen, maar wanneer je een toets via Learnbeat in de Safe Exam Browser afneemt kan dat nauwelijks meer. We hebben ook leerlingen die het een uitdaging vinden om beveiligingen te testen en te kijken hoe ze die kunnen omzeilen. 

Met Safe Exam Browser geïntegreerd in Learnbeat durf ik bij wijze van spreken tegen een leerling te zeggen dat wanneer het hem of haar lukt de software slimmer af te zijn, hij een tien krijgt.”

Is digitaal toetsen de toekomst?

‘Eindexamens worden nog steeds afgenomen op papier, maar dat zal gaan veranderen. Het is goed om daarom nu alvast te oefenen met digitaal toetsen. Je moet overigens niet de illusie hebben dat er nooit meer gespiekt kan worden, ook al neem je toets digitaal in Learnbeat af met de Safe Exam Browser. Bij toetsen op papier heb je ook toezicht nodig, dat zal moeten blijven. Ik heb er al het vertrouwen in dat digitaal toetsen met tools zoals Safe Exam Browser de toekomst wordt.’

Wil je zelf eens rustig kijken hoe Learnbeat werkt? Vraag een gratis proefaccount aan, zonder dat je ergens aan vast zit.

Zo haal je in Learnbeat een per ongeluk verwijderde vraag zelf uit de prullenbak.

Elke maand de laatste nieuwtjes en tips over digitaal onderwijs in je mailbox?