beginnen-met-digitaal-lesgeven-en-leren

Digitaal lesgeven, hoe begin je daarmee?

Lees het blog: Hoe geef je digitaal leren en lesgeven vorm binnen je school? Leerling 2020 ondersteunt docenten en scholen op dit vlak. Zij richtte Leerlabs in, waarin docenten samen een vraagstuk rondom gepersonaliseerd leren oplossen. Ook worden regelmatig praktijkvoorbeelden van docenten op Leerling 2020 geplaatst. Zo delen ze hun ervaringen, onder andere over Learnbeat.

Geschreven door
Jill Gotink

Vijf scholen, drie platforms, één winnaar

CVO ‘t Gooi heeft drie maanden lang drie online leerplatforms getest met vijf verschillende scholen. Learnbeat kwam als duidelijke winnaar uit de test en versloeg daarmee Elerna en Summar.io. “Learnbeat is een ver uitgewerkte digitale leeromgeving voor gepersonaliseerd lesgeven waarin je steeds meer content kunt aanbieden vanuit bestaande methoden, open content en eigen leermateriaal. Met Learnbeat kunnen leerlingen zelfstandig aan hun leertaak werken, waardoor ik als vakdocent meer tijd kan besteden aan coaching en persoonlijke begeleiding.” Dat zegt docent Nanette Okken Blom van De Savornin Lohman in een interview met Leerling 2020.

Aan de slag met digitaal gepersonaliseerd onderwijs

Veranderingen in het onderwijs; hoe speel je daar als school op in en hoe krijg je docenten enthousiast? Jos Hummelen en Wallie Peelen van het Metis Montessori Lyceum hebben een mini-onderzoek gedaan naar hoe collega’s tegen een ontwikkeling aankijken. Dat mini-onderzoek ging over Learnbeat. Jos en Wallie zien Learnbeat als kansrijke ict-tool waarmee docenten vaardiger kunnen worden op het gebied van gepersonaliseerd leren. Mede-collega’s liepen enkel tegen een drempel aan om met de digitale leeromgeving te beginnen. Daarom hebben Jos en Wallie twee vragenlijsten opgesteld om hun collega’s over die drempel te helpen. Deze vragenlijsten vind je op de website van Leerling 2020.

Kwaliteit geeft de doorslag

Het Omnia College besloot via laptoponderwijs digitaal onderwijs aan te bieden. De belangrijkste reden: meegaan in de veranderende tijd en beter aansluiten bij de leerlingen. De beslissing om digitaal les te gaan geven was al genomen. Maar hoe geef je dat op een passende en nuttige manier vorm binnen het onderwijs? 

Marjolein Schouten vertelt in een interview aan Leerling 2020 hoe zij dat hebben aangepakt. Marjolein: “We hebben een lijst opgesteld van ‘must haves’, ‘could haves’ en ‘should haves’ en vanuit die lijst verschillende elo’s bekeken. Uitgangspunt is geweest dat het niet om de leeromgeving an sich gaat, maar om de kwaliteit. Na een aantal pilots te hebben gedraaid, hebben we inmiddels Learnbeat als nieuwe digitale leeromgeving gekozen waarmee we volgend jaar schoolbreed starten.”

De video hieronder laat zien hoe de veranderingen zich vorm hebben gegeven:

Twijfel je nog aan de voordelen van digitaal lesgeven?

Is jouw school er nog niet uit of digitaal lesgeven iets voor jullie is? Of de onzekerheid hoe je dit als docent of school het beste aan kunt pakken? Neem rustig een kijkje in Learnbeat’s digitale leeromgeving en ervaar zelf hoe het werkt. We komen ook graag bij je langs op school om je de mogelijkheden te laten zien. Vraag hier je proefaccount aan, zonder dat je ergens aan vast zit:

Zo haal je in Learnbeat een per ongeluk verwijderde vraag zelf uit de prullenbak.

Elke maand de laatste nieuwtjes en tips over digitaal onderwijs in je mailbox?