[Blog] Voorbereiden op het centraal examen met Examentrainer: zo doe je dat

Nog maar een paar maanden en dan is het weer zover, het centraal examen van 2024 gaat van start. Een spannende tijd voor je leerlingen, maar ook een zware en wellicht stressvolle tijd voor jou als docent. Hoe krijg je zo veel mogelijk van je leerlingen succesvol over de finish? Hét antwoord hierop bestaat natuurlijk niet, maar wij helpen je graag op weg. Met de Examentrainer bieden we jou een extra steuntje in de rug, zodat jij het beste uit je leerlingen kunt halen. Hieronder delen we 5 tips over hoe je de Examentrainer optimaal benut.

Geschreven door
Nadine

Tip 1: Zet een oefenreeks of examen in als oefentoets

In Examentrainer kun je leerlingen laten oefenen per onderwerp, of hele examens laten maken. Bovendien zijn er voor vmbo-b en vmbo-k kant-en-klare diagnostische toetsen beschikbaar. Wist je dat je heel eenvoudig zo’n examen of oefenreeks kunt omzetten naar een oefentoets? Zo heb je met een druk op de knop een handige formatieve toets. Hiermee identificeer je makkelijk voor een hele klas waar de knelpunten per leerling zitten.

Tip 2: Maak gebruik van adaptief oefenen

De Examentrainer biedt volop mogelijkheden om door te oefenen op bepaalde onderwerpen. Dit kan zowel docentgestuurd als leerlinggestuurd. 

Je leerlingen hebben dus ook de vrijheid om zelf verder te oefenen met onderwerpen die ze nog lastig vinden. We noemen dit de adaptieve route. Differentiëren wordt zo een stuk makkelijker gemaakt.

Tip 3: Maak gebruik van de filmpjes van Digistudies

Misschien heb je al eens gehoord van de cognitieve mulitmediatheorie van Richard Mayer: door informatie op verschillende manieren aan te bieden, slaan leerlingen informatie beter op. Wil je hier meer over weten, bekijk dan eens dit filmpje. Op Youtube zijn er honderden uitlegfilmpjes te vinden, vaak van wisselende kwaliteit. In Examentrainer werken we samen met uitgever Digistudies, die professionele filmpjes maken bij de examenstof, geheel volgens de geldende domeinen van het eindexamen. Als je leerlingen deze filmpjes laat bekijken, weet je dus zeker dat zij kwalitatief goed materiaal voorgeschoteld krijgen!

Tip 4: Gebruik de woordenlijsten

Hebben je leerlingen nog moeite met bepaalde begrippen? Of hebben ze moeite met de moeilijke woorden in het examen? Learnbeat biedt leerlingen de mogelijkheid zichzelf makkelijk te overhoren. Met de woordenlijsten in Examentrainer oefenen ze met de lastige begrippen. Voor de vmbo-klassen zijn er ook lijsten met zogenoemde ‘examenwoorden’, zodat ze optimaal voorbereid zijn en alle vragen op het examen goed kunnen begrijpen.

Tip 5: Laat leerlingen zichzelf nakijken met het antwoordmodel

Het is belangrijk dat leerlingen goed weten hoe zij een examenvraag op de juiste manier kunnen beantwoorden. Op welke signaalwoorden moet je letten? Hoe kun je aan de puntentelling zien uit hoeveel onderdelen je antwoord moet bestaan? Een goede manier om hiermee te oefenen is door het eigen werk na te kijken met het officiële correctievoorschrift. Deze antwoordmodellen zijn allemaal terug te vinden in Learnbeat. Door deze grondig te bestuderen, kunnen leerlingen veel leren over hoe hun examen wordt nagekeken. Op die manier leren zij wat ze zelf kunnen doen om tot een zo compleet mogelijk antwoord te komen.

Ga zelf aan de slag met Examentrainer

Nieuwsgierig geworden naar de Examentrainer? Vraag dan vrijblijvend een pilot aan en probeer het zelf!

Zo haal je in Learnbeat een per ongeluk verwijderde vraag zelf uit de prullenbak.

Elke maand de laatste nieuwtjes en tips over digitaal onderwijs in je mailbox?