[Blog] Verbeter jouw lessen met digitaal beeldmateriaal
Leerlingen bij de les houden kan soms een grote uitdaging zijn. Door aansprekend beeldmateriaal te gebruiken, kun je jouw lessen boeiend maken en de aandacht blijven vasthouden. In Learnbeat voeg je makkelijk zelf digitaal beeldmateriaal toe en kun je zelfs interactie met het beeld creëren. In deze blog laten we je zien hoe je dat doet!
Hoe en waar plaats je een video?
Een video kan een waardevolle aanvulling zijn op jouw digitale lesmateriaal. In Learnbeat kun je eenvoudig een videobestand uploaden of een YouTube-link plaatsen. Leerlingen kunnen de video bekijken zonder de leeromgeving te verlaten.
Een andere optie is om een filmpje in een embedcode te plaatsen. Je kunt zo video’s van sites zoals YouTube of SchoolTV plaatsen en aangeven wanneer deze moeten beginnen en eindigen. Zo laat je leerlingen bijvoorbeeld een stukje over ijsberen zien uit een documentaire over de poolgebieden. Je kunt op die manier ook elke vraag uit een kijk- en luistertoets bij het juiste fragment plaatsen.
Plaats afbeeldingen bij de theorie
Voorkom dat leerlingen afdwalen bij lange theorieteksten: een lang stuk theorie wordt vanzelf aantrekkelijker als je er relevante afbeeldingen aan toevoegt. Zorg dat de afbeelding duidelijk te zien is, zonder dat deze de tekst onleesbaar maakt. Plaats een afbeelding bijvoorbeeld links of rechts van de alinea waar deze bij hoort. Let ook op het formaat. Zet het vergrootglas aan, zodat leerlingen de afbeelding kunnen uitvergroten. Je kunt een titel en onderschrift aan de afbeelding toevoegen, om de relevantie nog duidelijker te maken.
Maak afbeeldingen interactief
Creëer interactie met het beeld door er een vraagvorm van te maken. Learnbeat heeft hiervoor twee opties: de hotspot en de tekenvraag. Met de hotspot laat je leerlingen woorden invullen bij het juiste onderdeel van de afbeelding. Denk aan het benoemen van onderdelen van een plant bij biologie, of het testen van topografie bij aardrijkskunde. De hotspot is ook in te zetten bij talen, door bijvoorbeeld de Duitse namen van de meubels te laten noemen bij een foto van een slaapkamer.
De tekenvraag is ideaal als leerlingen pijlen moeten zetten of iets moeten inkleuren. Ook is de tekenvraag goed te gebruiken voor het tekenen van structuurformules bij scheikunde. Je kunt met het knopje ‘eigen achtergrond’ een afbeelding uploaden waar je leerlingen in moeten tekenen.
Voorkom te veel bronnen op één pagina
Wil je veel theorie gebruiken of verwijzen naar beeldmateriaal uit vorige opdrachten? Met de knop koppel uitleg maak je een uitklapbaar menu bij de opdracht. Als de leerlingen op ‘Toon uitleg’ klikken, verschijnt het beeldmateriaal naast de vragen. Dit voorkomt dat leerlingen lang moeten scrollen om bij de vragen te komen.
Ben jij geïnspireerd om jouw lesmateriaal te verbeteren met digitaal beeldmateriaal in Learnbeat? Vraag een gratis proefaccount aan en ga direct aan de slag!