MBO-studenten-montage-werken-in-de-praktijk

7 x structuur en meerwaarde bieden in het MBO met Learnbeat

Al meer dan 500 scholen in het VO én MBO gebruiken Learnbeat en er komen steeds meer MBO-instellingen die starten met Learnbeat bij. Het is gaaf om te zien hoe onze digitale leeromgeving daar meerwaarde, structuur en overzicht biedt – voor zowel studenten als docenten. In deze blog lichten we een aantal inspirerende gebruikssituaties van Learnbeat uit het MBO toe.

Geschreven door
Marit Rooijakkers

7 toepassingen van Learnbeat voor het MBO

In deze blog lichten we zeven manieren toe waarop MBO-instellingen op dit moment met Learnbeat werken. 

Dit zijn:

  1. Op afstand individuele feedback geven aan elke student
  2. Je eigen materiaal uit de praktijk toevoegen aan het lesmateriaal
  3. Een dagboek bijhouden in het portfolio
  4. Actueel en relevant lesmateriaal bieden dat aansluit op de praktijk
  5. Keuzedelen aanbieden die naadloos overgaan in je vaste curriculum
  6. Lesmateriaal ontwikkelen en delen met collega’s
  7. Variëren in de volgorde van je lesmethode

Daarnaast is er nog véél meer mogelijk in Learnbeat.

1. Op afstand studenten begeleiden

We horen vaak van gebruikers dat zij het prettig vinden dat ze in Learnbeat altijd en overal zien hoe elke student zich ontwikkelt. Studenten die je niet (vaak) op school ziet, kun je op deze manier toch goed begeleiden tijdens werk-leertrajecten of stages.

In het voortgangsscherm in Learnbeat zie je als docent én als student zelf wat afgerond is, wat nog gedaan moet worden en hoe diegene scoort. Als docent kun jij elke student precies de hulp of de feedback geven die nodig is. Heeft een student zijn portfolio aangevuld? Dan kun je daar doorheen bladeren en feedback bij plaatsen.

Ook kun je de hele klas tegelijk algemene feedback of een boodschap sturen.

2. Je eigen materiaal uit de praktijk toevoegen aan het lesmateriaal

We horen vaak van MBO-docenten dat zij voorheen zelf in de praktijk hebben gewerkt, voordat zij het onderwijs in gingen. Velen hebben vanuit die tijd nog nuttig materiaal bewaard, dat ook relevant is voor studenten. Bijvoorbeeld foto’s of video’s van processen.

In Learnbeat kun je zelf allerlei typen mediabestanden toevoegen aan het bestaande lesmateriaal. Je kunt er ook opgaven bij maken, zodat je studenten meteen aan de slag kunnen met het materiaal. Zo hebben studenten alles bij elkaar op één plek en hoef jij niet in de weer met losse bestanden.
Het mooie is: studenten zien niet welk materiaal jij hebt toegevoegd aan het originele lesmateriaal: de vormgeving is in Learnbeat voor alles hetzelfde. Dat houdt het overzichtelijk voor iedereen.

3. Dagboek bijhouden in het portfolio

In het portfolio in Learnbeat kunnen studenten een procesverslag bijhouden en allerlei typen media uploaden, van foto’s, vlogs en geluidsopnames tot een geschreven dagverslag.
Je kunt hierin als MBO-student ook heel goed een dagboek bijhouden.

Een voorbeeld daarvan uit de praktijk, is het bijhouden van een zorgverslag van een patiënt tijdens een zorgstage. Natuurlijk kunnen studenten hierin ook werken aan een opdracht die jij zelf als docent klaarzet over een ‘fictieve patiënt-case’.

Werk jij voor een niet-zorg gerelateerde opleiding? Ook dan kan het portfolio van meerwaarde zijn. Je studenten kunnen hier veilig foto’s, video’s en nog meer inleveren van hun werk of stage op de werkplaats, de bouw, de fabriek, het laboratorium of maar net waar zij op dat moment aan de slag zijn.

4. Actueel en relevant lesmateriaal bieden dat aansluit op de praktijk

Wil jij je studenten wat bijbrengen over het onderhouden van 3D printers of programmeren voor VR? Hoe je met een drone inspecties uitvoert of met een zorgrobot signalen doorgeeft waarmee je een medische opname al preventief kunt voorkomen? In lesmateriaal van 10 jaar geleden kwamen deze onderwerpen waarschijnlijk nog niet, of op een andere manier aan bod.

Maar in Learnbeat kun je lesmateriaal heel makkelijk zelf maken en/ of updaten; alleen én samen met collega’s. We horen al van veel gebruikers dat zij vaak het MBO lesmateriaal aanpassen na een wijziging in wet- of regelgeving, en dat kan heel eenvoudig in Learnbeat.

5. Keuzedelen naadloos integreren in het vaste curriculum

Veel MBO-opleidingen bieden studenten keuzedelen aan; daar mogen studenten zich voor inschrijven. Als docent kun jij heel makkelijk een keuzetraject met lesmateriaal open zetten voor de studenten die zich hebben ingeschreven. Je selecteert als docent handmatig de studenten die je bepaald lesmateriaal wilt aanbieden; de overige studenten selecteer je voor het andere lesmateriaal. In Learnbeat doorloopt elke student dit lesmateriaal op precies dezelfde manier als het vaste curriculum.
Als docent kun je op deze manier heel laagdrempelig keuzedelen aanbieden en volgen hoe studenten dit doen. Voor studenten blijft het overzichtelijk en gestructureerd.

We noemden het net al even: al het lesmateriaal krijgt in Learnbeat dezelfde structuur en vormgeving, ongeacht wie het lesmateriaal heeft gemaakt (jij of een uitgever of je collega).
Studenten zien dus geen verschil en dat houdt het voor iedereen duidelijk.

6. Samen met collega’s lesmateriaal ontwikkelen

In Learnbeat kun je samen met je collega’s lesmateriaal ontwikkelen. Dat kan variëren van het in elkaar zetten van een toets of presentatie, tot een compleet curriculum. Zoals MBO College West zelf een curriculum in Learnbeat bouwt.

Je kunt er ook voor kiezen om zelfstandig je eigen lesmateriaal maken. Je kunt dit materiaal alsnog beschikbaar maken voor collega’s (van je eigen school en/ of van andere scholen) zodat collega’s het later ook kunnen gebruiken.

7. Variëren in de volgorde van je lesmethode

Werk je met een bestaande lesmethode als basis, bijvoorbeeld van ECM, Codename Future of ThiemeMeulenhoff? Dan komt het vast weleens voor dat je onderwerpen in een andere volgorde wilt behandelen. Bijvoorbeeld omdat een deel van de studenten starten met het praktijkgedeelte en daarna de theorie doorlopen. 

In Learnbeat kun je als docent heel makkelijk de volgorde aanpassen van bestaand lesmateriaal. Zo blijft het voor studenten overzichtelijk waar jullie zijn en hoef je niet steeds te zeggen dat ze een deel van het materiaal moeten overslaan.

Icon_functionaliteiten

Ontdek zelf hoe je overzicht en structuur biedt met Learnbeat

Wil je meer weten? Op de pagina Learnbeat voor het MBO vind je nog veel meer achtergrondinformatie. Of kijk vrijblijvend rond in een gratis Learnbeat-proefaccount, vraag hem hier direct aan zonder dat je ergens aan vastzit:

Zo haal je in Learnbeat een per ongeluk verwijderde vraag zelf uit de prullenbak.

Elke maand de laatste nieuwtjes en tips over digitaal onderwijs in je mailbox?