Zo pas je microlearning toe in het onderwijs
Neem jij weleens in 5 minuten een korte formatieve toets af met je klas? Of geef je je leerlingen een tussentijdse samenvatting? Grote kans dat jij dan (on)bewust al meegaat met de leertrend microlearning. Microlearning draait namelijk om een korte, snelle leeractiviteit tussen formele instructiemomenten door. We vertellen je hier meer over microlearning in het onderwijs.
Hoe kun je microlearning inzetten in het onderwijs?
Je kunt microlearning inzetten door tussen de lessen in je leerlingen aan de slag te zetten met een korte leeractiviteit. Je kunt ze bijvoorbeeld een korte quiz opgeven als huiswerk. Of je deelt via de mail, digitale leeromgeving of social media extra uitleg over een bepaald onderdeel van de lesstof. Dat kan een infographic, podcast of filmpje zijn. Zolang de informatie een afgebakend onderwerp betreft en je leerlingen het zelf in 3-5 minuten kunnen doorlopen spreek je van microlearning. Deze vorm van leren is ook nog eens ideaal om in te spelen op de manier waarop veel leerlingen informatie tot zich nemen: via hun smartphone.
In welke situaties kun je microlearning toepassen?
Microlearning kun je op allerlei manieren en in allerlei situaties inzetten.
Hieronder volgen een paar voorbeelden:
1. Voor bijscholing en herhaling
Misschien hebben een aantal leerlingen bijscholing nodig van een bepaald onderdeel. Dan kun je hen bijvoorbeeld om de dag een korte microlearning geven over een specifiek onderwerp dat ze moeten bijspijkeren.
2. Als leerstrategie voor beter onthouden
Ook het delen van (tussentijdse) samenvatting voor een belangrijk toetsmoment is een manier van microlearning. Je verspreid zo de last van het leren over korte momenten. Daarmee is microlearning een goed voorbeeld van de leerstrategieën retrieval practice en spaced practice. Nadat leerlingen een hoofdstuk of module afgerond hebben, kunnen ze door strategisch ingezette microlearnings de belangrijkste stof nog eens kort herhalen. Dat is fijn voor het brein: die slaat zo de informatie beter en voor langere termijn op.
3. Als check of je leerlingen het begrepen hebben
Gebruik microlearning bijvoorbeeld ook als je regelmatig wil checken of je leerlingen de lessen tot dan toe begrepen hebben. Dan kun je elke week een korte formatieve toets afnemen.
4. Om zelfstandig leren te promoten
Microlearning is bij uitstek in te zetten voor online onderwijs. Je maakt namelijk hapklare, digitale pakketjes leerstof die leerlingen zelfstandig op afstand kunnen doornemen.
5. Om in te spelen op verschillende leerstijlen
De ene leerling pikt meer op van visueel materiaal, de andere van audio. De vorm van de microlearning kun je afstemmen op de behoeftes van jouw klas. En omdat het gaat om korte units leerstof, kun je makkelijker experimenteren met de vorm
Tip: microlearning als aanvulling
Let wel: microlearning is ter aanvulling op, en niet ter vervanging van, de bestaande lessen.
Mogelijkheden voor microlearning in Learnbeat
Maak jij al gebruik van Learnbeat? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om microlearning in te zetten:
- Je kunt als docent zelf een quiz maken in de presentatiemodus die leerlingen later nog eens kunnen doornemen als naslagwerk. Het is uniek aan Learnbeat dat zo’n presentatie ook terecht komt in het lesmateriaal in de leerlingomgeving (zonder dat je als docent je PowerPoint-slides hoeft uit te printen).
- Voor examenklassen zijn uitlegvideo’s beschikbaar; korte filmpjes waarin een bepaald examenonderwerp nog eens wordt uitgelegd.
- Als offline learning snack in de klas biedt Learnbeat een scala aan educatieve posters.
- Daarnaast kun je als formatief onderdeel je leerlingen een korte zelftoets laten maken.
"Nadat leerlingen een hoofdstuk of module afgerond hebben, kunnen ze door strategisch ingezette microlearnings de belangrijkste stof nog eens kort herhalen. Dat is fijn voor het brein: die slaat zo de informatie beter en voor langere termijn op."
Voortgang monitoren
Als onderdeel van groter leerdoel is het belangrijk om voortgang en prestaties van de microlearnings te monitoren. Het fijne van Learnbeat is dat al deze informatie wordt bijgehouden en inzichtelijk wordt gemaakt in de learning analytics dashboards.
De factor tijd is erg belangrijk bij microlearning. Ook dit aspect is inzichtelijk in Learnbeat: leerlingen weten altijd hoe lang een onderdeel duurt.
Zet microlearning in als onderdeel van gepersonaliseerd onderwijs
Door microlearning te gebruiken in het onderwijs geef je leerlingen eigenaarschap over het leerproces. Ze bepalen namelijk zelf wanneer ze een onderdeel doen. Zo bevorder je hun zelfstandigheid. Ook is het door de flexibiliteit van microlearnings makkelijker om in te spelen op verschillende leerstijlen. En je kunt differentiëren door microlearnings aan te bieden als verdieping of herhaling. Zo versterk je met de leertrend microlearning gepersonaliseerd onderwijs.
Samenstellen, maken en delen
Het stappenplan helpt je op weg met het maken van je eigen lesmateriaal. Vraag hem hier gratis aan.