[Blog] Zo gaat je klas fris het nieuwe schooljaar in
De wekker gaat weer vroeg, de schoolboeken zijn opgehaald. De zomervakantie is echt voorbij. Tijd om aan de bak te gaan. Hoe zorg je dat je leerlingen weer zin krijgen in het nieuwe schooljaar? In deze blog bespreken we een aantal werkvormen die jou kunnen helpen met een frisse start.
Vakantiequiz
Zachte landingen zijn het makkelijkst. Laat je leerlingen nog even nagenieten van de vakantie met een quiz. Sla vanuit jouw vak een brug naar vakantielanden, reizen of typische vakantie-activiteiten. Welke beroemde historische plekken hebben je leerlingen bezocht? Kunnen ze een buitenlandse zomerhit vertalen? Welke aardrijkskundige kenmerken hadden de vakantiebestemmingen? Gebruik deze ingrediënten voor een toffe quiz waarmee je iedereen activeert. Als je met Learnbeat werkt kun je daarvoor de interactieve presentatiemodus gebruiken.
Tip: spelelementen
Lees de blog 7x gamification in de klas voor meer ideeën om spelelementen te gebruiken voor een goede start.
Toerist in eigen stad
Nog een idee waarmee je het vakantiegevoel niet afkapt maar op een zinnige manier verlengt: laat je leerlingen als toerist in eigen stad rondlopen. Meestal neem je je eigen omgeving namelijk voor lief. Interessante dingen zie je dan niet altijd meer. Wat valt op als je als toerist in eigen stad rondloopt? Welke details springen in het oog, hoe kun je je er oriënteren, en wat is er anders in je thuisstad dan in een typisch vakantieoord? Laat je leerlingen hier een (visueel) verslag van maken en deze inleveren in het Learnbeat portfolio.
Wat las jij tijdens de vakantie?
Geef je Nederlands of een vreemde taal? Laat je leerlingen dan hun favoriete vakantieboek meenemen naar de les. De opdracht: pitch je boek in 1 minuut aan je klasgenoten. Wees niet te streng wat betreft genre: ook stripboeken, graphic novels, chicklit en horrorverhalen tellen als vakantieleesvoer! Het gaat erom dat je het plezier in lezen voorop zet. En heeft er iemand in de vakantie niets gelezen? Dan vertelt deze leerling over zijn favoriete blogger of vlogger. Zo wennen je leerlingen op een laagdrempelige manier weer aan het voor de klas spreken.
Zet een ijsbreker in
Zorg ervoor dat je je eerste les niet aftrapt met enkel frontaal informatie delen. Zet je leerlingen zo snel mogelijk actief aan de slag, het liefst ook fysiek. Dit kan bijvoorbeeld door een aantal stellingen voor te lezen, waarbij je leerlingen links moeten gaan staan als ze het ergens mee eens zijn en rechts als ze het oneens zijn. De stellingen kunnen gaan over de vakantie, actualiteit, of de impact van toerisme en reizen. Of gebruik stellingen om de voorkennis van jouw vak te testen. Laat het bloed maar stromen voor een actieve houding aan het begin van het schooljaar!
Stimuleer interactie
Je leerlingen moeten niet alleen weer wennen aan op tijd opstaan, zich een dag lang concentreren en huiswerk maken, maar ook aan elkaar. Jij kan de groepsdynamiek meteen een kickstart geven door interactie in je eerste les al prioriteit te geven. Daarmee laat je meteen zien dat samenwerken een belangrijke vaardigheid is waar je leerlingen in kunnen groeien. Het kan dus geen kwaad om te beginnen met een groepsopdracht. Gebruik hiervoor een tool als Mentimeter, maak samen een mindmap of doe een educatieve escaperoom.
Tijd voor feed up
Na het terugblikken op de vakantie is het begin van het jaar bij uitstek het moment voor vooruitblikken. Nu geef je je leerlingen een beeld van wat ze komend jaar kunnen verwachten. Je begint hier aan de cyclus van feed up, feedback en feed forward, waarmee je het leerproces van je leerlingen structureert. Het helpt leerlingen als je ze laat zien dat elk leerdoel in stapjes te bereiken is. En grijp gedurende het schooljaar op gezette momenten weer terug op deze cyclus.
Zo begin je het nieuwe schooljaar goed
Je leerlingen terug verwelkomen in de klas hoeft dus niet te betekenen dat ze de vakantie meteen moeten vergeten. Met een quiz of uitje door de stad laat je ze reflecteren op de overgang tussen vakantie en het ‘normale leven’. Met een ijsbreker of pitch geef je leerlingen het gevoel dat hun mening telt. Zet ze actief aan de slag en geef ze daarna een idee wat ze komend jaar gaan doen. Wil je meer ideeën? Raadpleeg dan onze gratis checklist:
Checklist: Welke werkvorm past bij jouw doel?
Bij Learnbeat bloggen wij regelmatig over werkvormen voor digitaal onderwijs. In de handige ‘Checklist: Digitale werkvormen en tools voor het onderwijs‘ zetten we alle tools en werkvormen met hun toepassing op een rij. Vraag de checklist hier gratis aan: