[Blog] Zo formuleer je matchingvragen
Toetsexpert en docent René Westra deelt zijn tips voor het samenstellen en afnemen van toetsen in deze blogserie. In deze blog geeft hij tips voor het opstellen van goede matchingvragen. Ook lees je wat matchingvragen nou precies inhouden en waarom je deze als docent wilt inzetten.
Wat is een matchingvraag of combinatievraag?
In een matchingvraag ziet de leerling 2 of meer lijstjes begrippen of namen. De opdracht hierbij is om de juiste begrippen uit de beide rijtjes te koppelen.
Wat toets je met matchingvragen?
De matchingvraag of combinatievraag leent zich goed voor het koppelen van begrippen en het leggen van verbanden.
Je kunt met dit vraagtype dus vragen maken waarbij leerlingen informatie moeten verbinden. Leerlingen moeten dan een link leggen tussen definities, begrippen of afbeeldingen met de juiste omschrijving.
Denk aan: organen en hun functie, schilderijen en hun makers, etc.
Neem een afleider op in de linkerkolom
Voeg afleiders toe om de vraag uitdagender te maken. Afleiders zijn foute antwoordopties die nergens mee matchen. Zo maak je het voor de leerling moeilijker om de juiste combinaties te vinden.
Ook voorkomen afleiders dat een leerling die één foute combinatie maakt vervolgens alleen nog maar meer foute antwoordcombinaties moet maken.
Voorbeelden van matchingvragen
Een voorbeeld matchingvraag voor Nederlands:
Een voorbeeld matchingvraag voor geschiedenis:
Tip voor Learnbeat-gebruikers: 4 typen matchingvragen
Maak jij zelf opgaven in Learnbeat? In Learnbeat kun je verschillende vraagvormen kiezen waarin leerlingen begrippen aan elkaar moeten koppelen: 1. de combinatie-vraag 2. de gatentekst-sleepvraag 3. de hotspot aanwijzen op afbeelding 4. de groeperingsvraag
Lees op support.learnbeat.nl stap-voor-stap hoe je zulke opgaven in Learnbeat klaarzet voor jouw leerlingen.
Maak jij jouw lesmateriaal zelf
Ontdek zelf of Learnbeat bij jouw past. Ontdek alle digitale vraagvormen en mogelijkheden in een gratis proefaccount. Je zit nergens aan vast.