Wat is microlearning en hoe ondersteunt dit het leerproces?
Jij eet vast wel eens een appel. Daarmee vul je je maaltijden slim aan. Je krijgt een extra dosis vitaminen, vezels en andere voedingsstoffen binnen. De appel gaat makkelijk mee in de tas en je eet ‘m on the go op. Precies dat geldt ook voor de leerstrategie microlearning: het geeft je een nuttig, compact extraatje dat in korte tijd een behaalde (leer)behoefte vervult, tussen formele instructiemomenten door. In deze blog kom je te weten wat microlearning precies is en wat voor voordelen het heeft.
Wat is microlearning?
Microlearning betekent het aanbieden van informatie in korte leereenheden. Een microlearning is een korte en snelle leeractiviteit met een afgebakend onderwerp van ongeveer 3-5 minuten. Het wordt ook wel mini e-learning, chunk, nugget, of learning snack genoemd. Het idee is dat degene die de microlearning doet, leest of kijkt de informatie tot zich kan nemen als een tussendoortje. En dus niet als een grote maaltijd waar je uitgebreid voor gaat zitten. Vandaar ‘bite-size’.
Hoe ziet een microlearning eruit?
Bij het ontwerp van een microlearning wordt een groter of complexer onderwerp opgedeeld in kleinere eenheden. Deze worden vervolgens als serie aangeboden. Een microlearning heeft vaak de vorm van een didactische video of podcast. Op die manier kunnen leerlingen informeel leren tussen de bedrijven door. Het is dan ook bedoeld als aanvulling op een bestaande module of e-learning, waarbij de informatie in context en uitgebreider wordt aangeboden.
Tip: Niet alleen maar zenden
Microlearning hoeft niet alleen maar uit het zenden van informatie te bestaan. Er kan ook interactie zijn. Dan eindigt de microlearning bijvoorbeeld met een vraag, zodat je kunt zien of de stof begrepen en onthouden is. Soms bestaat zelfs de hele microlearning uit een poll of quiz.
Microlearning in het dagelijks leven
Microlearning wordt onder andere gebruikt in bedrijven voor het onboarden van nieuwe medewerkers. Maar het is een techniek die ook goed toepasbaar is in het onderwijs. Sterker nog, we hebben er allemaal in het dagelijks leven wel eens mee te maken. Bijvoorbeeld als je een filmpje kijkt waarin in 3 minuten wordt uitgelegd hoe je de gootsteen kunt ontstoppen. Of de uitlegvideo over knoflook snijden die als aanvulling bij een recept staat. En denk aan de pop-ups op je laptop die kort vertellen wat er nieuw is sinds de laatste update.
Door op gezette tijden korte leereenheden aan te bieden zorg je voor consistentie in het leerproces.
Waar kan je microlearning voor inzetten als docent?
In de volgende situaties kun je denken aan microlearning als tool:
- bijscholing van leerlingen die een achterstand hebben;
- voorkennis activeren;
- verdieping bieden;
- het geleerde toepassen, herhalen of uitbreiden;
- differentiëren;
- een naslagwerk opstellen dat leerlingen op een later moment nog eens kunnen raadplegen.
Wat zijn de voordelen van microlearning voor het leerproces?
Als je microlearning op de juiste manier inzet, heeft het tal van voordelen:
- Het is behapbaar, toegankelijk en flexibel.
- Het kan online en op afstand ingezet worden.
- Door op gezette tijden korte leereenheden aan te bieden zorg je voor consistentie in het leerproces.
- De leerling leert precies wat hij nodig heeft op het juiste moment.
- Leerlingen en studenten hebben zelf de tijd in de hand. Ze bepalen zelf op welk moment van de dag ze de informatie tot zich nemen.
- Bovendien kun je met microlearning makkelijker inspelen op verschillende leerstijlen.
Kortom, deze manier van leren heeft een hoge impact.
Als je met je sectie een microlearning ontwikkelt, geldt ook het voordeel van flexibiliteit. Omdat de unit kennis en informatie kort is, is het makkelijk om deze up to date te houden. Ook voor het samenwerken is dit fijn, want je kunt het werk zo makkelijk verdelen onder je collega’s.
Aan de slag met microlearning
Wil jij ook je leerlingen een flexibele vorm van bijscholing, herhaling en/of verdieping aanbieden? Dan zijn microlearnings een uitkomst. Je maakt ze eenvoudig in de digitale leeromgeving van Learnbeat. Bijvoorbeeld door een presentatie, video, quiz of audiobestand toe te voegen aan je lesmateriaal.
Samenstellen, maken en delen
Het stappenplan helpt je op weg met het maken van je eigen lesmateriaal. Vraag hem hier gratis aan.