Werken met een ELO

Wat is een ELO?

Ben je je aan het verdiepen in de wondere wereld van digitale leermiddelen? Dan kom je ongetwijfeld deze termen tegen: ELO, LAS, LVS en digitale leeromgevingen. Houd jij ze nog uit elkaar? Verwarrend, die afkortingen. En dan overlappen de termen ook nog in het dagelijkse gebruik. In deze blog leggen we uit wat een ELO nu precies is, en hoe deze aansluit op de behoeftes van scholen.

Geschreven door

Wat is een ELO?

Een ELO, of elektronische leeromgeving, ondersteunt het leerproces op digitale wijze. In deze omgeving kunnen docenten lesmateriaal aanbieden, toetsen afnemen en het leerproces als geheel begeleiden. Omdat steeds meer scholen wel ‘iets’ met digitale middelen willen doen of kiezen voor blended learning, zetten inmiddels al veel scholen een ELO in.

De ELO in opkomst

Volgens een onderzoek van SLO maakte in 2010 al tussen de 50-75% van de leraren gebruik van een ELO bij het lesgeven. De afgelopen tien jaar zal dat alleen maar toegenomen zijn. Ook bedrijven maken vaak gebruik van een elektronische leeromgeving, vooral voor het trainen en opleiden van hun medewerkers.

ELO versus digitale leeromgeving

ELO’s en LAS komen samen in de digitale leeromgeving. ‘Digitale leeromgeving’ is de overkoepelende term voor de volgende drie elementen: ELO, het leerlingadministratiesysteem (LAS) en het leerlingvolgsysteem (LVS)

 

  • De ELO draait puur om het geven van onderwijs. 
  • De LAS gaat over het faciliteren daarvan, hierbij horen dus roosters, registratie leerlingen, etc. 
  • De LVS zorgt voor het volgen van het leerproces. 

 

Met deze drie componenten kan de school leermiddelen aanbieden, leerprogramma’s plannen, communiceren met leerlingen, klassen beheren en voortgang registreren. 

In sommige gevallen zijn de ‘losse componenten’ ook te koppelen. Zoals digitale leeromgeving Learnbeat koppelt met de LAS van Somtoday. In Learnbeat staat het digitale lesmateriaal, maken leerlingen toetsen en schoolwerk en wordt de voortgang bewaard. In Somtoday vindt dan bijvoorbeeld de absentenregistratie plaats.

De verschillende functionaliteiten van een ELO

Waaruit bestaat een ELO nu precies? Dat zijn meestal de volgende drie aspecten:

  • Leerinhoud: denk aan theorie in de vorm van tekst, animaties, audio en video; links naar externe bronnen, online opdrachten en toetsen.
  • Communicatie: hierbij horen e-mail, discussiefora, feedbackinstrumenten en bijvoorbeeld een chat voor real-time contact.
  • Organisatie: voor het plannen en monitoren van het onderwijs heeft de ELO vaak een planningsinstrument (voor bijvoorbeeld het opgeven van huiswerk) en een koppeling met een leerlingvolgsysteem zodat het niveau, de resultaten en aanwezigheid van leerlingen bijgehouden worden.

De voordelen van een ELO: inzicht, feedback, flexibiliteit en differentiatie

In tegenstelling tot papieren lesmateriaal kun je in een ELO ook digitaal feedback geven per individuele leerling. Bij Learnbeat horen we van veel docenten dat zij in deze ongewone coronatijd veel digitaal feedback geven aan individuele leerlingen. 

Ook biedt het leerlingen flexibiliteit: zij kunnen tijd- en plaatsonafhankelijk werken aan opdrachten. 

Doordat het makkelijker is om extra oefeningen en verdiepende of keuzeopdrachten aan te bieden, wordt differentiëren ook eenvoudiger. 

Bovendien kunnen leerlingen hun eigen voortgang zien in dashboards, wat hen extra motiveert. De dashboards geven ook de docent een handvat bij het geven van feedback. Kortom, de ELO is een grote factor in het efficiënter en inzichtelijker maken van het leerproces.

Alles in één met de digitale leeromgeving van Learnbeat

De meeste ELO’s bieden niet alle functies die je nodig hebt als docent. Maar bij Learnbeat komen ELO en LVS samen. Een overzichtelijke leeromgeving waar je lesmateriaal vindt en maakt, toetsen afneemt en de voortgang van je klassen volgt. Met Learnbeat staat gepersonaliseerd leren voorop. Zo kun je als docent met de studieplanner verschillende leerroutes klaarzetten, en werken leerlingen in het portfolio aan vaardigheden of opdrachten. Benieuwd? Bekijk Learnbeat dan gratis en vrijblijvend in het proefaccount.

Ontdek Learnbeat

Vraag hier je gratis proefaccount aan en bekijk onze digitale leeromgeving. Je zit nergens aan vast.

Zo haal je in Learnbeat een per ongeluk verwijderde vraag zelf uit de prullenbak.

Elke maand de laatste nieuwtjes en tips over digitaal onderwijs in je mailbox?