[Opinie] Een programmeertaal leren? Of toch beter Frans en Duits?

Wordt het niet eens tijd om programmeertalen op te nemen in het onderwijscurriculum? Deze vraag stelden we in onze Community voor Learnbeat-gebruikers. De aanleiding voor deze poll was dit opiniestuk uit het Parool. Hierin constateert een leerling uit 3 VWO dat het onderwijs niet meeverandert met de steeds digitalere maatschappij. In deze blog zetten we de meningen op een rij en lichten we deze toe.

Geschreven door
Marit Rooijakkers

De leerling: het lesrooster ziet er nog hetzelfde uit als 30 jaar geleden

In het opiniestuk stelt scholier Lena van Kruijsdijk aan de kaak dat de talen een onevenredig groot deel van haar lesrooster in beslag nemen. Voor een universitaire studie zijn eigenlijk alleen Nederlands en Engels nuttig. Kunnen we niet wat minder tijd aan vreemde talen besteden en in die tijd leren programmeren?

ljljljljl

De docent: specifieke programmeertalen veranderen te snel

Een aantal docenten gaf in de Learnbeat Community een reactie. Specifieke programmeertalen veranderen snel, dus het leren van één specifieke programmeertaal zien docenten niet als nuttige kennis.

De manier van denken die komt kijken bij programmeren is volgens de docenten die meediscussiëren wel een nuttig vak. “Computational Thinking” is dan ook één van de 21st century skills. Decomposition, pattern recognition, abstraction and algorithms. Hiermee leren leerlingen de basisprincipes van software-ontwerp en -realisatie.

Één docent zegt dat überhaupt leren omgaan met een computer weer een plek in het curriculum verdient wat hem betreft. Het vak informatica is op veel scholen uit het lesprogramma verdwenen. Maar we moeten niet veronderstellen dat een leerling al weet hoe een computer werkt voor hij naar de middelbare school gaat.

Een andere docent geeft aan dat je ook als beta-leerling later in je leven veel profijt kunt hebben van talenkennis. Veel Nederlandse bedrijven en organisaties opereren internationaal. Frans en Duits (of zelfs Spaans) kunnen dan nuttig zijn.

Hoeveel tijd besteed jij aan nakijken, cijfers berekenen en huiswerkcontrole?

Ontdek hoe Learnbeat jou deze taken uit handen neemt.

Zo haal je in Learnbeat een per ongeluk verwijderde vraag zelf uit de prullenbak.

Elke maand de laatste nieuwtjes en tips over digitaal onderwijs in je mailbox?