Met deze digitale werkvormen stel je gesloten vragen in Learnbeat
Als je zelf lesmateriaal maakt in digitale leeromgeving Learnbeat heb je de keuze uit wel 16 verschillende werkvormen. Mogelijkheden zijn onder andere ordeningsvragen, geluidsopnames, structuurformules tekenen en de hotspot-op-afbeelding. Je kunt kiezen uit verschillende soorten open en gesloten vragen. Het handige is dat Learnbeat gesloten vragen automatisch voor je nakijkt, dus als docent bespaar je daarmee tijd. In deze blog bespreken we enkele gesloten vraagvormen die mogelijk zijn in Learnbeat. Kies zelf welke digitale werkvorm past bij de opdracht én de didactische invalshoek die je voor ogen hebt.
Gesloten vragen stellen in Learnbeat
Om kennis en begrip te testen met gesloten vragen wil je niet alleen maar meerkeuzevragen hoeven inzetten. In Learnbeat zijn er een aantal werkvormen die zich heel specifiek lenen voor dit doel, namelijk:
- Zinsontleding
- Gatentekst: open / kiezen / slepen / tabel
- Structuurformule
We bespreken ze hieronder met hun toepassing en voordelen.
1. Grammatica testen met zinsontleding
Een uitkomst voor het vak Nederlands: de werkvorm zin ontleden. Geen gerommel met kleurpotloden en lijntjes trekken, maar een kwestie van klikken en invullen. Én automatisch nakijken. Als je deze digitale werkvorm gebruikt, kun je als docent zelf bepalen welke onderdelen de leerlingen moet benoemen.
2. Woordenschat en grammatica in context plaatsen
Voor het maken van bijvoorbeeld uittreksels, het testen van vocabulaire en grammatica, en het oefenen met begrippen biedt Learnbeat een viertal werkvormen die uitgaan van een gatentekst.
- De gatentekst open is het meest voor de hand liggend: in een tekst zijn een aantal plekken open gelaten die leerlingen zelf moeten invullen.
- De gatentekst kiezen geeft de leerlingen op deze open plek al een keuze tussen twee of meer opties. Ze moeten dan bijvoorbeeld selecteren welke van de twee spellingsvarianten de juiste is in een zin.
- Bij de gatentekst slepen zijn er onderaan de gatentekst opties gegeven die ze vervolgens naar de juiste plek moeten verslepen.
- En bij de gatentekst tabel kunnen ze een tabel in- of aanvullen. Handig voor berekeningen of overzichten.
3. Speciaal voor NaSk: de structuurformule
Bij scheikunde, biologie en natuurkunde ontkom je er niet aan: de structuurformule tekenen. Learnbeat heeft hiervoor een werkvorm ontwikkeld waarbij leerlingen de formule van een molecuul kunnen tekenen. Bijvoorbeeld bij de vraag ‘Geef de structuurformule van glucose’. Door elementen uit het periodieke systeem en verbindingen en elektronen te selecteren en vervolgens te verslepen, kunnen ze de structuurformule van dit molecuul samenstellen.
Tips: Automatisch nakijken en afleiders toevoegen
Het voordeel van deze werkvormen is dat deze automatisch nagekeken kunnen worden, wat jou tijd bespaart bij het nakijken. Bij een aantal werkvormen kun je het ook nog net wat moeilijker maken door afleiders (foute antwoorden) toe te voegen.
Combineer verschillende werkvormen: Voorlezen en opdrachten maken, vloggen of portfolio opbouwen
In Learnbeat kun je eenvoudig je eigen lesmateriaal maken en toevoegen. Gelukkig zien we dat veel docenten hier enthousiast mee aan de slag gaan en zo op heel creatieve lesideeën komen. Zo leest docent Nederlands Eva Doornewaard voor en zet de audiofragmenten in Learnbeat, waar leerlingen dan thuis opdrachten over maken en een fictiedossier opbouwen.
Ook het vastleggen van een project of practicum in een portfolio met foto’s of in vlogs wordt steeds populairder, voor zowel bèta-vakken als talen.
Aan de slag met digitale werkvormen
Nu weet je welke werkvormen je met Learnbeat allemaal uit de kast kan trekken om je eigen lesmateriaal vorm te geven. En hoe je vragen stelt die het systeem automatisch voor je nakijkt. Wil je weten hoe je deze werkvormen optimaal inzet in de praktijk, lees dan de supportartikelen over werkvormen in Learnbeat. Wil je weten wat voor digitale werkvormen er zijn als je niet met Learnbeat werkt, lees dan de blog ‘7 werkvormen voor digitaal onderwijs‘.
Samenstellen, maken en delen
Het stappenplan helpt je op weg met het maken van je eigen lesmateriaal. Vraag hem hier gratis aan.