Nieuwste blogs

Ga naar de blogs over:

Alle blogs

Houd optimaal de voortgang van je leerlingen bij door praktijkopdrachten te digitaliseren: 5 tips

Tijdens de trainingen en op ontwikkeldagen krijgen we de vraag vaker: ‘Ik geef les voor een vak met veel praktijkopdrachten, hoe kunnen we daar Learnbeat bij gebruiken?’ Een digitale leeromgeving lijkt niet de meest voor de hand liggende keuze bij vakken als bloemschikken, beeldende vorming of dierverzorging. Je kunt ons leerplatform echter ook hiervoor goed inzetten. Met de 5 tips uit dit blog digitaliseer je in een handomdraai je praktische opdrachten. Zo heb je al je lesmateriaal overzichtelijk bij elkaar en houd je de voortgang en resultaten van je leerlingen optimaal bij.

Geschreven door
Suzanne

Tip 1: Maak gebruik van de verschillende tekstsjablonen

In Learnbeat heb je de keuze uit maar liefst acht tekstsjablonen. Kies voor diverse soorten teksten uit de verschillende sjablonen. Zet bijvoorbeeld theorie in het sjabloon ‘methode’ en lijstjes met benodigdheden in het sjabloon ‘notitie’. Op die manier weet de leerling in één oogopslag om wat voor tekst het gaat.

Over het algemeen geldt bij digitaal lesgeven: vermijd grote lappen tekst op een pagina. Digitaal lezen korte alinea’s met tussenkoppen het prettigst. Gebruik de tekstkaders in Learnbeat daarom vooral om bijvoorbeeld kort informatie te geven die voor de opdracht nodig is, zoals het opfrissen van voorkennis, lijstjes met benodigdheden en de instructie bij de opdracht.

Prinscreen van Learnbeat praktijkopdracht over bloemschikken

Tip 2: Maak een interactieve checklist

Maak een duidelijk stappenplan met alle stappen die de leerling moet doorlopen om de opdracht te kunnen voltooien. Dit kan in een tekstkader, maar om je leerlingen een handje te helpen kun je ook de afvinkvraag gebruiken om een checklist te maken. Dan kunnen leerlingen makkelijk afvinken welke stappen zij al doorlopen hebben. Zorg ervoor dat je de stappen duidelijk en bondig verwoordt.

Tip 3: De opdracht digitaal inleveren

Uiteindelijk zal de leerling de opdracht ook moeten inleveren, maar hoe doe je dat bij een mondeling, een practicum of een kunstwerk? Als het eindproduct de vorm heeft van bijvoorbeeld een verslag, filmpje of audio-opname, is de inlevervraag een handige werkvorm om te gebruiken. Ook is het mogelijk om leerlingen bij deze vraagsoort te laten linken naar bijvoorbeeld Google Drive of Microsoft 365. Is het eindproduct niet digitaal, zoals een schilderij, een bouwsel of gerecht? Laat de leerling dan bijvoorbeeld een foto of een scan inleveren. Is er helemaal geen eindproduct, bijvoorbeeld omdat de opdracht mondeling is uitgevoerd? Dan is de afvinkvraag een geschikte keuze. Als er een beoordelingsformulier bij de opdracht hoort, kun je deze als downloadbaar bestand toevoegen.

Printscreen van de afvinkvraag in Learnbeat

In het voortgangsscherm zie je in één oogopslag welke leerlingen hun opdracht nog moeten inleveren. Bovendien komen alle ingeleverde bestanden bij elkaar te staan, waardoor je ze makkelijk nakijkt. Op deze manier kun je toch de voortgang bijhouden van een praktische opdracht en eventueel een beoordeling of cijfer toevoegen.

Tip:

Lees meer over de verschillende bronnen en werkvormen in onze supportartikelen.

Tip 4: Online reflecteren op de opdracht

Als de leerlingen hun opdracht hebben uitgevoerd, kan het handig zijn om reflectievragen toe te voegen. Op deze manier kijken leerlingen terug op het proces en kunnen ze aangeven wat er goed of minder goed ging. Gebruik hiervoor open vragen, of maak een rubric, waar leerlingen meer gericht kunnen reflecteren op bepaalde vaardigheden. Voor het maken van een rubric is de werkvorm meerkeuzetabel erg geschikt. Het is hierbij belangrijk dat de vragen op ‘niet nakijken’ staan, want bij reflectievragen zijn er natuurlijk geen goede of foute antwoorden.

Tip 5: Laat je leerlingen een portfolio maken

Wil je jouw leerlingen alle praktische opdrachten op één plek laten verzamelen? Dan is onze portfoliofunctie wellicht wat voor jou. Met deze functie laat je je leerlingen een portfolio (of meerdere) maken en vind je makkelijk ingeleverde opdrachten terug. Start vanuit een zelfgemaakt sjabloon, of laat leerlingen zelf een nieuw project beginnen.

Tip:

Lees meer over het portfolio in ons supportartikel.

Benieuwd geworden? Stuur ons een eigen opdracht die je in jouw klas gebruikt, dan laten wij zien hoe die er in Learnbeat uitziet.

Zo haal je in Learnbeat een per ongeluk verwijderde vraag zelf uit de prullenbak.

Elke maand de laatste nieuwtjes en tips over digitaal onderwijs in je mailbox?