Wat kun je als docent met de voortgangs- en resultatenschermen in Learnbeat?
Weten wie zijn huiswerk heeft gemaakt en wie niet? En hoe? Live meekijken terwijl je leerlingen zelfstandig werken in de les of een toets maken? In één oogopslag de scores van leerlingen in een klas met elkaar vergelijken? Individuele feedback geven op basis van gemeten resultaten? Of de juiste gepersonaliseerde leerroutes klaarzetten? Formatief evalueren? Dat kan allemaal met het voortgangs- en resultatenscherm in Learnbeat. In deze blog vertellen we je er alles over.
Wat kun je zien op het voortgangs- en resultatenscherm van Learnbeat?
De dashboards van Learnbeat maken de voortgang en het leerproces van je leerlingen visueel inzichtelijk. Alle informatie is te zien op één plek. Je kunt de resultaten filteren en uitlezen op de manier die jij zelf handig vindt. Bekijk bijvoorbeeld:
- De voortgang van het huiswerk in de studieplanner;
- Het persoonlijk leerprofiel van leerlingen;
- De individuele scores van leerlingen ten opzichte van het klassengemiddelde;
- Hoeveel tijd leerlingen besteden aan een onderdeel;
- Real-time voortgang van een toets per leerling (inclusief score van de antwoorden die automatisch nagekeken kunnen worden);
- Hoe leerlingen scoren op cognitief niveau, referentiekader (A1, A1, B1 etc) en onderwerp.
Misschien krijg je hierdoor de indruk dat je zo alleen maar met cijfertjes bezig bent. Maar de data uit de voortgangsschermen is vooral bedoeld als middel, niet als doel. Jij bepaalt hoe je deze informatie in de lespraktijk wilt gebruiken.
Hoe kan dit jou ondersteunen in de lespraktijk?
We geven je hier vijf concrete voorbeelden van hoe jij de informatie uit de dashboards in kunt zetten.
1: Continue formatieve evaluatie en direct bijsturen
2: Doelgerichter klassikaal lesgeven
3: Differentiëren op basis van aangetoonde voortgang
4: Leerlingen op afstand monitoren
5: Argumentatie tijdens gesprekken of feedback
1. Continue formatieve evaluatie en direct bijsturen
Als een leerling achterblijft of de stof niet begrijpt, kom je daar vaak bij een toets pas achter. In Learnbeat zie je echter al veel sneller of er iets mis gaat. En je ziet ook wat er mis gaat. Door de inzichten die het voortgangs-en resultatenscherm je bieden, kun je heel gedetailleerd inzoomen op het leerproces van je leerling. Zo kom je erachter op welke onderwerpen hij of zij slecht scoort. Je kunt ook zien of het mis gaat op het niveau van reproductie, toepassing of inzicht (cognitief niveau). Zo kun je gerichte feedback geven en zo nodig doelgericht extra oefeningen geven.
2. Doelgerichter klassikaal lesgeven
De dashboards helpen je dus om leerlingen individueel beter te begeleiden. Maar ze ondersteunen daarnaast ook je klassikale lessen. In plaats van aandacht te besteden aan stof die iedereen al begrijpt, kun je je uitleg toespitsen op de vragen of onderwerpen waar iedereen moeite mee heeft. Want in het voortgangsoverzicht kun je in percentages zien welke vragen het slechtst gemaakt zijn en welke onderwerpen het moeilijkst werden gevonden. Ook kun je zien waar het langst over werd gedaan.
3. Differentiëren op basis van aangetoonde voortgang
Learning analytics zijn daarnaast een hulpmiddel voor differentiëren. Je kunt namelijk op basis van de informatie uit het leerlingoverzicht beter bepalen welke leerlingen toe zijn aan meer uitdaging, verdieping of juist meer uitleg en oefening. Ook kun je in de dashboards filteren op leerroutes die jij hebt uitgezet. Bijvoorbeeld wanneer een deel van de klas een standaardroute heeft gevolgd en een ander deel adaptief heeft geoefend. Je kunt dan meteen testen of jouw verwachtingen bij een bepaalde groep kloppen.
Leerlingen hebben zelf ook een overzicht van hun resultaten en voortgang. Ze kunnen zo zelf beslissen om extra te oefenen, bijvoorbeeld in de adaptieve module.
Differentiatietip
In het resultatenoverzicht kun je de uitschieters van je klas zien. Je ziet welke leerlingen achterblijven en welke leerlingen juist als een trein door de stof gaan. Op basis van deze informatie kun je koppels maken van de zwakkere en sterkere leerlingen. Zo krijgt de ene groep hulp, en heeft de andere groep meer uitdaging.
4. Leerlingen op afstand monitoren
Zeker ten tijde van corona is het fijn om ook de leerlingen die je niet zo vaak spreekt of ziet, toch te kunnen monitoren. Met de dashboards zie je de voortgang van het huiswerk op hoofdstuk-, paragraaf-, activiteit- en opgaveniveau. Als een leerling zijn huiswerk niet maakt, of achterblijft in begrip, dan zie je dat in Learnbeat meteen. Maar ook als hij of zij consistent slecht scoort, zie je precies waar en wat er misgaat. Zo kun je passende actie ondernemen. En als leerlingen een achterstand hebben opgelopen in het afgelopen jaar, kun je met de data uit de dashboards ook beter bepalen waar de achterstand precies in zit.
5. Argumentatie tijdens gesprekken of feedback
De learning analytics dashboards onderbouwen jouw autoriteit als docent. Je ziet in de voortgang- en resultatenscherm namelijk niet alleen de kwantitatieve resultaten, maar ook een toelichting hierop. Je kunt dus gegronde feedback geven en deze altijd verantwoorden naar leerlingen, mentoren, collega’s en ouders. Door het resultatenscherm te gebruiken tijdens oudergesprekken (online of geprint als PDF) is het voor ouders inzichtelijk hoe zijn of haar kind presteert bij jouw vak.
Zet de informatie uit het voortgangs- en resultatenscherm in zoals jij dat wilt
Uiteindelijk bepaal jij waarvoor je de dashboards gebruikt. Of je nu dagelijks de voortgang checkt of alleen voor rapportvergaderingen de overzichten erbij haalt; de dashboards zijn er om je lespraktijk te ondersteunen. Wil jij ook data-gebaseerd inzicht krijgen in de ontwikkeling van leerlingen? Download dan de ‘Checklist beginnen met learning analytics’. In de checklist leggen we uit wat je nodig hebt om zelf aan de slag te gaan.
Ervaar de voordelen van Learning Analytics
Wil jij de eerste stappen zetten met Learning Analytics? Deze checklist helpt je op weg. Vraag hem hier gratis aan.