In oktober 2021 is de nieuwe functie in Learnbeat live: de nakijkcarrousel voor leerlingen

[Video] Nieuw & verbeterd in oktober: de nakijkcarrousel voor leerlingen

De nakijkcarrousel in Learnbeat is live! Met de nakijkcarrousel geven jouw leerlingen feedback op elkaars antwoorden. De nakijkcarrousel is in de praktijk getest door een selecte groep docenten en nu voor iedereen beschikbaar in Learnbeat. In dit nieuwsbericht lees je wat de nakijkcarrousel is en hoe peer feedback het leerproces kan versterken.

Geschreven door
Marit Rooijakkers

Wat is de nakijkcarrousel in Learnbeat?

In de nakijkcarrousel leren leerlingen door feedback te geven op de antwoorden van klasgenoten. Ze nemen op twee manieren de stof tot zich: want ze gaan hier nog een keer serieus doorheen als ze de antwoorden van een klasgenoot beoordelen aan de hand van het modelantwoord. Daardoor worden ze gestimuleerd om te bedenken: hoe zou een antwoord nóg beter kunnen zijn?

Anoniem
Het feedback geven is anoniem. Een leerling weet dus niet welke klasgenoot hij nakijkt en weet ook niet van wie hij feedback ontvangt. Als docent lees je mee welke feedback je leerlingen geven via het docentenoverzicht. Zo houd je eenvoudig een oogje in het zeil.

Geven en ontvangen van feedback

Als je de nakijkcarrousel gebruikt in jouw lessen, maak je gebruik van de kracht van peer feedback. Oftewel: ‘gelijken’ geven elkaar feedback. Op deze manier oefenen leerlingen met het identificeren van verbeteringen en het geven van opbouwende tips. Leerlingen leren op die manier ook om hun eigen werk te beoordelen. Als een leerling feedback ontvangt, oefent die met het verwerken daarvan en gaat nog een keer serieus door de stof heen.

Tijd besparen als docent
Niet onbelangrijk: als docent kun jij tijd besparen met de nakijkcarrousel. Bijvoorbeeld bij de huiswerkcontrole en het nakijken van het gemaakte werk.

Hoe werkt de nakijkcarrousel in Learnbeat?

Hebben je leerlingen op alle open vragen een antwoord ingevuld? Dan zijn ze klaar om te gaan nakijken. Als docent open je de nakijkcarrousel. Vanaf dat moment worden de antwoorden van één leerling automatisch ‘uitgedeeld’ aan een andere klasgenoot die ook in de nakijkcarrousel zit. Deze leerling krijgt op zijn beurt antwoorden van één klasgenoot om te beoordelen. Zoals ik hierboven al schreef: volledig anoniem. Er staan dus geen namen van leerlingen bij.

Hoe ziet de beoordeling eruit?

De leerling beoordeelt de antwoorden van een klasgenoot aan de hand van het modelantwoord met één, twee of drie sterren. Ook kan hij een toelichting schrijven bij de beoordeling. Krijgt het antwoord minder dan drie sterren? Dan is de deze toelichting verplicht. Zo onderbouwt hij de beoordeling en kan hij constructieve suggesties geven: dat is precies de kracht van peer feedback. De leerling ziet een waarschuwing: “let op: je docent leest mee”.

Als docent houd je overal zicht op en zie je wel welke leerling welke klasgenoot beoordeelt, inclusief het ingevulde antwoord, het aantal toegekende sterren en de gegeven toelichting.

Ken je de Learnbeat supportartikelen al?

Meer weten over Learnbeat?

Ontdek zelf wat Learnbeat te bieden heeft voor jouw vak. Neem een kijkje in een gratis proefaccount, zonder dat je ergens aan vastzit.

Zo haal je in Learnbeat een per ongeluk verwijderde vraag zelf uit de prullenbak.

Elke maand de laatste nieuwtjes en tips over digitaal onderwijs in je mailbox?