Lestips sectie biologie

[Interview] Tips voor starten met digitaal lesgeven van deze ervaren sectie biologie

Op het Twents Carmel College de Thij werkt de sectie biologie al vijf jaar met Leswijs Biologie in Learnbeat. Om ze te bedanken reisden we op een zonnige vrijdagmiddag af naar Oldenzaal. Samen met docenten Inge Benneker en Jacqueline de Keijzer kijken we terug op de afgelopen jaren, en vooruit op wat nog komen gaat.

Werken met Leswijs Biologie

Iedere docent binnen sectie werkt op zijn eigen manier met het lesmateriaal in Learnbeat. Vooral de manier waarop docenten digitale middelen inzetten verschilt. Inge: ‘Digitaal lesgeven is voor mij een middel, geen doel. Het helpt mij met het bijhouden van de scores van mijn leerlingen en geeft me meer inzicht.’ Jacqueline: ‘Ik geef leerlingen de keuze hoe ze willen werken: met boek of digitaal. Zo kan elke leerling werken op de manier die hij prettig vindt. Sommige leerlingen werken daarom altijd digitaal, terwijl andere ook delen in het boek maken.’

Differentiëren met Mijn Leerroute

Op De Thij is Learnbeat een van de middelen om mee te differentiëren. Inge: ‘In mijn lessen laat ik leerlingen veel zelfstandig werken. Ik coach elke leerling op zijn of haar eigen niveau. Ook bied ik multimediaal lesmateriaal aan. Ik zoek filmpjes op en daag de leerlingen uit met meerdere werkvormen.’ Andere docenten binnen de sectie gebruiken Mijn Leerroute om leerlingen extra uit te dagen. 

Kim: ‘Ik probeer leerlingen via Mijn Leerroute meer verantwoordelijkheid te geven voor hun eigen resultaten. Mijn leerlingen werken bijna alleen nog maar digitaal. Verder maak ik zelf extra verdiepende opdrachten.’ 

Annette: ‘Ik laat leerlingen zelfstandig werken en geef leerlingen de keuze om extra uitleg te volgen in een apart groepje.’

“Met Learnbeat wordt het heel makkelijk wordt om de voortgang van leerlingen te volgen.”

Tip van Learnbeat docenten: probeer werkvormen uit

Tot slot, een vragen namens de docenten die nog niet of nog weinig met Learnbeat werken: Hoe begin je met het werken met Learnbeat? En welk functionaliteit kun je als nieuwe gebruiker van Learnbeat het beste als eerste gebruiken? Inge: ‘De belangrijkste tip die we aan docenten kunnen meegeven is dat je vooral moet testen welke manier van digitaal werken bij jouw manier van lesgeven past.’ 

Zelf starten met digitaal lesgeven in Learnbeat?

En een handig scherm om mee te beginnen? Inge: ‘Met de dashboards in Learnbeat kun je heel makkelijk de voortgang volgen. We raden je dus vooral aan om het icoontje met de bril in de gaten te houden!’ 

Nieuwsgierig geworden?

Vraag je gratis proefaccount aan. Zo kun je de mogelijkheden van Learnbeat leren kennen en een proefperiode starten met digitaal lesgeven in jouw klassen, zonder dat je ergens aan vast zit. 

Zo haal je in Learnbeat een per ongeluk verwijderde vraag zelf uit de prullenbak.

Elke maand de laatste nieuwtjes en tips over digitaal onderwijs in je mailbox?