Een voorbeeld van een lesplanning in de studieplanner van Learnbeat.

Huiswerkplanner vs studieplanner: wat is het verschil?

Hij is er in vele vormen, maten, kleuren en smaken: de planner. Het is de houvast voor de huiswerkvrezende leerling. Want wees eerlijk. Dat organiseren, vooruit denken, tijd indelen: de meeste leerlingen hebben een beetje hulp nodig met het overzicht houden in de chaos. Een huiswerkplanner of studieplanner komt dan goed van pas. Allebei brengen ze structuur aan in de berg taken en doelen die leerlingen moeten behalen. Maar wat is het verschil? En welke planner kun je als docent het beste inzetten in de klas? In deze blog geven we daar antwoord op.

Geschreven door
Maj Hansen

Structuur met huiswerkplanners

De ervaring leert dat de meerderheid van de leerlingen hulp nodig heeft bij het plannen. Tegenwoordig zijn hier al meerdere hulpjes voor. Denk aan: afscheurkalenders waar leerlingen per week de taken kunnen opschrijven en planners met tabellen waar ze met markers en post-its in tekeer kunnen gaan. Natuurlijk is daar tegenwoordig ook een app voor. Even downloaden en aan de slag. Een mobiel overzicht van het huiswerk en alle deadlines. De leerling krijgt dan tijdige reminders wanneer hij moet beginnen met leren voor een SO. Deze huiswerkplanners bieden wel structuur, maar je leerlingen moeten nog steeds veel zelf doen. Inschatten hoe lang het gaat duren. Onderscheid maken tussen leerwerk, praktische opdrachten en team-projecten. Prioriteiten stellen. En motivatie vinden.

Het verschil tussen een huiswerkplanner en studieplanner

De studieplanner onderscheidt zich van de huiswerkplanner in alle mogelijkheden die hij biedt. Een studieplanner is eigenlijk het geavanceerde neefje van de huiswerkplanner. Waar de gewone huiswerkplanner op een traag stepje achter je aan komt, maakt de studieplanner wheelies en backflips in je achtertuin. Bij een huiswerkplanner is het simpel: leerlingen vullen zelf in wat ze moeten doen en houden dat zelf ook bij. Een studieplanner is je daarin voor: hij organiseert taken, stippelt routes uit, en houdt voortgang bij. Hij neemt je echt werk uit handen.

Wat zijn de voordelen van een studieplanner?

Wat maakt de studieplanner van Learnbeat zo handig, voor leerling én docent? Dat zit ‘m in de volgende drie aspecten: het lesmateriaal is gekoppeld, je kunt differentiëren, en de planner is gemakkelijk te delen en te hergebruiken. Ik licht hier voor elk van die punten nog even toe waarom dat handig is.

1. Nooit meer huiswerk ‘vergeten’

Ten eerste is het lesmateriaal gekoppeld aan de studieplanner. Zo is het voor iedereen duidelijk welke opdrachten ze moeten maken, om welke paragraaf en welk hoofdstuk het gaat. Door de link kunnen de leerlingen direct door naar de opgaven of theorie. De leerling heeft daarbij altijd een overzicht van hoe ver hij of zij is. In de studieplanner komt namelijk een balkje met voortgang en percentage te staan. Je ziet wat je moet doen, maar ook wat je gedaan hebt. Dingen over het hoofd zien of overslaan is er dus niet meer bij. Maar vooral: de zichtbaarheid van de voortgang motiveert je leerlingen om door te gaan tot 100%.

2. Huiswerk maken op je eigen niveau

De studieplanner is daarnaast persoonlijk te maken. Wat je als docent namelijk ook kan doen, is verschillende leerroutes klaarzetten. Bijvoorbeeld een basisroute en een plusroute. Afhankelijk van de prestaties volgen de leerlingen hun eigen route: wat extra oefenen of juist sneller doorgaan. Zo kun je differentiëren met de studieplanner. Je leerlingen werken op hun eigen niveau en zo leert iedereen wat hij of zij nog moet ontwikkelen.

3. Recycle je planning voor meerdere klassen

Misschien klinkt het bovenstaande als veel werk om klaar te zetten, maar de studieplanner van Learnbeat is ook voor de docent een uitkomst. Met één klik deel je de planning met de klas. De weekplanning kopieer je gewoon naar een parallelklas. Bovendien kun je het lesplan van een collega of lesmethode gebruiken en die naar wens aanpassen. En volgend jaar gebruik je de planning gewoon weer. Even kopiëren en aan het lesmateriaal van volgend jaar koppelen, dat kan met de papieren schoolagenda niet!

Eerste hulp bij plannen

Wil je de voordelen van de studieplanner in het echt ervaren? Bekijk concreet hoe het werkt in de digitale leeromgeving van Learnbeat. Vraag hier je gratis proefaccount aan van de Learnbeat studieplanner. Geen zorgen, je zit nergens aan vast

Benieuwd naar de studieplanner?

Vraag hier een speciaal Learnbeat proefaccount aan voor de studieplanner

Zo haal je in Learnbeat een per ongeluk verwijderde vraag zelf uit de prullenbak.

Elke maand de laatste nieuwtjes en tips over digitaal onderwijs in je mailbox?