Door hoge werkdruk in het onderwijs moeten docenten soms acrobatische toeren uithalen.

Hoe kan een digitale leeromgeving de werkdruk in het onderwijs helpen verlagen?

Van docenten wordt verwacht dat ze kunnen jongleren. Jongleren met aandacht, tijd en de rugzakjes van hun leerlingen. Soms valt er plotseling ook ineens een collega langdurig uit. Het onderwijs staat al jaren bovenaan de werkdruk-lijstjes”, aldus dit artikel van het AOb. Zoals we vaststelden in de vorige blog over werkdruk in het onderwijs, is er met recht reden tot zorg. Gelukkig zijn er dingen die het de docent wat makkelijker kunnen maken. In deze blog laat ik zien hoe digitale leermiddelen de docent ondersteunen en zo uiteindelijk kunnen helpen de werkdruk te verlagen.

Geschreven door
Maj Hansen

In 3 stappen naar minder werkdruk in het onderwijs

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een digitale leeromgeving betekent niet dat je niets meer zelf hoeft te doen. Maar de digitale leeromgeving kan wel bepaalde taken van je overnemen en sommige processen, zoals nakijken en beoordelen, makkelijker en sneller maken. Stel, je wil de volgende dingen bereiken als docent:

  1. meer inzicht en grip
  2. zodat je betere leerresultaten kunt neerzetten
  3. in minder tijd

In deze blog leg ik uit hoe een digitale leeromgeving kan bijdragen aan deze doelen.

1. Meer inzicht en grip

Een digitale leeromgeving stimuleert het geven van feedback. Je kunt namelijk veel beter in de gaten houden hoe iedereen ervoor staat, en daar je les op afstemmen. Zoals Monique Wassink, docent Nederlands op GSG Leo Vroman, vertelt over de inzichtelijkheid en flexibiliteit van Learnbeat: “Op één scherm zie ik in een oogopslag waar bij 25 leerlingen de knelpunten zitten”. Op grond hiervan geeft ze de leerlingen feedback. Het resultatenscherm van Learnbeat maakt alles inzichtelijk. Prestaties zijn dan ook makkelijker te verantwoorden. Zo kun je tijdens vergaderingen en ouderavonden ook gewoon het dashboard met de resultaten erbij pakken. No sweat voor de volgende gesprekken!

2. Betere leerresultaten…

Een digitale leeromgeving neemt niet alleen taken uit handen van de docent. Ook voor de leerlingen heeft het voordelen. Naast het feit dat de docent meer tijd heeft voor feedbackmomenten, volgt elke leerling zijn eigen, persoonlijke leerroute. Door de learning analytics van een digitale leeromgeving hebben leerlingen namelijk toegang tot onderwijs op maat. Extra oefeningen of juist sneller door de stof: door de adaptieve kwaliteiten is dit allemaal mogelijk. En door leerdoelgericht te werken, gaan de prestaties omhoog.

… en leren wordt leuker

Op de hoogte zijn van je eigen prestaties: dat motiveert leerlingen enorm. We horen dit terug van docenten op verschillende scholen, zoals het Pleysier College Westerbeek. De leerlingen kunnen zelf heel goed inzien hoe ze ervoor staan. Bovendien vinden ze het leuker om te leren, dankzij de gevarieerde en stimulerende mogelijkheden van Learnbeat. En daardoor scoren ze beter, vertelt Sanne Klaver, docent Nederlands en biologie. Als dit de last op de schouders van de docent niet kan verlichten, wat dan wel?

3. In minder tijd

Een digitale leeromgeving kan uiteindelijk bijdragen aan werkdrukverlaging. Niet alleen heb je meer inzicht en tevreden leerlingen, bovenal kun je een hoop tijd besparen. Je lesvoorbereiding gaat sneller. Want: je kunt lesmateriaal hergebruiken, kopiëren en delen met collega’s. Je kunt eenvoudig differentiëren, want de digitale leeromgeving doet dat grotendeels automatisch. Toetsen kun je digitaal afnemen, dus alles staat meteen klaar. Je hoeft dus niet meer eindeloos voor het kopieerapparaat te staan. Doordat je leerlingen zelfstandig aan de slag gaan, kun jij je tijd anders indelen in de les.

Sneller nakijken

Ook buiten de les kan een digitale leeromgeving je werk uit handen nemen. Met een digitale leeromgeving gaat het nakijken een stuk makkelijker. Vooral door de automatische nakijkfunctie voor gesloten vragen hoef je heel wat minder uren in te calculeren voor het nakijken. En leerlingen kunnen zichzelf ook nakijken met voorbeeldantwoorden. Je slaat zo twee vliegen in één klap: je traint de zelfstandigheid van de leerling, en je bespaart tijd als docent.

De werkdruk in het onderwijs omlaag met digitale leermiddelen

Overzicht op elk moment. Leerlingen die zelfstandig aan de slag kunnen. Meer vrijheid in het inrichten van je les. En: tijd besparen. Dit is hoe een digitale leeromgeving als Learnbeat kan bijdragen aan het verlagen van werkdruk in het onderwijs. Zelf ook het jongleren zat? Vraag dan meteen jouw gratis proefaccount aan en kijk eens rustig rond in Learnbeat. Geen zorgen, je zit nergens aan vast.

Zo haal je in Learnbeat een per ongeluk verwijderde vraag zelf uit de prullenbak.

Elke maand de laatste nieuwtjes en tips over digitaal onderwijs in je mailbox?