Tijd besparen in Learnbeat, klok met hand

[Blog] Bespaar tijd met nakijken: 5 tips

De werkdruk onder docenten is een van de grootste problemen in het onderwijs. Helaas is de krapte op de arbeidsmarkt niet snel opgelost. Wel kun je door een aantal simpele aanpassingen de werkdruk verlichten. Bijvoorbeeld tijdens het nakijken van opdrachten of toetsen. In dit blog bespreken we een aantal tips en tricks om deze snel en efficiënt na te kijken.

Geschreven door
Suzanne

Leg verantwoordelijkheid bij je leerlingen

Leg verantwoordelijkheid bij je leerlingen tijdens het nakijken. Laat hen zichzelf of elkaar (anoniem) nakijken. Dit bespaart niet alleen tijd voor jou als docent, maar je traint ook de zelfstandigheid van je leerlingen. Bovendien leren ze elkaar feedback geven. Zo sla je meerdere vliegen in één klap!

Wil je meer weten over hoe leerlingen elkaars opdrachten nakijken in Learnbeat?
Bekijk het artikel over het nakijkcarrousel.

Gebruik verschillende soorten vragen

Als je zelf toetsen of lesmateriaal maakt, kun je in de soorten vragen al rekening houden met hoe je het materiaal nakijkt. Gesloten vragen zijn sneller na te kijken dan open vragen. Gesloten vragen worden vaak ten onrechte gezien als makkelijker dan open vragen. Als je varieert in vraagvormen, kun je leerlingen op verschillende niveaus toetsen. Denk bij gesloten vragen bijvoorbeeld niet alleen aan meerkeuzevragen, maar ook aan combinatie- of tekstselectievragen. Creëer door variatie differentiatie.

Zorg voor duidelijke modelantwoorden

Met een goed modelantwoord kijk je sneller en efficiënter na. Zorg ervoor dat de modelantwoorden bij open vragen meetbaar genoeg zijn. Wees duidelijk aan welke beoordelingscriteria een antwoord moet voldoen om een volledig puntenaantal te krijgen bij een toets. Dit voorkomt verwarring tijdens de toetscorrectie. Bovendien is het handig voor collega’s en leerlingen die de antwoordmodellen ook moeten gebruiken.

Kijk snel digitaal na

Digitaal lesmateriaal maakt efficiënt nakijken makkelijk. Veel vragen worden digitaal automatisch nagekeken. Hierdoor bekijk je zelf nog maar een handjevol vragen. Bij toetsen en oefentoetsen worden de punten automatisch berekend. Dit is snel voor jou als docent, maar ook voor je leerlingen. Zij krijgen hun gemaakte toets of opdracht vlug terug en kunnen gemakkelijk feedback inzien.

Benut de voordelen van automatisch nakijken

Wil je het digitale nakijken optimaal benutten? Let erop dat je goede antwoordopties toevoegt aan je gesloten vragen. Met afleiders kun je combinatie- of sleepvragen moeilijker maken. Een open vraag automatisch laten nakijken, kan natuurlijk ook. Voeg dan spellingsvarianten of synoniemen toe aan het antwoord. Dat maakt de kans dat de vraag goed wordt nagekeken door het systeem groter.
En dat scheelt jou weer tijd.

Met Learnbeat bespaar je tijd op je nakijkwerk. Met een druk op de knop laat je het systeem voor je nakijken of zorg je dat een leerling zichzelf nakijkt. 


Wil je ervaren hoe Learnbeat jouw werkdruk kan verlagen? Vraag vrijblijvend een proefaccount aan. Geen zorgen, je zit nergens aan vast.

Zo haal je in Learnbeat een per ongeluk verwijderde vraag zelf uit de prullenbak.

Elke maand de laatste nieuwtjes en tips over digitaal onderwijs in je mailbox?