digitaal-lesmateriaal-en-boeken-staan-bij-elkaar-in-de-bibliotheek-van-Learnbeat

[Interview] Al het digitale lesmateriaal overzichtelijk bij elkaar in één bibliotheek

Learnbeat heeft een nieuwe functie: de bibliotheek. Via deze functie vind jij als docent lesmateriaal waar jij met jouw licentie toegang toe hebt. Learnbeat selecteert dit op basis van jouw vak, het niveau en het leerjaar dat je geeft. Dit kan een complete methode zijn van een uitgeverij, maar ook van een collega binnen jouw school of zelfs van een collega aan de andere kant van het land. Docent Frans Thomas Wiersma aan RGO Middelharnis zet de door de sectie ontwikkelde methode Tu parlas français in Learnbeat. “De bibliotheek maakt het delen van ons eigen lesmateriaal heel efficiënt en werkt verrassend makkelijk“.

Geschreven door
Jill Gotink

Gebruik de bibliotheek met digitaal lesmateriaal

In de digitale bibliotheek vind je lesmateriaal waar je direct mee aan de slag kunt. En jij bent bij dit materiaal steeds aan zet. Als je een methode op het oog hebt, maar niet alles bruikbaar vindt, kun je hetgeen je nodig hebt selecteren. Dit kan een hoofdstuk, een paragraaf of een activiteit zijn. Mocht je wel alles willen gebruiken, dan kan dit natuurlijk ook.

Arrangeer het lesmateriaal zoals jij het wilt gebruiken

Nadat je het materiaal  aan je klassen hebt toegevoegd, kun jij vervolgens zelf bepalen of je de aangeboden volgorde aanhoudt. Het kan voorkomen dat je de volgorde wilt veranderen. Bijvoorbeeld als je niet met grammatica, maar met fictie wilt beginnen. Geen punt: arrangeer het lesmateriaal in een handomdraai zoals jij dat wilt.

Je sleept dan de fictieparagraaf gemakkelijk naar het begin van het hoofdstuk. Ook als je bij nader inzien een opdracht niet wilt gebruiken, kun je dit tot op het niveau van de opdracht verwijderen. Heb je een deel (per ongeluk) verwijderd? Dan vind je dit gewoon weer terug in de bieb. Navigeren in de bibliotheek doe je via de verschillende filteropties. Ook is er een zoekveld toegevoegd zodat je gericht kan zoeken op hoofdstuk, paragraaf of activiteit.

Verstuur updates

Thomas vertelt dat er nog niet veel materiaal voor het vak Frans beschikbaar is. ‘‘Binnen onze sectie hebben we daarom besloten onze eigen methode stap-voor-stap in Learnbeat te zetten. Eigen lesmateriaal schrijf je niet in één keer, maar is constant in ontwikkeling, het is en blijft ‘ongoing’. Hetgeen dat je dan zo af en toe toevoegt wil je wel graag kunnen gebruiken. In de bibliotheek kan ik via de knop ‘verstuur updates’ heel gemakkelijk nieuw materiaal doorzetten naar mijn collega’s en mijn eigen klassen, zodat we het direct kunnen gebruiken.’’

lesmateriaal-updates-versturen-in-de-auteursomgeving

Deel lesmateriaal met al je collega’s in Nederland

Een andere functie van de bieb waar ik veel potentie in zie is de mogelijkheid om materiaal te delen met collega’s Frans in het hele land. Juist voor een vak als Frans. Door de deelfunctie kunnen we nu wel schooloverstijgend onze krachten als docenten bundelen in Learnbeat. Ik weet dat veel secties zelf hun eigen lesmateriaal ontwikkelen en gebruiken. Door de deelfunctie van de bieb kun je – naar behoefte – heel gemakkelijk meer opdrachten aan leerlingen aanbieden.

Wil je zelf eens een kijkje nemen in de bibliotheek en de rest van Learnbeat’s leeromgeving? Vraag direct je gratis proefaccount aan, zonder dat je ergens aan vast zit.

Zo haal je in Learnbeat een per ongeluk verwijderde vraag zelf uit de prullenbak.

Elke maand de laatste nieuwtjes en tips over digitaal onderwijs in je mailbox?