‘Als er eenmaal devices in de klas zijn, kun je ze maar beter gebruiken’

Economiedocent op RGO Middelharnis Michael Dekker kon niet helemaal uit de voeten met de economiemethode die op zijn school werd gebruikt. Hij besloot daarom zijn eigen lesmateriaal te maken. Dat zag er zo goed uit dat Dedact hem vroeg of zij er een methode van mochten maken in Learnbeat. Afgelopen jaar werkte Michael met zijn eigen leerlingen in Learnbeat in Koers, zoals de methode inmiddels heet. Volgend jaar gaan ook andere docenten ermee werken.

‘Een aantal jaar geleden is het programma voor economie veranderd. Uitgevers moesten toen snel met aangepast lesmateriaal komen. Ik kon zien dat dat een haastklus is geweest en was ontevreden over de methode die ik gebruikte. Daarom ben ik eigen materiaal gaan schrijven. Op papier. Door alles in de klas uit te proberen heb ik het materiaal gaandeweg verbeterd. Toen ontdekte ik de serie Leswijs van Learnbeat, maar daarin was alleen materiaal voor de onderbouw opgenomen. Learnbeat vroeg of ze mijn lessen mochten zien en hebben één hoofdstuk ervan in Learnbeat gezet. Ik was erg enthousiast over het resultaat. Zo is de methode Koers ontstaan. Het afgelopen jaar heb ik met mijn klassen met Koers proefgedraaid. Leerlingen gaven feedback en ik heb hiaten ingevuld. En, al zeg ik het zelf, het staat nu als een huis! Volgend jaar gaan ook andere bovenbouwdocenten ermee werken. Spannend!’

Wat ik erg leuk vind, is dat je op veel manieren leerlingen vragen en opdrachten kunt laten maken. De diversiteit is enorm.

Digitaal

‘Digitaal werken biedt mogelijkheden die een boek niet heeft. Op onze school hebben alle leerlingen een device en daarvoor is Learnbeat een mooi portaal. Learnbeat is daarbij device- onafhankelijk en zal dus ook geen beperkingen in de toekomst geven. Het is ook ideaal dat je daar je eigen materiaal in kan zetten. Wat ik erg leuk vind, is dat je op veel manieren leerlingen vragen en opdrachten kunt laten maken. De diversiteit is enorm. Ze kunnen korte filmpjes of presentaties maken en je kunt verschillende soorten vragen voor je leerlingen klaarzetten, zoals sleur-en-pleur-vragen, zoals ik ze noem.

Ik doe echt niet alles digitaal. Met economie moeten leerlingen bijvoorbeeld ook grafieken tekenen. Dat doen ze in hun schrift. Ik vraag of ze daar een foto van maken en die in Learnbeat uploaden. Zo raken we niks kwijt en is alles inzichtelijk voor mij. Ook leren de leerlingen liever van papier. Learnbeat gaf meteen gehoor aan mijn verzoek en nu kunnen we lesstof makkelijk printen.’

Mobieltje

‘Ik hoor wel eens discussies of je mobieltjes in de klas niet zou moeten verbieden. Op mijn school proberen we anders te denken. Nu er eenmaal mobieltjes en andere devices in de klas zijn, kun je de leerlingen maar beter leren hoe ze die op een juiste manier tijdens de lessen kunnen inzetten. Ik las zojuist bijvoorbeeld een artikel over biologiedocenten die met Learnbeat op hun telefoon vragen beantwoordden in Burgers’ Zoo. Dat bracht me op een idee. Binnenkort ga ik met mijn leerlingen op excursie. Dan ga ik ook een les maken in Learnbeat, zodat leerlingen tijdens de excursie vragen kunnen maken.

Tijdens mijn lessen zijn er uiteraard ook veel momenten waarbij de iPads zijn omgedraaid en de kleppen van de chromebooks dicht zijn. Volgend jaar ga ik een experiment uitvoeren waarbij de mobieltjes alleen zichtbaar mogen zijn als ik daarom vraag. Mocht ik toch een mobieltje zien, dan kan deze in de telefoontas voor in het lokaal.’

Learnbeat op school

‘Onze sectie geschiedenis zet ook eigen materiaal in Learnbeat en de sectie Nederlands gebruikt Leswijs in Learnbeat. Om docenten van andere vakken enthousiast te maken hebben we voor volgend schooljaar een totaallicentie gekozen. Docenten kunnen dan verschillende lesmethodes van hun vak gebruiken en uitproberen.’