[Interview] Hoe Learnbeat de les van docent Eva Doornewaard interessanter maakt

“De combinatie van ICT-tools én de complete leerlijn is uniek” vertelt docent Nederlands Eva Doornewaard. Het is een frisse, regenachtige voorjaarsdag maar op Pantarijn Kesteren treffen we een stralende Eva. Ze helpt nog snel even een paar leerlingen en regelt al net zo vlot een wifi wachtwoord voor mij en de cameraman. Terug in het klaslokaal vervolgt ze: “Het aanbod van ICT-tools voor het onderwijs is enorm en veel tools zijn kwalitatief uitstekend. Maar een complete lesmethode met doorlopende leerlijn ín die digitale leeromgeving? Dat vind je niet snel hoor.

Geschreven door
Marit Rooijakkers

“Als ik zelf al mijn lesmateriaal in losse ICT-tools moet invoeren kost dat veel tijd. Die tijd heb je als docent helemaal niet. Ik werk heel prettig met onze lesmethode Leswijs Nederlands in Learnbeat.”

Digitaal onderwijs vormt de basis…

“Vlak voor de les begint stap in het lokaal binnen. De leerlingen vinden hun plek en ondertussen klap ik mijn laptop open. 

"Één blik op het voortgangsscherm in Learnbeat en ik weet hoe deze klas ervoor staat."

Ik zie wie zijn huiswerk wel heeft gemaakt, wie niet en welke vragen de leerlingen moeilijk vinden. In een schrift zie ik dat niet hoor” lacht Eva.

Leerlingen zien zelf wat ze goed doen en wat minder goed 

“Het is belangrijk dat een leerling zelf weet wat hij goed beheerst en wat nog niet. In Learnbeat ziet elke leerling hoe hij ervoor staat. 

Als docent zie ik dezelfde informatie per leerling. Tijdens oudergesprekken pak ik deze voortgangs- en resultatenschermen er vaak ook bij.

Aanvullend daarop geeft het docentenscherm ook nog weer hoe alle leerlingen in één klas ten opzichte van elkaar scoren. (Redactie: een leerling ziet alleen zijn eigen scores, niet die van klasgenoten).

… boeken vullen dat aan.

“Heeft een leerling behoefte aan een boek? Dan pakt hij dat er gewoon bij, daar staan ze voor in ons klaslokaal” vertelt Eva. 

 “Zelf vind ik de boeken een mooie aanvulling, maar de methode komt digitaal in Learnbeat beter uit de verf. De filmpjes, de afwisseling in vraagvormen en de extra vragen activeren mijn leerlingen echt.” 

"De flexibiliteit van Learnbeat gaf ons de doorslag"

“Toetsen kan online, nakijken doet Learnbeat automatisch (red: bij gesloten vragen), de vragen kan ik online stellen, feedback geven kan online… Als een leerling extra uitdaging of herhaling nodig heeft, zet ik opgaven op maat klaar. Op papier kan dat niet” voegt Eva toe.

Ik til leerlingen naar een hoger niveau met Learnbeat

“Ik bepaal op welk niveau ik stof en toetsen aanbied. Als een leerling in de 2 mh klas zegt: ‘ik wil die toets maken op havo-niveau’, dan zet ik die toets voor hem klaar in Learnbeat. 

Ik kies per klas ook de onderwerpen die we behandelen. Zie ik in Learnbeat dat de ene klas moeite heeft met spelling en de andere klas met grammatica? Dan pas ik het programma aan in Learnbeat.

Learnbeat maakt mijn lessen interessanter

Visueel is Learnbeat aantrekkelijk; dat spreekt leerlingen aan. Learnbeat heeft ook veel verschillende vraagvormen. Ik zet bijvoorbeeld weleens een opgave klaar waarin leerlingen een hotspot aanwijzen op een kaart of afbeelding. Of ik spreek audiofragmenten in waarin ik uit een roman voorlees. 

In een boek en schrift kan dat niet. En dankzij digitaal onderwijs ontwikkelen kinderen hun digitale vaardigheden ook.

Ik kies zelf welke stof ik aanbied

Dat Eva Doornewaard haar eigen draai geeft aan de bestaande lesmethode is duidelijk. “Het is uniek dat ik onderdelen uit de methode kan gebruiken en die bij onderdelen kan zetten die ik zelf, aanvullend aan de methode, wil behandelen. 

Actueel 

Zie ik een relevant nieuwsitem? Dan plak ik die tekst in Learnbeat naadloos tussen het bestaande lesmateriaal. De methode Leswijs Nederlands blijft op deze manier altijd actueel en up to date, meer dan wat met een lesboek zou kunnen. Dat past bij het vak Nederlands en bij het onderwijs. 

"Ik voel me als docent erg geholpen door Learnbeat”

Naadloos een actualiteit verwerken in jouw lesmethode?

Behandel jij ook weleens een actueel onderwerp in je les? En ben je klaar voor de volgende stap naar het combineren van boeken met digitaal werken?

Vraag hier jouw proefaccount aan van Learnbeat en ervaar zelf of dit bij jou past. Zonder kosten, zonder verplichtingen. 

Zo haal je in Learnbeat een per ongeluk verwijderde vraag zelf uit de prullenbak.

Elke maand de laatste nieuwtjes en tips over digitaal onderwijs in je mailbox?