Veelgestelde vragen
Algemene vragen
Kan ik Learnbeat in combinatie met boeken inzetten?
Ja, dat kan zeker! Als je met een methode werkt waarvoor beide opties beschikbaar zijn, kan je blended werken met je klas. Zo maak je optimaal gebruik van de kracht van digitaal lesgeven en kan je je leerlingen in het boek laten schrijven wanneer dat wenselijk is. De indeling van de hoofdstukken en paragrafen in het boek komt overeen met de indeling van het lesmateriaal in Learnbeat. Totdat je in de auteursomgeving wijzigingen aanbrengt en een eigen arrangement samenstelt natuurlijk.
Kijk welke blended methodes er beschikbaar zijn voor jouw vak op deze pagina.
Op welke apparaten is Learnbeat te gebruiken?
Learnbeat is een online applicatie die draait op de internetbrowser van jouw apparaat. Learnbeat is daarom op Macbooks, Chromebooks, Windows-laptops, tablets en zelfs de telefoon te gebruiken. Voor bepaalde tools, zoals Safe Exam Browser, gelden enkele beperkingen. Lees dit artikel voor meer informatie.
Hoe voorkom ik dat mijn leerlingen spieken bij digitale toetsen?
Er zijn voor leerlingen meerdere manieren om te spieken op een device. Bijvoorbeeld kunnen leerlingen andere tabbladen openen, teksten kopiëren van internet en screenshots maken. Als docent zie je in Learnbeat tijdens het afnemen van een toets standaard het tabblad ‘Meldingen’. Hierop verschijnen verdachte activiteiten. Zie je als docent een melding verschijnen, dan kun je de toets innemen en deze melding bespreken met de leerling(en).
Wil je dat je leerlingen helemaal geen andere tabbladen kunnen openen of teksten kopiëren? Zet dan de Safe Exam Browser in. Daarmee laat je leerlingen de toets afnemen in een afgesloten omgeving en kunnen ze niets anders dan de toets maken.
Benieuwd naar alle manieren waarop Learnbeat helpt bij spiekpreventie? Lees verder in dit artikel.
Bestellen
Hoe kan ik een digitale licentie bestellen voor mijn vakgroep?
Bestellen van zowel boeken als digitale licenties kan rechtstreeks bij ons als bij de distributie. Voor informatie over het bestellen van licenties voor jouw school ga je naar deze pagina.
Wanneer worden mijn bestelde licenties uitgeleverd?
Tenzij anders afgesproken, behandelen wij alle nieuwe en herhaalbestellingen in juli. Dat betekent dat de licenties tussen half juli en half augustus beschikbaar komen. Nieuwe methodes zullen vanaf dat moment in de bibliotheek te vinden zijn.
Voor een update over jouw bestelling kun je mailen naar support@learnbeat.nl.
Hoe bestel ik mijn mbo-studentenlicentie?
Wil je een mbo-studentenlicentie voor jezelf bestellen? Dat kan op deze pagina. Op deze pagina is ook informatie voor docenten op het mbo te vinden.
Benieuwd hoe het bestelproces verloopt? Raadpleeg dan als eerst dit supportartikel om je verder te helpen.
Ik heb een mbo-studentenlicentie besteld, maar geen activatiecode ontvangen. Wat nu?
Heb je de bestelling niet rechtstreeks bij Learnbeat gedaan? Neem dan alsjeblieft contact op met de organisatie waar je de bestelling hebt gedaan. Zij kunnen aangeven of de bestelling goed is doorgekomen.
Heb je rechtstreeks bij ons besteld? Dan zou je een e-mail ontvangen moeten hebben met jouw activatiecode. Controleer eerst of je het correcte e-mailadres hebt gebruikt. Controleer ook de map ‘ongewenste post’ in je inbox. De automatisch gegenereerde e-mails kunnen daarin terecht komen.
Kan je je activatie nog altijd niet vinden? Neem dan even contact op via support@learnbeat.nl. Het zou ons helpen als je een bewijs van bestelling mee kan sturen waarop een datum en tijd staat. Denk daarbij aan een screenshot van de bestelling of een bankafschrijving.
Werken met Learnbeat
Hoe maak ik een klas aan?
Door te klikken op het poppetje met jouw naam links onderin het hoofdmenu, kom je bij jouw instellingenscherm. Hier beheer je jouw klassen. Je selecteert het juiste vak en vult de naam, het leerjaar en het niveau van de klas in. Vervolgens kun je naar de bibliotheek gaan om lesmateriaal toe te voegen of voeg je je eigen lesmateriaal toe aan de klassen.
Lees een volledige uitleg in dit artikel.
Hoe neem ik digitaal een toets af?
Om een toets te starten, kies je voor het kopje 'Zichtbaarheid'. Je begint de toets voor de hele klas in één keer, of klikt individueel de leerlingen aan voor wie je de toets wilt starten door op 'Start' te klikken.
Lees een volledige uitleg in dit artikel.
Hoe kijk ik huiswerk na?
Wanneer je in de auteursomgeving (potlood & liniaal) opgaven ontwerpt, zijn er verschillende mogelijkheden voor het nakijken. Je klikt bij het maken van de opgave op 'Nakijkmodus' rechts in het scherm en kiest uit:
- Automatisch nakijken. Deze optie is perfect voor gesloten vragen of wanneer een jaartal of een plaats het antwoord is bij een open vraag.
- Leerling kijkt zichzelf na / Docent kijkt na. Deze nakijkmodus is geschikt voor open vraagvormen. Leerlingen kunnen zo hun antwoord vergelijken met het modelantwoord. Bij toetsen vergelijkt de docent het antwoord.
- Niet nakijken. Deze nakijkmodus is goed in te zetten wanneer je een evaluerende of subjectieve vraag stelt.
Lees een volledige uitleg in dit artikel.
Hoe begin ik met eigen lesmateriaal maken?
Zodra het lesmateriaal dat je in een ontwikkelklas ontwikkelt klaar is, kun je het delen door het in de bibliotheek te plaatsen. De volgende stap is het zelfgemaakte lesmateriaal via de bibliotheek toevoegen aan reeds bestaande klassen met leerlingen. In de bibliotheek zoek je het geplaatste materiaal, je klikt erop en je klikt op 'Toevoegen aan klassen' wanneer je het gehele hoofdstuk wilt plaatsen in een klas.
Lees een volledige uitleg in dit artikel.
Hoe nodig ik een collega zonder Learnbeat account uit voor Learnbeat?
- Je klikt op het poppetje met jouw naam linksonder in het hoofdmenu om bij jouw instellingenscherm te komen. In dit scherm vind je onderaan de knop 'Nodig een collega uit voor Learnbeat'.
- Je vult het (school)mailadres van je collega in (aan dit emailadres wordt het nieuwe Learnbeat account van je collega gekoppeld).
- Je klikt op Verstuur uitnodiging.
Lees een volledige uitleg in dit artikel.
Hoe voeg ik andere docenten toe aan mijn klas?
- Klik op 'Mijn klassen' linksboven in je account en vervolgens op Beheer Klassen óf links onderin het scherm op jouw eigen naam.
- Je komt nu in het instellingenscherm. Klik op de betreffende klas waar je een docent aan wilt toevoegen.
- Klik op Docenten.
- Klik op Voeg een docent toe. De namen van de collega's op jouw school met een Learnbeat account verschijnen vervolgens.
- Zoek de juiste docenten en vink deze aan. Klik op Voeg toe aan deze klas.
De door jou toegevoegde docent ziet de klas vanzelf verschijnen wanneer hij of zij de volgende keer inlogt of de startpagina opnieuw laadt.
Lees een volledige uitleg in dit artikel.
Hoe gebruik ik de bibliotheek?
In de bibliotheek kun je filteren op vak, niveau en leerjaar en selecteer je op basis hiervan het lesmateriaal. Je kunt hierbij gericht zoeken in het aanbod: bijvoorbeeld naar lesmateriaal dat je zelf hebt gemaakt, of juist naar lesmateriaal van een uitgever. Ook kun je de filters instellen op het soort lesmateriaal, waardoor je bijvoorbeeld eenvoudig toetsen kunt zoeken.
Lees een volledige uitleg in dit artikel.
Hoe nodig ik leerlingen/studenten uit voor mijn klas?
In het instellingenscherm kies je voor de klas waaraan je leerlingen wilt toevoegen. Er zijn vier manieren waarop je je leerlingen kunt uitnodigen:
Nodig je leerlingen uit via e-mail
Deel een link met je leerlingen
Geef je leerlingen een klascode tijdens de les
Voeg leerlingen toe met een bestaand account
Lees een volledige uitleg in dit artikel.
Hoe kan ik samenwerken met collega’s aan lesmateriaal?
Wil je samen met collega's lesmateriaal ontwikkelen in een klas? Dat kan gemakkelijk via onderstaande stappen.
- Ga naar het instellingenscherm
- Klik op de klas waarin je wilt samenwerken
- Kies bovenin voor het tabje 'Docenten'
- Schuif docenten mogen in deze klas elkaars opgaven bewerken aan
Lees een volledige uitleg in dit artikel.
Hoe zet ik verwijderd lesmateriaal terug?
Wanneer je lesmateriaal aan het arrangeren bent (volgorde wijzigen, onderdelen toevoegen, onderdelen verwijderen) of zelf lesmateriaal ontwikkelt in Learnbeat, kan het voorkomen dat je net te snel een onderdeel verwijdert.
Wanneer je in een klas, hoofdstuk of paragraaf de auteursomgeving opent, vind je onder het uitrolvenster ‘Meer’ een optie om lesmateriaal terug te plaatsen. Afhankelijk vanuit waar je deze optie gebruikt staat er ‘Hoofdstuk terugplaatsen’, ‘Paragraaf terugplaatsen’ of ‘Activiteit terugplaatsen’.
Lees een volledige uitleg in dit artikel.
Hoe zet ik het lesmateriaal zelf naar mijn hand?
Of je nou gaat werken met een volledige methode van een uitgever, gedeeld lesmateriaal van een collega of arrangementen van docenten van andere scholen; je kunt altijd de samenstelling van het lesmateriaal aanpassen. Dat doe je in de auteursomgeving. Daar kan je de volgorde van hoofdstukken, paragrafen en activiteiten aanpassen. Ook kun je daar eigen opgaven, presentaties toetsen en meer toevoegen.
Lees een volledige uitleg in dit artikel.
Hoe deel ik lesmateriaal met mijn collega's?
Vanuit de auteursomgeving (pen en liniaal) is het mogelijk om meerdere hoofdstukken tegelijk, als een bundel, in de bibliotheek te plaatsen. We noemen deze bundeling van hoofdstukken een arrangement. In jouw auteursomgeving vind je op het hoofdstukoverzicht niveau de knop plaats in de bibliotheek.
Kies bij het plaatsen voor ‘delen met mijn school’ of ‘delen met mijn schoolkoepel’ zodat jouw collega’s het lesmateriaal in de bibliotheek kunnen vinden.
Lees een volledige uitleg in dit artikel.