Learnbeat   »   Lesmateriaal   »   Mediawijsheid

Zoek het uit! 

Mediawijsheid

Fonds 21
Over Zoek het uit! Bekijk Zoek het uit! Meer weten

Alle  journalistieke vaardigheden voor werkstuk, onderzoek, betoog en debat

Verdieping voor het vak Nederlands of maatschappijleer 

Deze lessenserie Zoek het uit! draait om het verzamelen van juiste informatie op internet. Deze module voor mediawijsheid en journalistieke vaardigheden is een eigentijdse aanvulling op vakken als Nederlands, maatschappijleer of maatschappijwetenschappen.

Adaptief je kritisch denkvermogen ontwikkelen

In deze modulaire methode leren je leerlingen stap voor stap alle journalistieke vaardigheden die nodig zijn voor een werkstuk, onderzoek, betoog en debat.

Vragen die aan bod komen zijn: Hoe formuleer je een goede debatstelling? Hoe kun je slim zoeken op internet? Hoe werkt het met citeren en bronvermelding? Hoe onderscheid je feiten en meningen en formuleer je argumenten? Hoe onderscheid je fake news?

Kies en varieer met het Zoek het uit! lesmateriaal 

Leerlingen krijgen in zes lessen vaardigheden aangereikt om online onderzoek te doen. Ze duiken in een zelf gekozen kwestie waarover een maatschappelijk debat bestaat. Leerlingen brengen de kwestie helemaal in kaart: alle standpunten, feiten en meningen. Ze sluiten de lessen af met een betoog, beschouwing of een debat. De lessenserie kan ook gebruikt worden voor een onderzoek voor een werkstuk.

Als docent heb je de vrijheid om je eigen lessen in te delen. Wil je zelf lesmateriaal arrangeren of toevoegen, bijvoorbeeld om in te spelen op de actualiteiten? Dat doe je in de auteursomgeving van Learnbeat. 

“Learnbeat helpt mij om meer zicht te krijgen op de leerweg van leerlingen, doordat ik heel goed kan zien welke opgaven ze al gemaakt hebben. En ook hoe goed ze die gemaakt hebben.”
Logo Thorbecke Voortgezet Onderwijs
Marloes Korsten
Docent geschiedenis

Bekijk Zoek het uit! in Learnbeat

Wat biedt deze digitale module voor mediawijsheid en journalistieke vaardigheden?

Het Zoek het uit! lesmateriaal is beschikbaar voor Learnbeat premium gebruikers in de digitale leeromgeving. Met deze digitale, adaptieve lesmethode ontwikkelen leerlingen alle journalistieke vaardigheden die ze nodig hebben voor werkstukken, onderzoek, betoog en debat. 

Zoek het uit! behandelt mediawijsheid-gerelateerde onderwerpen zoals:

Nieuwsgierig? Tot het einde van schooljaar 18/19 kun je gratis gebruik maken van Zoek het uit! in Learnbeat. Vraag hier een proefaccount aan en bekijk zelf het Zoek het uit! lesmateriaal. Je zit nergens aan vast.