Van lesvoorbereiding tot beoordeling: de voordelen van AI voor docenten in het voortgezet onderwijs

door Nadine op Jan 16, 2025 11:03:31 AM

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Van lesvoorbereiding tot beoordeling: de voordelen van AI voor docenten in het voortgezet onderwijs</span>

AI (Artificial Intelligence) is een ingrijpende technologie die het onderwijs voor een aantal flinke uitdagingen stelt. Ondanks de nadelen die het kan hebben, kan het ook de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. Maar hoe? Er zijn al een aantal manieren om AI in de klas in te zetten waarmee jij je voordeel kunt doen. We zetten er een aantal voor je op een rijtje, zodat jij straks kunstmatige intelligentie kunt inzetten voor optimale tijdsbesparing tijdens bijvoorbeeld je lesvoorbereiding.

Gebruik AI bij je lesvoorbereiding

Generatieve AI kan jou als docent helpen bij je lesvoorbereiding. Zo kun je bijvoorbeeld AI inzetten om je te helpen bij het verscherpen van je leerdoelen, maar ook door het te vragen een lesplan voor je op te stellen. Je hoeft de uitkomsten natuurlijk niet klakkeloos over te nemen, maar het is een nuttig hulpmiddel om je van inspiratie te voorzien. Het AI-model komt misschien wel met ideeën waar je eerder nog niet aan had gedacht. Weet je niet waar je moet beginnen met het kiezen van een geschikte AI-tool? Bekijk dan eens platforms als Quillionz en Knewton. Door te experimenteren met verschillende AI-programma’s kom je er vanzelf achter wat bij jouw stijl past en wat niet.

AI kan je ook helpen bij bijvoorbeeld het bedenken van opdrachten of bij het opstellen van toetsvragen. Een groot voordeel van opdrachten maken met AI is dat je in een handomdraai veel vragen kunt genereren. Op die manier hou je meer tijd over voor het persoonlijke aspect van lesgeven, zoals het aanleren van sociaal-emotionele vaardigheden, de leerling begeleiden in het leerproces en het organiseren van contextrijke leerervaringen. 

Wist je dat? AI nu ook in Learnbeat!

De actualiteit gebruiken in je les kan ontzettend leuk en leerzaam zijn. Soms vind je een krantenartikel dat je zou willen gebruiken, maar dat net te moeilijk blijkt voor het niveau van jouw klas. In Learnbeat hebben we nu een AI-tool waarmee je jouw teksten kan vereenvoudigen. Bekijk de video voor meer uitleg en voorbeelden.

Adaptief onderwijs in een handomdraai

De opmars van AI is niet te stoppen. De capaciteiten van AI worden steeds complexer. Modellen kunnen nu ook steeds beter ondersteunen bij vaardigheden als analyserenevalueren en reflecteren. Dat biedt weer nieuwe kansen voor jou om deze tools in te zetten in je lespraktijk. Zo kun je AI gebruiken om feedback van leerlingen te analyseren en via die weg je lesaanpak te verbeteren. Dit kan voor zowel individuele leerlingen als voor de hele klas. 

Een platform als Khanmigo kan je hierbij helpen. Dit programma helpt je niet alleen bij het bedenken van leuke opdrachten en het opstellen van lesplannen, maar het kan je ook helpen je onderwijsstrategie toe te spitsen op individuele leerlingen. Het helpt je te differentiëren doordat je opdrachten op verschillende moeilijkheidsniveaus kunt genereren. Daarnaast kun je je leerlingen willekeurig in groepjes laten opdelen en kun je op basis van interesses van leerlingen opdrachten genereren. Er zijn natuurlijk tal van vergelijkbare applicaties beschikbaar. Hier geldt ook weer: ga eens zoeken en experimenteer met verschillende applicaties. Op die manier kom je er vanzelf achter wat voor jou werkt en wat niet.

Tip

Meer weten over AI in het onderwijs? Bekijk dan eens de website van de
Nationale AI Coalitie. Hier vind je veel informatie over de ontwikkelingen
en regelgeving rond AI in Nederland.

Bespaar tijd op je beoordeling

Een van de grootste voordelen van AI voor het onderwijs is tijdbesparing. Als je eenmaal een werkwijze hebt gevonden die je goed ligt, kan AI je veel werk uit handen nemen. Als je al met Learnbeat werkt, ken je al de voordelen van digitaal lesgeven, zoals het bijhouden van voortgang van je leerlingen en het automatisch nakijken van gesloten vragen. 

AI kan je helpen om open vragen te beoordelen. Zeker bij schrijfopdrachten kan dit een waardevolle toevoeging zijn. AI kan je bijvoorbeeld goed helpen bij spelling- en grammaticacontroles. Zo is het programma Language Tool heel goed in staat om Nederlandstalige teksten te controleren op spelling en grammatica (grote kans dat je leerlingen het ook al gebruiken!). Door dit automatisch te laten doen, komt er voor jou tijd vrij om met volle aandacht naar de opbouw, argumentatie, feitelijke informatie etc. te kijken.

Meer weten over AI-tools in Learnbeat?