Open en gesloten vraagvormen
Open vraagvormen, zoals de tekenvraagvorm of de klassieke open vraag, worden veel gebruikt bij vakken zoals biologie, scheikunde, natuurkunde en wiskunde. Dit komt doordat leerlingen bij deze vakken vaak berekeningen moeten noteren, waarvoor een groot invulveld handig is. Toch zijn gesloten vragen ook heel geschikt om in je lessen voor exacte vakken te gebruiken. Daarnaast zijn gesloten vraagvormen vaak sneller na te kijken, wat tijd bespaart voor jou als docent.
Bij gesloten vraagvormen denken veel mensen direct aan reproductievragen, maar je kunt er ook het cognitief niveau zoals inzicht en toepassing mee testen. Dit maakt ze een waardevolle aanvulling op de open vraagvormen in je lesmateriaal. We geven je vier tips om jouw lessen afwisselender te maken door middel van gesloten vraagvormen.
Meerkeuzevragen zijn niet beperkt tot reproductievragen. Je kunt ze uitbreiden door afbeeldingen of formules toe te voegen als antwoordopties. Dit maakt het voor leerlingen mogelijk om bijvoorbeeld de juiste grafiek, structuurformule of het juiste molecuul uit verschillende opties te kiezen. Gebruik de Formule Editor om complexe formules als antwoordoptie in te voeren. Op deze manier kun je niet alleen kennis maar ook inzicht toetsen. Hieronder zie je hoe dit eruit kan zien.