Digitaal leren en lesgeven, hoe pak je dat aan?

Hoe geef je digitaal leren en lesgeven vorm binnen je school? Leerling 2020, onderdeel van Schoolinfo, ondersteunt docenten en hun scholen bij de uitwerking hiervan. Om scholen te ondersteunen in dit proces heeft Leerling 2020 leerlabs ingericht waar docenten gezamenlijk aan de slag gaan met een vraagstuk rondom gepersonaliseerd leren. Ook worden regelmatig praktijkvoorbeelden van docenten op Leerling 2020 geplaatst. Zo delen ze hun ervaringen, onder andere over Learnbeat.

Vijf scholen, drie platforms, één winnaar

CVO ‘t Gooi heeft drie maanden lang drie online leerplatforms getest met vijf verschillende scholen. Learnbeat kwam als duidelijke winnaar uit de test en versloeg daarmee Elerna en Summar.io. “Learnbeat is een ver uitgewerkt platform voor gepersonaliseerd lesgeven waarin je steeds meer content kunt aanbieden vanuit bestaande methoden, open content en eigen leermateriaal. Met Learnbeat kunnen leerlingen zelfstandig aan hun leertaak werken, waardoor ik als vakdocent meer tijd kan besteden aan coaching en persoonlijke begeleiding.” Dat zegt docent Nanette Okken Blom van De Savornin Lohman in een interview met Leerling 2020.

Met Learnbeat aan de slag met gepersonaliseerd onderwijs

Veranderingen in het onderwijs; hoe speel je daar als school op in en hoe krijg je docenten enthousiast? Jos Hummelen en Wallie Peelen van het Metis Montessori Lyceum hebben een mini-onderzoek gedaan naar hoe collega’s tegen een ontwikkeling aankijken. Dat mini-onderzoek ging over Learnbeat. Jos en Wallie zien Learnbeat als kansrijke ict-tool waarmee docenten vaardiger kunnen worden op het gebied van gepersonaliseerd leren. Mede-collega’s liepen enkel tegen een drempel aan om met de digitale leeromgeving te beginnen. Daarom hebben Jos en Wallie twee vragenlijsten opgesteld om hun collega’s over die drempel te helpen. De vragenlijsten vind je op de website van Leerling 2020.

Kwaliteit geeft de doorslag

Het Omnia College besloot via laptoponderwijs digitaal onderwijs aan te bieden. De belangrijkste reden: meegaan in de veranderende tijd en beter aansluiten bij de leerlingen. De beslissing voor digitaal werken stond, maar hoe zet je dat daadwerkelijk om in passend onderwijs? Marjolein Schouten vertelt in een interview aan Leerling 2020 hoe zij dat hebben aangepakt. Marjolein: “We hebben een lijst opgesteld van ‘must haves’, ‘could haves’ en ‘should haves’ en vanuit die lijst verschillende elo’s bekeken. Uitgangspunt is geweest dat het niet om het platform gaat, maar om de kwaliteit. Na een aantal pilots te hebben gedraaid, hebben we inmiddels Learnbeat als nieuw platform gekozen waarmee we volgend jaar schoolbreed starten.”

De video hieronder laat zien hoe de veranderingen zich vorm hebben gegeven:

Heerst bij jou op school ook de twijfel van digitaal lesgeven? Of de onzekerheid hoe je dit als docent of school het beste aan kunt pakken? Neem contact met ons op via startenmet@learnbeat.nl of (020) 70 09 854. Wij denken graag met je mee!