leerling-werkt-op-laptop-met-digitaal-lesmateriaal-in-Learnbeat

[Interview] Digitaal lesmateriaal moet laag BTW-tarief krijgen

Voor schoolboeken geldt een lager btw-tarief dan voor digitaal lesmateriaal. Deze ongelijkheid kost scholen geld en remt innovatie af. Eelko Huizing, co-founder van Dedact en de digitale leeromgeving Learnbeat, bepleitte in Dagblad Trouw dan ook een verlaging van de tarieven

Onderwijs is een basisbehoefte

In een veelgebruikte lesmethode economie voor de derde klas van havo en vwo staat: “Het verlaagde btw-tarief van 6 procent geldt voor belangrijke basisgoederen, zoals levensmiddelen, (school)boeken, kranten en tijdschriften.” Gelukkig leven we in een land waar we vinden dat onderwijs een basisbehoefte is. De overheid stimuleert dit door schoolboeken te belasten met een verlaagd btw-tarief van 6 procent. Een regeling die ontstaan is in het tijdperk dat docenten nog met krijtjes schreven en de tassen van leerlingen gevuld waren met fullcolour, gebonden lesboeken.

Devices zijn niet meer weg te denken uit het onderwijs

Maar tijden veranderen. Ook in het onderwijs. Op bijna tweehonderd van de ongeveer duizend scholen in het voortgezet onderwijs werken leerlingen al met tablets of laptops en digitaal lesmateriaal. Het voordeel van digitaal lesmateriaal is dat docenten minder tijd hoeven te besteden aan het nakijken van het werk van leerlingen. Ook kan software ervoor zorgen dat leerlingen de voor hen juiste vragen en opdrachten krijgen die passen bij hun kennisniveau. Als je iets al snapt, dan word je er niet meer mee lastiggevallen. Deze adaptiviteit kan een docent onmogelijk zelf bieden zonder digitale leeromgeving, een klas met dertig leerlingen. Op deze manier kan een docent meer tijd besteden aan uitleg, begeleiding en het overbrengen van zijn passie voor het vak.

Rekensommetje

Helaas lopen de btw-regels achter op de realiteit. Wanneer scholen digitale lesmaterialen gebruiken, betalen ze geen 6 procent maar 21 procent btw. Een klein rekensommetje. Scholen krijgen van de overheid een budget van ongeveer 300 euro per leerling voor lesmaterialen. Er zijn in Nederland bijna 1 miljoen leerlingen in het voortgezet onderwijs. Dat betekent dat scholen jaarlijks 300 miljoen euro uitgeven aan lesmaterialen.

Bij een btw-tarief van 6 procent kunnen scholen dus voor 283 miljoen euro leermiddelen kopen. Bij een btw-tarief van 21 procent is dat nog maar 248 miljoen euro.

Een verschil van 35 miljoen euro per jaar, ruim 10 procent van het totale budget. Extra belasting. Geld dat niet meer besteed kan worden aan lesmaterialen, docenten, begeleiding en innovatie.

Als we ook naar het primair, middelbaar en hoger onderwijs kijken, kan dit bedrag zelfs oplopen tot bijna 100 miljoen euro.

Al in 2012 is er in de Tweede Kamer gesproken over de btw-regeling voor ‘digitale informatie’. Men vond dat de bestaande regelgeving inderdaad verouderd was, maar constateerde dat vernieuwing een aanpassing vroeg van de Europese regelgeving. En toen gebeurde er niks.

Innovatie

Sterker nog, op 5 maart 2015 heeft het Europese Hof Frankrijk en Luxemburg teruggefloten in hun beleid om digitale boeken te belasten met een verlaagd btw-tarief. Een procedure die werd aangespannen door de Europese Commissie. Ik roep het kabinet en onze vertegenwoordigers in Europa daarom op de btw-regels in lijn te brengen met de werkelijkheid. Het is de makkelijkste manier om innovatie in het onderwijs niet af te remmen, maar aan te moedigen.

Ervaar de voordelen van Learning Analytics

Benieuwd hoe anders werken met digitale lesmaterialen is dan lesgeven met alleen boeken? Ontdek Learnbeat en haar bibliotheek vol met digitaal lesmateriaal nu zelf, zonder dat je ergens aan vast zit:

Zo haal je in Learnbeat een per ongeluk verwijderde vraag zelf uit de prullenbak.

Elke maand de laatste nieuwtjes en tips over digitaal onderwijs in je mailbox?