Van psychobioloog naar danser naar backend developer bij Dedact

Van psychobioloog naar danser. Dat was in het eerste opzicht de toekomst van Han Kortekaas (28) uit Amsterdam-West. Daar stopte zijn carrière niet. Sinds augustus 2017 werkt hij nu met veel plezier als backend developer bij Dedact waar hij zich bezig houdt met het ontwikkelen en implementeren van oplossingen die gaan over data, opslag en functionaliteit.

Wat heb je gestudeerd?

Han: “Ik heb psychobiologie gestuurd. Als psychobioloog bestudeer je menselijk gedrag aan de hand van processen in het brein. Tijdens deze opleiding heb ik stage gelopen op de VU en onderzoek gedaan bij de afdeling onderwijsneurowetenschappen. Het onderzoek ging over de overtuiging van kinderen over hun eigen intelligentie. Na deze studie heb ik twee jaar de opleiding Hedendaagse Dans gedaan op het koninklijk conservatorium in Antwerpen.”

Van psychobioloog naar danser. Vanwaar deze overstap?

“Tijdens de studie psychobiologie kon je buiten de reguliere vakken een honoursvak volgen, The Learning Lab. Dat vak gaat verder, daar waar de universiteit ophoudt. Het ging met name over de vraag: Wat heb jij nog nodig om voor jezelf succesvol te zijn? Er kwamen veel gastsprekers langs, waaronder een choreograaf. Hij ging wat oefeningen met ons doen. Dat vond ik zo vet dat ik danslessen ben gaan volgen in Amsterdam en uiteindelijk in amateurvoorstellingen mee ging dansen. Ik merkte al tijdens mijn stage bij onderwijs neurowetenschappen dat ik de onderwerpen van neurowetenschappen heel interessant vindt, maar onderzoek doen trok mij niet. Op het podium staan en dansen was geweldig en ging goed. Toen besloot ik te gaan trainen voor danser en om een dansopleiding te doen.”

Ook die droom moest je laten varen en nu ben je backend developer bij Dedact. Dat is weer een hele andere tak van sport?

“Ik ben na twee jaar gestopt op de dansopleiding vanwege blessures. Toen ben ik vanuit Antwerpen terug verhuist naar Amsterdam. Ik heb even gewerkt als danser bij een project van dansgroep Bouwjaar ‘84 in Tilburg. Ondertussen was ik met een eigen kunstproject begonnen, waarbij ik vorm en lichaam binnen dans van elkaar loskoppelde. Met behulp van spiersensoren nam ik metingen van een stilliggend lichaam. Die input van de sensoren visualiseerde ik om op een scherm een choreografie van vormen te creëren. Om dat te kunnen doen, moest ik leren programmeren. Dat vond ik zo leuk dat ik daar echt verder mee wilde. Toen ben ik me gaan oriënteren op een traineeship en kwam ik uit bij een bootcamp bij Codaisseur. Daar kon in een korte tijd de basis leren van full stack web development. Tijdens die bootcamp merkte ik dat ik vooral backend development interessant vond door uitdagingen die daarbij kwamen kijken.”

Wat doe je precies als backend developer?

“Ik hou me bezig met het uitdenken en implementeren van oplossing die gaan over data, opslag en functionaliteit. Hoe zorgen we dat de gebruiker precies de informatie terug krijgt die hij op dat moment verlangt? Ook speel ik in op betreffende problemen die, in het geval van Learnbeat, docenten tegenkomen. Ook zorg ik er bijvoorbeeld voor dat antwoorden van leerlingen worden opgeslagen, dat leerlingen toegang hebben tot activiteiten die voor hen openstaan en dat door docenten gemaakte opgaven daadwerkelijk bestaan en in de juiste activiteit worden geplaatst.”

Hoe ben je bij Dedact terecht gekomen?

“Na de bootcamp bij Codaisseur ging ik op zoek naar een baan als backend developer in de sectoren duurzaamheid, cultuur of onderwijs. Codaisseur wees mij op Dedact, omdat mijn huidige collega Ramon al bij Dedact zat en dezelfde bootcamp had gevolgd. Toevallig stond er een vacature voor backend developer open en dat was gelijk een goede match.”

Wat maakt Dedact zo’n leuk bedrijf om voor te werken?

“Backend development bij Dedact is super interessant. We verwerken dagelijks zoveel data, elke dag 1 miljoen antwoorden van leerlingen uit het hele land. Met Learnbeat ontwikkelen we een platform wat de docent dagelijks digitaal ondersteund met alle lesonderdelen. Daarnaast werken leerlingen in de adaptieve leerroute altijd op hun eigen niveau aan de juiste leerdoelen. Recent heb ik geholpen met de ontwikkeling van de studieplanner. Het is heel leuk om functionaliteiten te ontwikkelen waarmee een docent echt efficiënter kan werken. We maken een verschil in het klaslokaal! Daarnaast leer ik elke dag nieuwe dingen en sta ik iedere keer voor nieuwe uitdagingen om docenten zo goed mogelijk op weg te helpen. Daarnaast hebben we een leuk team dat altijd voor elkaar klaar staat. Ook doen we veel leuke dingen, zoals wintersport, stranddag en borrelen.

Kunnen anderen ook deze overstap maken denk je? Wat zou je hen aanraden?

“Ik denk dat het voor veel mensen mogelijk is de overstap naar backend developer te maken, mits je zeker weet dat je dit ook wilt doen. Hoe kom je erachter? Door te beginnen met leren programmeren. Er zijn ontzettend veel goedkope of zelfs gratis middelen beschikbaar om jezelf de basis te leren, zoals Codecademy en Udemy”

Ben je geïnspireerd door het verhaal van Han en ben je benieuwd of de functie van developer bij Dedact ook iets voor jou is? We gaan er graag met over in gesprek. Een overzicht van onze openstaande vacatures vind je hier: https://learnbeat.homerun.co/