Huiswerkvrij onderwijs geven met Learnbeat
Huiswerkvrij onderwijs: het zal voor leerlingen klinken als een droom. Ook veel docenten staan er positief tegenover, horen we vaak. Minder smoesjes aanhoren, minder nakijkwerk ‘s avonds of in het weekend en minder politieagentje spelen. Maar hoe weet je dan dat je leerlingen aan het einde van de rit hun leerdoelen halen? In deze blog leggen we uit hoe je met Learnbeat op een effectieve manier huiswerkvrij of huiswerkarm onderwijs kunt geven.
Waarom huiswerkvrij lesgeven?
In een eerdere blog bespraken we al de voordelen van huiswerkvrij lesgeven. Hier zetten we ze nog even kort op een rijtje:
- als docent kun je meer coachend te werk gaan;
- je leerlingen zijn gemotiveerder;
- ouders hoeven geen externe dure huiswerkbegeleiding in te schakelen;
- er is minder kansenongelijkheid voor leerlingen;
- alternatieven voor huiswerk bieden meer eigenaarschap over het leerproces.
Genoeg reden om huiswerkvrij lesgeven een keer uit te proberen! Hier volgen 7 manieren waarop Learnbeat je hierbij kan helpen, gebaseerd op ervaringen van docenten.
1. Optimaal en efficiënt uitleg geven
Huiswerkvrij betekent niet dat je leerlingen niet meer zelfstandig werken. Integendeel, hier krijgen ze tijdens de schooluren meer tijd voor. In de les of tijdens speciale uren. Zo begint docent Engels Odile Vinke haar lessen op het RVEC met een aantal opdrachten die leerlingen zelfstandig moeten maken in Learnbeat. Ondertussen hoeft ze niet door de klas te lopen, maar kan ze met het voortgangsscherm in de gaten houden hoe iedereen de opdrachten maakt. Valt het op dat veel leerlingen lang blijven hangen bij één opgave? Of beantwoorden ze massaal een vraag fout? Dan grijpt ze meteen in en kan ze die knelpunten klassikaal behandelen. Opdracht en uitleg sluiten zo naadloos op elkaar aan. Bekijk het volledige interview met Odile.
2. Grip op het leerproces
Met de learning analytics dashboards van Learnbeat zie jij hoe ver je leerlingen zijn en hoeveel ze goed hebben. Het maakt niet uit waar en wanneer leerlingen werken: ‘s avonds thuis maar ook live in de klas of tijdens een werkuur. Leerlingen hoeven dus niets in te leveren aan het begin van de les, je ziet als docent op elk moment hoe ze ervoor staan. Daar kun je je lesstrategie op afstemmen. Zoals docent Nederlands Wim Koster zegt: “ik open Learnbeat en ik zie meteen waar ik mee bezig was; waar leerlingen zijn en wat ze nog moeten doen en waar leerlingen achterblijven. Dat geeft mij als docent heel veel houvast.” Bekijk het volledige interview met Wim.
3. Geef individueel en doelgericht huiswerk op
Je kunt je leerlingen met Learnbeat veel gerichter aan het werk zetten met datgene waar zij behoefte aan hebben. Waarom zou je iedereen dezelfde taak geven, met het risico dat klasgenoten het misschien van elkaar overschrijven?
In Learnbeat kun je iedereen een individuele taak of leerroute geven die past bij hun niveau en behoeftes. Om gepersonaliseerd leren te ondersteunen biedt Learnbeat adaptieve oefenroutes. Daarnaast kun je sinds kort de modules van Xtra inzetten. En voor de eindexamenkandidaten is er een scala aan oefenstof beschikbaar in Examentrainer.
4. Digitale stok achter de deur
Een veelgehoord argument vóór huiswerk opgeven is dat leerlingen nu eenmaal een stok achter de deur nodig hebben om te leren. Maar hiermee geef je jezelf ook de rol van controleur. Terwijl Learnbeat die rol van je over kan nemen, op een manier die leerlingen motiveert. Met een heldere weekplanning weten leerlingen precies welke taken ze wanneer af moeten hebben. Veel docenten geven aan dat leerlingen extra gemotiveerd zijn om zo snel mogelijk alle balkjes op groen te krijgen in Learnbeat.
Leerlingen zien namelijk zelf precies wat ze nog moeten doen om alles van een bepaald hoofdstuk of module af te ronden. En dat motiveert. Toch een positievere manier van motiveren dan dreigen met straf of nablijven.
5. Bewuster van het eigen niveau
Omdat leerlingen in Learnbeat precies kunnen zien wat ze goed en fout doen, krijgen ze meer eigenaarschap over hun eigen leerproces. Dat merkt ook docent Spaans Estefani Montenegro. Haar leerlingen werken veel zelfstandig en kijken hun eigen antwoorden na. Daardoor ligt de bal bij hen als ze met een probleem zitten of iets niet snappen. Ze nemen zelf initiatief om vragen te stellen over de leerstof. Zo stimuleer je zonder huiswerk op te geven toch zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Lees het volledige interview met Estefani.
6. Houd het niveau in de gaten met formatief toetsen
Hoe houd je als docent in de gaten hoe leerlingen vorderen zonder huiswerkcontrole? Behalve de inzichten in de dashboards die je altijd hebt bij ‘gewone’ opgaven, kun je laagdrempelig tussentijdse formatieve toetsen afnemen. In Learnbeat doe je dit met de oefentoets-functie. Zo evalueer je zonder huiswerk toch op regelmatige momenten het niveau van de klas. En dan kun jij weer bepalen of het nodig is om bepaalde onderwerpen te herhalen of extra aandacht te geven.
7. Betrek ouders zonder ze te belasten als huiswerkbegeleider
Dankzij de dashboards in Learnbeat kun je als docent de prestaties van je leerlingen goed verantwoorden. Naar leerlingen, naar collega’s, maar ook tijdens mentorgesprekken met ook naar ouders. Zo betrek je ouders bij het leerproces zonder dat ze een actieve rol hoeven te spelen in het begeleiden van hun kinderen
Huiswerkvrij lesgeven met Learnbeat
Zoals je hebt kunnen lezen verandert een les zonder huiswerk niet ineens in chaos. Integendeel. Als je met Learnbeat werkt, heb je juist altijd inzicht en kun je je instructiemomenten zo efficiënt mogelijk invullen. Leerlingen werken zelfstandig op hun eigen niveau en worden gemotiveerd door de leerdoelgerichte overzichten. Als docent houd je altijd en overal een vinger aan de pols door de dashboards en kun je het niveau regelmatig peilen met behulp van formatieve toetsen. Kortom, als je met Learnbeat werkt kun je het traditionele beeld van huiswerk met een gerust hart loslaten.
Nieuwsgierig geworden door deze gebruikersverhalen?
Ontdek zelf de voordelen van Learnbeat, zonder dat je ergens aan vastzit. Bekijk Learnbeat gratis in een proefaccount: