De uitdaging van het organiseren van toetsing op afstand.

Hoe organiseer je toetsing op afstand?

In deze tijden van onderwijs op afstand is het afnemen van toetsen een uitdaging. Overhoringen, compensatietoetsen en schoolexamens. Hoe zorg je dat de toets goed verloopt en iedereen uit de klas tegelijk begint? We gaven al eerder anti-spiektips voor toetsen op afstand. In deze blog delen we 5 adviezen op basis van de ervaringen van docenten en leerlingen met toetsen op afstand.

Geschreven door
Maj Hansen

1. Instrueer leerlingen én ouders

Voorkom dat de ene docent het startsignaal geeft met een mailtje, terwijl zijn collega de toets zomaar aanzet. Gun je leerlingen een goede start en zorg dat iedereen tegelijk begint, op tijd. Dat vergt best wat voorbereiding bij toetsen op afstand. Maak daarom een toetsrooster en deel dit met alle docenten, mentoren én leerlingen. Om duidelijkheid te scheppen informeert het Coornhert Gymnasium Gouda zowel leerlingen als de ouders van tevoren in een e-mail over toetsen op afstand en de voorbereiding daarop. Ze wijzen leerlingen hierin op de Safe Exam Browser, het inloggen voor de toets op de juiste tijd en wat te doen als iets niet werkt.

2. Bepaal de opbouw van de toets

Bij elk vak past een ander toetsformat. Is de toets voor het vak Nederlands een betoog schrijven? Dat vraagt om andere richtlijnen dan natuurkundeopgaven maken over zwaartekracht. Niet alles hoeft volledig digitaal te gaan om een legitieme toets op afstand te zijn. Daar kun je naar een evenwicht zoeken tussen online en offline.

Deels online, deels offline
Op het Coornhert Gymnasium maken leerlingen voor de talen offline schrijftoetsen met een tijdslimiet. Zij krijgen de opdracht allemaal tegelijk en moeten deze binnen een bepaalde tijd uploaden in de online omgeving. Bij vakken als natuurkunde, met uitgebreide rekenopgaven, kiest de school voor een blended oplossing. De antwoorden vullen leerlingen in in de digitale toetsomgeving. De uitwerkingen maken ze op papier en leveren ze in door er een foto van te maken.

Alternatieven voor toetsen
Handige alternatieven voor reguliere toetsen zijn openboektoetsen, mondelinge presentaties of projectopdrachten. Lees meer in de blog Toetsen en schoolexamens op afstand: 13 tips tegen spieken.

3. Proeftoets, proeftoets, proeftoets

Een goede manier om het proces alvast eens door te lopen en te checken of alles werkt, is eerst een proeftoets af te nemen. Een week voordat de echte toets plaatsvindt is een goede maatstaf. Bekijk de checklist ‘Veilig toetsen op afstand’ voor de details. Ook voor leerlingen is het prettig om alvast te ‘wennen’ aan de nieuwe manier van digitaal toetsen op afstand en het thuis creëren van een rustige plek om de toets te maken, zonder afleiding. En met de juiste benodigdheden: devices en welke eisen er vanuit jouw school nog meer worden gesteld.

4. Welke verantwoordelijkheid geef je ouders bij toetsing op afstand?

Informeer of ouders kunnen helpen. Bijvoorbeeld om een oogje in het zeil te houden of te helpen om een toetssituatie te creëren. Maar verwacht niet dat het in elk gezin mogelijk is om hier gehoor aan te geven. We benadrukken nogmaals dat de omstandigheden echt anders zijn dan normaal. Je hebt als docent nu niet de controle die fysieke aanwezigheid op één plek meebrengt. Geef aan dat leerlingen ook verantwoordelijkheid dragen voor hun eigen leerproces. Iemand die nu spiekt, heeft volgend jaar een leerachterstand.

5. Communiceer op tijd en duidelijk

Wanneer vindt de toets plaats? Hoelang krijgt de leerling er de tijd voor? Hoe moet hij zich voorbereiden? Is de toets online of offline? Communiceer dit voor elke toets helder naar leerlingen en ouders. Trek ook als sectie één lijn. En spreek goed af wie verantwoordelijk is voor het contact met de leerlingen. Wil jouw school aan de slag met organiseren van toetsing op afstand? Met deze checklist weet je precies waar je allemaal op moet letten.

Devices? Check. Proeftoets? Check.

De checklist helpt jouw school op weg met toetsen op afstand. Vraag hem hier gratis aan.

Zo haal je in Learnbeat een per ongeluk verwijderde vraag zelf uit de prullenbak.

Elke maand de laatste nieuwtjes en tips over digitaal onderwijs in je mailbox?